BMW elektriklide Türkiye’yi kayırıyor

Güncelleme Tarihi:

BMW elektriklide Türkiye’yi kayırıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2022 07:00

Alman otomobil devi BMW’nin piyasaya yeni çıkardığı yüzde 100 elektrikli otomobil modellerinde Türkiye’ye öncelik tanıdığı belirtildi.

Haberin Devamı

Markanın Türkiye temsilcisi olarak elektrikli dönüşümde öncü kuruluşlardan birisi olmak istediklerini hatırlatan Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik, tedarik sıkıntılarına rağmen BMW’nin elektrikli modellerde Türkiye’ye mümkün olduğunca daha fazla adet verme konusunda destek olduğunu söyledi. “Premium segmentteki elektrikli otomobillerde her zaman lider olma hedefimiz var” diyen var Tiftik, yeni BMW elektriklilerinin geliş tarihleriyle ilgili şu bilgileri verdi: “Aralık ayında az sayıda da olsa i7 gelecek, asıl tedarik 2023 ilk çeyreğinde olacak. 2023’in ilk çeyreği sonunda ise iX1’i satışa sunmayı planlıyoruz. Yine i5 için 2023 sonunu hedefliyoruz. Jaguar - Land Rover tarafında ise 2025’ten önce tamamen elektrikli görmüyoruz.”

Haberin Devamı

PREMIUM’A YENİ MÜŞTERİ GELİYOR

BMW’nin kompakt SUV sınıfındaki yenilenen modeli X1 ile yeni 3 Serisi’nin Türkiye tanıtımı geçtiğimiz hafta Kuzey Ege’de yapıldı. Borusan Otomotiv’in davetlisi olarak katıldığımız programda, BMW, MINI ve BMW Motorrad markalarından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Can Mete Parker ile birlikte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hakan Tiftik, premium segmentte satışları halen arzın belirlediğini belirterek talepte henüz geri çekilme yaşamadıklarını söyledi. Turizm gibi döviz girdisi olan sektörlerde işlerin iyi gitmesi, Borsa’daki şirketlerin kârlılık oranını arttırması gibi birçok etkenden dolayı bu dönemde premium segmente yeni müşteriler geldiğini de dile getiren Tiftik, “2022 sonu için binek otomobil tarafında 585 bin adetlik bir pazar tahmini gerçekleştirdik. Yani hemen hemen geçen yılı bulur gibi geliyor” diye konuştu.

ENERJİ ENDİŞESİ

Hakan Tiftik başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesini etkileyecek enerji krizine ilişkin, “Doğalgazdaki bir sıkıntı yine üretimi etkileyecektir. Bu, tabi ki bizleri endişelendiriyor ama bununla ilgili alabileceğimiz bir aksiyon yok. İki senedir gün gün takip ediyoruz. Bir ara banttaki araçları bile takip ediyorduk” dedi. Can Mete Parker ise “Bu seneyi planlarken geçen senenin (15.555) biraz üzerinde satış yapabiliriz diye düşünüyorduk. Geldiğimiz noktada çok fazla üretim kaybettik. İlk çeyrekte büyük bir kayıp olmadı. Rusya-Ukrayna savaşından sonra özellikle ikinci çeyrekte planladığımız üretimin yüzde 25’ini kaybettik. Temmuz-Ağustos’ta yani her iki ayda kaybımız yüzde 25-30 civarlarında oldu” bilgisini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!