BES’te yeni dönem başladı... Teminat gösterilip bankadan kredi çekilebilecek

Güncelleme Tarihi:

BES’te yeni dönem başladı... Teminat gösterilip bankadan kredi çekilebilecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2024 07:00

1 Ocak 2024’ten itibaren BES katılımcıları sözleşmelerini bankalara teminat olarak gösterecek, bankalardan uygun faiz ve şartlarda kredi kullanabilecek.

Haberin Devamı

Bankalardan kredi çekmek isteyen bireysel emeklilik katılımcıları, BES sözleşmelerini teminat olarak gösterebilecek. Yeni uygulama 1 Ocak itibariyle başladı. 2023’ün Mart ayında yapılan düzenleme ile BES sözleşmelerinin bankalarda teminat olarak gösterilmesine imkan tanındı ve uygulamanın 1 Ocak 2024’te başlaması için süre tanındı. 2024 başından itibaren BES katılımcıları sözleşmelerini bankalara teminat olarak gösterecek, bankalardan uygun faiz ve şartlarda kredi kullanabilecek.

DEVLET KATKISI HARİÇ

Yeni uygulama ile BES katılımcısı, devlet katkısı hariç birikiminin bir kısmını ya da tamamını alacağın devri sözleşmesi ile bankaya devredebilecek. Alacağını devretmek isteyen katılımcı, bankaya başvuracak. Banka, talep edilen kredi için alacağın devrine konu olabilecek yeterli tutar olup olmadığı bilgisi veya katılımcının devredilebilir toplam tutar bilgisini Emeklilik Gözetim Merkezi’ne (EGM) soracak. EGM, kredinin tahsisi için gerekli veri ve bilgileri bankaya iletecek. Katılımcı, krediyi kullandığında, bankaya devredilecek tutar emeklilik şirketi tarafından alacağın devri fonunda yatırıma yönlendirilecek.

Haberin Devamı

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK

Katılımcı, bankaya olan kredi borcunun iki taksitini üst üstü ödemezse, banka, katılımcıya 30 gün süre verecek. Bu süre içinde ödeme yapılmazsa banka, alacağın devri fonundan kalan borç tutarını alacak. Katılımcının vefat etmesi durumunda ise banka kalan kredi borç tutarını emeklilik şirketinden talep edecek ve kalan borç tutarı alacağın devri fonundan bankaya ödenecek. Tek bir bankadan kullanılacak kredi için BES sözleşmesi teminat gösterilebilecek. İşveren grup emeklilik sözleşmeleri bankaya devredilemeyecek. Birden çok BES sözleşmesi bankaya teminat olarak gösterilebilecek, yani alacağı devrine konu olabilecek. Bankadan kredi kullanmak için BES sözleşmesi teminat gösterildiğinde BES sözleşmesi iptal edilemeyecek. Birikim başka bir BES şirketine aktarılamayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!