BMW'nin hissedarından Merkel'a 690 bin euro bağış

Güncelleme Tarihi:

BMWnin hissedarından Merkela 690 bin euro bağış
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2013 17:04

Alman otomobil şirketi BMW'nin hissedarı Quandt ailesinin, Başbakan Angela Merkel'in genel başkanlığını yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'ne (CDU) 22 Eylül'deki genel seçimlerin ardından 690 bin euro bağış yapması ülkede tartışmalara sebep oldu.

Haberin Devamı

Almanya Federal Meclisi'nce yapılan açıklamada, Johanna Quandt ile çocukları Stefan Quandt ve Susanne Klatten'in CDU'ya 9 Ekim'de 230 biner avro bağışta bulunduğu ifade edildi.

Quandt ailesinin, 2009 yılında yapılan genel seçimlerden sonra da CDU'ya toplam 450 bin avro bağış yaptığına dikkat çekildi. Başbakan Merkel'in partisine yapılan söz konusu bağış ülkede tartışmalara neden oldu.

"LobbyControl" adlı sivil toplum kuruluşunun temsilcisi Christina Deckwirth, bağışın genel seçimlerden hemen sonra yapılmasına dikkati çekerek, AB'nin, Almanya'nın baskısıyla 2020 yılına kadar otomobil üreticilerine kilometre başı karbondioksit salımına sınır getirilmesi kararının ertelenmesinin zamanlamasına işaret etti.

Sosyal Demokrat Parti Mali Uzmanı ve Milletvekili Joachim Poss da bağışın ortaya çıkmasıyla Başbakan Merkel'in ve CDU'nun neden varlık vergisine karşı olduğuna anlam verebildiğini ifade etti.

Haberin Devamı

CDU'dan yapılan açıklamada ise Quandt ailesinin partiyi hükümette olup olmadığına bakmadan yıllardan beri desteklediği belirtilerek, bağışların somut siyasi kararlarla ilgisi olmadığı vurgulandı.

Quandt ailesi de bağışların otomobil üreticilerine yönelik alınacak kararın ertelenmesiyle ilgili olduğu yönünde söylentilere şiddetle karşı çıkarak, bağışların seçimden sonra yapıldığını, ailenin sadece BMW'de değil diğer sektörlerde hisselerinin bulunduğu ifade edildi.

Yasalarına göre partiler, 50 bin avronun üzerinde yapılan bağışları Almanya Federal Meclisi'ne bildirmeleri gerekiyor.

BAKMADAN GEÇME!