Banka krizi Avrupa’ya sıçradı

Güncelleme Tarihi:

Banka krizi Avrupa’ya sıçradı
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2023 07:00

Global bankacılık çevrelerinde endişe yaratan Silicon Valley Bank’in (SVB) iflasıyla başlayan finansal kriz Avrupa’yı da sarstı.

Haberin Devamı

Financial Times’da yer alan habere göre merkezi İsviçre’de bulunan global yatırım bankası Credit Suisse, İsviçre Merkez Bankası’ndan ve İsviçre mali denetim otoritesi Finma’dan kamuya açık bir şekilde destek mesajı yayınlamasını talep etti.

ABD bankacılık sistemindeki iflasların ardından yapılan açıklamalar global finans depremini önlemeye yetmedi. Çarşamba gününden bu yana yüzde 13 değer kaybeden Avrupa banka hisseleri endeksi, Ukrayna’nın işgalinden bu yana en sert haftalık düşüşünü kaydetti. Bankalardaki erime yedi günde 120 milyar Euro’yu buldu.

‘BUNUNLA SINIRLI KALMAZ’

Credit Suisse AG hisseleri yüzde 30 geriledi. Dünyanın en büyük fon yönetim şirketi Blackrock CEO’su Larry Fink, bankacılık krizinin önceki büyük krizleri andırdığı ve batan 3 bankayla sınırlı kalmayabileceği uyarısında bulundu. Fink 10 yılı aşkın bir süre boyunca kolay para ve düşük faiz oranları sırasında mali sistemde oluşan çatlaklardan endişe duyduklarını, bankacılık krizinin Silikon Vadisi Bankası’nın iflasının ötesine geçebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Yaptığı finansal tahminler nedeniyle “kriz kahini” olarak nitelendirilen ekonomist Nouriel Roubini’nin yorumları ise endişeleri daha da artırdı. Son bir haftadır finans dünyasında yaşanılanların büyük bir borç krizinin habercisi olduğunu dile getiren Roubini, “Kıyım yeni başladı. Credit Suisse’in batması, Lehman Brothers’ın çöküşüne benzer” yorumunu yaptı. SVB’nin mevduatlarının 150 milyar, Credit Suisse’in ise 700 milyar dolar olduğunu hatırlatan Roubini, “Credit Suisse’e bir şey olursa, bu sadece Avrupa’yı değil tüm küresel finansal sistemi etkiler. Bu gelişmeler Fed’in de ECB’nin de işini zorlaştırıyor. Fed faizinin en az yüzde 6’ya ECB faizinin en az yüzde 4’e yaklaşması gerek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!