Cevdet Yılmaz: Deprem bölgesinde bazı fahiş fiyat uygulamalarını tespit ettik... Gerekirse 10 kat fazla ceza vereceğiz

Güncelleme Tarihi:

Cevdet Yılmaz: Deprem bölgesinde bazı fahiş fiyat uygulamalarını tespit ettik... Gerekirse 10 kat fazla ceza vereceğiz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2023 07:00

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Malatya’da Türkiye’nin büyük şirketlerinin patronları ve depremzede illerin temsilcileri ile buluştu. Hatay ve Adıyaman’da fahiş fiyat uygulamaları görüldüğünü söyleyen Yılmaz, “Özellikle beton fiyatlarında bu konuşuluyor. Buna müsaade edemeyiz. Başka yerde ceza 1 liraysa burada 10 lira vereceğiz” dedi. Yılmaz, deprem bölgesinde ekonomik, sosyal ve kültürel hayatın canlanmasına ilişkin “Asıl şimdi başlıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, önceki gün Malatya’da Fikir Sofrası etkinliğine katıldı. Deprem bölgesindeki sorunların ve ekonomik gelişmelerin ele alındığı toplantıya Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emine Sabancı Kamışlı, Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz, LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ile Akın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Akın gibi patronlar katıldı. Ayrıca Türkiye İş Kadınları Derneği Başkanı Nilüfer Bulut ile İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Ebru Dildar Edin gibi STK temsilcileri de masada görüşlerini paylaştı. Etkinlik boyunca depremzede illerin sanayi ve ticaret odası temsilcileri de güncel ihtiyaçları aktarma fırsatı buldu. İş insanı Ahmet Arslan’ın organize ettiği istişare toplantısında depremzede illerde yaşanan fahiş fiyat uygulamaları önemli bir gündem maddesi oldu.

Haberin Devamı

‘YÜZDE 30-40 FARK’

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin ile Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torunoğlu, bazı uygulamalarda kendi illerine özel yüzde 30-40’lara varan zamlı fiyatlarla karşılaştıklarını anlattı. Özellikle beton fiyatlarındaki fahiş fiyatlara dikkat çeken oda başkanları bu durumun kentlerin yeniden ayağa kalkmasındaki en büyük engellerden biri olduğunu söyledi. Çoğu ürün ve uygulamada aşırı zamlı fiyatlarla karşılaştıklarını dile getiren Çinçin, ayrıca deprem bölgesinde acilen ilçe bazlı destek programının hayata geçirilmesini talep etti. Hatay’ın altyapı olarak çok geride kaldığını anlatan Çinçin, Cevdet Yılmaz’dan kara ve havayolu konusunda aylardır yavaş giden uygulamaların hızlandırılması konusunda da destek istedi.

Cevdet Yılmaz: Deprem bölgesinde bazı fahiş fiyat uygulamalarını tespit ettik... Gerekirse 10 kat fazla ceza vereceğiz

Haberin Devamı

KABUL EDİLEMEZ

Cevdet Yılmaz ise özellikle Hatay ve Adıyaman’da fahiş fiyat konusundaki uygulamaların varlığını tespit ettiklerini vurguladı. Yılmaz, “Gerekirse deprem bölgesindeki cezaları artıracağız. Diğer tarafta ceza bir liraysa burada 10 lira yapacağız. Depremin fırsatçılık için kullanılmaması lazım. Bu kabul edilemez. Ortalamadan sapan bir fiyatlama var. Bu konuda tedbir alacağız” dedi. Bu sırada söz alan bazı patronlar ise betonun santral çıkış fiyatının ve toplam inşaat maliyeti içindeki payının düşük olduğuna vurgu yaptı, enerji ve akaryakıt fiyatlarının arttığı bu dönemde özel bir zammın uygulanmadığının altını çizdi.

‘ENFLASYONDA ORTALAMANIN ÜSTÜNDEYİZ’

Haberin Devamı

-Fikir Sofrası etkinliğinde ilk sözü alan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomiye ve deprem bölgesindeki çalışmalara değindi. Türkiye’nin uzun süredir dünya ortalamasının üzerinde bir büyüme sergilediğini vurgulayan Yılmaz, bu seriyi 50 yıla kadar çıkarma gerekliliğini anlattı. Merkez Bankası’nın bağımsız bir şekilde gerekli adımları attığını ve para politikasında belirli bir program dahilinde hareket edildiğini dile getiren Yılmaz, Türkiye’nin dünya ortalamasının oldukça üzerinde bir enflasyonla karşı karşıya olduğunu söyledi. 

ASIL ŞİMDİ BAŞLIYORUZ

Yılmaz, ayrıca deprem harcamalarının da yatırım niteliğinde olduğunu ve ülkenin geleceğini inşa ettiklerini bu yüzden israf niteliği taşımadığını anlattı. Deprem bölgesindeki STK temsilcileri haziran ayından sonra uygulamalarda biraz yavaşlık olduğunu dile getirdi. Deprem bölgesinde 105 milyar dolarlık bir maliyet olduğunu ifade eden Yılmaz, “Şu an en önemli konu ekonomik, sosyal ve kültürel hayatın canlanması. Bu alanlara yoğunlaşıyoruz. Acil müdahale aşaması geride kaldı. Asıl şimdi başlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

MASADA NELER KONUŞULDU

-Etkinlikte iş dünyasından ve bölge ekonomisinin temsilcilerinden neredeyse tüm katılımcılar söz aldı. Yeşil dönüşüm, iş dünyasında kadınların konumlandırılması, deprem bölgesinde kamu kurumları arasındaki planlama ve uyum sorunları, destek ve teşviklerin kullanımı, makine yatırımlarının doğu bölgelerinde istihdama etkisi, depremzede illerde sosyal hayatın yeniden canlandırılması ve kent merkezlerinin hala eski haline döndürülememesi gibi başlıklar öne çıkan konular oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!