Burs mu arıyorsun?

Güncelleme Tarihi:

Burs mu arıyorsun
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2017 21:26

‘E-Bursum’ adındaki girişim, burs arayan öğrencilerle burs vermek isteyenleri web sitesi üzerinden bir araya getiriyor. Yaklaşık 2 yılda 3 bin öğrenciye destek olan girişimin kurucusu Mesut Keskin, “Bursların herkes için ulaşılabilir, eşitlikçi, adil ve demokratik kılınmasını amaçlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

GİRİŞİMCİLER öğrencilerin burs sorununu çözmek için harekete geçti. Mesut Keskin tarafından kurulan ‘E-Bursum’ adındaki girişim, burs arayan öğrencilerle burs vermek isteyenleri web sitesi üzerinde bir araya getiriyor. Girişimin en önemli amacı ise bursların eşit ve adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamak. Üniversite öğrenciliği sırasında kendisinin de burs sorunu yaşadığını belirten ve bu sorunu çözmek için girişimciliğe atıldığını ifade eden Mesut Keskin, “Bursların herkes için ulaşılabilir, eşitlikçi, adil ve demokratik kılınmasını amaçlıyoruz” dedi.

EĞİTİM VERİYOR

E-Bursum’da iki taraflı bir kullanım söz konusu olduğunu anlatan Keskin, nasıl çalıştıklarını şu şekilde aktardı: “Öğrenci sisteme kayıt olduktan sonra başvurmak istediği kurumun veya bireysel destekçinin burs başvurusu için gerekli belgeleri sisteme yüklüyor. Burs verenin kriterlerine göre oluşturulmuş formu tamamlıyor. Öğrencinin elde edeceği bursu nasıl kullanması gerektiğini ve hayatı üzerindeki etkisi için eğitimler veriyoruz. Burs verenler için ise en yüksek puandan en düşük puana göre bir listeleme yapılıyor. Aynı zamanda belge kontrol sistemimizle yüklenen her belge anlık olarak kontrol edilip, doğruluğu onaylanıyor. Tüm bunların yanı sıra mentorluk sistemimizle öğrenci ve destekçiyi bir araya getiriyoruz.”

Haberin Devamı

3 BİN BURS SAĞLADI

Yaklaşık 2 yılda 3 bin öğrenciye 10 milyon TL burs verilmesini sağladıklarını söyleyen Keskin, sosyal etkiyi amaçladıklarını ancak sürdürülebilirlik için bir iş modeli oluşturduklarını söyledi. Keskin, “Burs veren destekçilerden, bir kullanım ücreti alıyoruz. Bireysel destekçiden ise küçük bir hizmet bedeli alıyoruz. Ama emin olun ki onların yapması gereken işi hızlandırıp, kullanmaları gereken kaynaktan tasarruf etmelerini sağlıyoruz. Yani bir nevi yeni burslar için kaynak üretiyoruz” diye konuştu. 

HEDEFTE KİTLESEL FONLAMA VAR

GEÇEN yıl yatırım alarak şirket değerlemesini 2.5 milyon Euro’ya çıkardıklarını söyleyen Keskin, aynı zamanda Boyner Grubu’nun Buluşum Platformu’nda destek toplamaya başladıklarını söyledi. Keskin, gelecekteki planlarını şu şekilde aktardı: “Kitlesel burs fonlama sistemiyle destekçilerin küçük miktarları bir araya getirmesi ile daha hızlı ve fazla bir şekilde yapılmasını sağlayacağız. Ayrıca Fransa başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerine de açılmaya başladık.”

Haberin Devamı

GİRİŞİMCİLERE ÖNERİLER

ÖZYEĞİN’DEN 5 TAVSİYE

Girişimlere verdiği destekle bilinen Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, etkin girişimcilik ağı Endeavor Türkiye’nin 2013-2015 arasında Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde yer almıştı. Endeavor Türkiye’deki görevine Yönetim Kurulu Üyeliği ile devam eden Özyeğin’in girişimcilere tavsiyeleri şu şekilde:

1- LİDER OLMAK PATRON OLMAKTAN FARKLIDIR: Girişimcilik ciddi liderlik vasıfları gerektiren bir iştir, fakat lider olmak ‘patron’ olmaktan çok farklıdır. İyi bir lider olmak için ilham vermek, yönlendirici, destekleyici ve katılımcı olmak, ve kesinlikle yeri geldiğinde mütevazı olmayı bilmek gerekir. Bununla birlikte iyi bir girişimci, güçlü bir ekibin ne kadar önemli olduğunun farkında olmalıdır. Neyi bilmediğini bilmek konusunda gerçekçi olup, eksik olunan konularda doğru oyuncuları ekibe katarak güçlü bir takımla ilerlemek, ‘etkin girişimci’ olmanın önemli noktalarından biridir.

Haberin Devamı

2- DOĞRU İŞ PLANIYLA YOLA ÇIKIN: Bir iş kurarken doğru bir iş planı ve modeliyle yola çıkmak çok daha sağlam adımlarla ilerlemenize yardımcı olacaktır. Öte yandan iş planınız ve modeliniz konusunda takıntılı olmak faydalı değildir. Aksine esnek olup yolda karşınıza çıkan gelişmeler ışığında iş planınızı modifiye etmek ve deneme/yanılma konusunda proaktif olmak girişiminizin sağlam adımlarla büyümesine yarayacaktır. Tabii bu modifikasyonları gerçekleştirirken sağlam bir planla ilerlemek ve girişiminizin karşıladığı ihtiyacın ne olduğunu durmaksızın sorgulamak ana hedefinizden sapmanızı önleyecektir.

3- İŞİNİZİN GİRDİ VE ÇIKTILARINI HER ZAMAN ÖLÇÜN: Günümüzde veriye dayalı iş yapmak git gide daha da önem kazanıyor. Ölçümü düzenli olarak gerçekleştirmek, girişiminizin gelişimini yakinen takip etmenize ve büyüme kararlarınızı bu gelişim ışığında sağlıklı bir şekilde almanıza yarayacaktır. Servis, ürün ve dolayısıyla girişiminizi geliştirmenin en iyi yolu ise özellikle girişiminizin ilk safhalarında müşterinizden alacağınız geri bildirimdir. En tarafsız ve şeffaf geri bildirim çoğunlukla müşterinizden gelecektir. Verilerinizi tutmak ve monitör etmek için işinizi kurarken baştan yatırım yapmanızı öneririm. Benchmarking – yani karşılaştırma yaparak iş geliştirmeye odaklanmak özellikle yaşadığımız dönemde çok önemli.

Haberin Devamı

4- DOĞRU MENTORLUK ALIN: Bu girişiminizin her döneminde size sayısız fayda sağlayacaktır. Sizin yolunuzdan geçmiş birçok tecrübeli kişinin aslında size çok yakın olduğunu ve onlardan destek almanın başarıya ulaşmadaki yolu hızlandıracağını ve kolaylaştıracağını unutmayın. Mentorluk alarak geliştirebileceğiniz, bir girişimci için çok önemli olan beş ana unsur bulunmaktadır: Teknik uzmanlık, uygulama becerisi, pazar araştırması ve içgörüsü, liderlik özellikleri, ve finansmana erişim.  Zamanınızın en az yüzde10’unu Endeavor gibi mentörlük ağlarının da desteğiyle bu unsurları geliştirmeye ve doğru uygulamaya ayırmanız, girişiminizi hep daha ileri taşımak için elzem olacaktır.

Haberin Devamı

5- FİNANSAL OKUR-YAZARLIK KONUSUNDA KENDİNİZİ EĞİTİN: İlk etapta zor gibi gözükse de bütçe hakimiyeti, öğrendikçe kolaylaşan ve girişiminiz için hayat kurtaran bir olgudur. Ayrıca bu konuya özümsemek, doğru zamanda doğru finansal kararlar almanıza yardımcı olacaktır. Şirketinizi kurarken ilk gelir modelinizi müşteri odaklı bir yapıya dayandırmanız, girişiminizi daha sağlam temeller üzerine inşa etmenizi sağlayacaktır. Son olarak şirketinizin her aşamasında yatırımcı seçerken, yatırımcınızın ne kadar parası olduğundan ziyade size sağlayacağı mentorluk tecrübesinin alakalı olmasına ve size ayırabileceği vakte önem verin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!