Balıklar tezgaha çıktı

Güncelleme Tarihi:

Balıklar tezgaha çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2022 07:00

1 Eylül itibarıyla av yasağı bitti, balıkçılar mavi sulara ağ attı. Hallere kasalarla gelen balıklar mezat usulü satıldı, sonrasında tezgâhlarda yerini aldı. Sezonun ilk gününde balık çarşısında palamutun tanesi, hamsi ve istavritin kilosu 70 lira oldu. Bereketli bir sezon bekleyen esnaf “Balık bollaştıkça fiyatlar düşecek” dedi.

Haberin Devamı

Av yasağının 1 Eylül’den itibaren sona ermesi ile birlikte balıkçılar, denize açılarak mavi sulara ağ attı. Önceki gün sabah saatlerinde avdan dönen balıkçılar, yakaladıkları balıkları satmak için İstanbul’daki Gürpınar Balık Hali’ne geldi. Kasalarla hale alınan balıklar mezat usulü satışa çıkartıldı. Av sezonunun ilk gecesinde palamut balıkçıların yüzünü güldürürken, halde en çok satılan balıklardan biri oldu. Sezonun ilk balıklarını almak isteyenler birbiriyle kıyasıya yarıştı. Balıkçılar atılan ağlarda palamut ve hamsi yakaladıklarını belirtti. Halde palamutun çifti 120, lüferin tanesi 90, hamisinin kasası 700, tekirin kasası 150, istavritin kasası 600-700 liradan satıldı.  

‘FİYATLAR GİDEREK DÜŞECEK’

Balıkçı Önsel Kapan, sezonun bereketli başladığını ifade ederek, “Karadeniz olsun ve diğer bölgelerde de balığın çok olduğunu duyuyoruz. Bugün de bol miktarda balık tutmuş bulunmaktayız. Balıkları Büyükçekmece bölgesinde tuttuk. Allah herkese bol bol balıklar nasip etsin. Balık her tarafta var şu anda ve palamut akını çok fazla” diye konuştu. Balıkçı Erdoğan Durmuş ise denizlerden bu sene umutlu olduğunu belirterek, “Bu sene palamut ve hamsi de çok olacak. Bugün palamutun çifti 120 lira. İnşallah fiyatlar düşecek. Çok büyük umutlarımız var. Şu anda palamut 250 gram civarında. Bir kiloya kadar büyüyecek. İlerleyen zamanda havalar iyi giderse 50-60 lira bandına düşer. Tekir ve Kefal çıktı ama daha başlangıç. Net bir kaç gün içerisinde belli olacak. Tekirin kasası 125-175 lira arasında” dedi.  

Haberin Devamı

Balıklar tezgaha çıktı

PALAMUT BEREKETİ

Balık Hali esnafı Hasan Erol da “Palamutçuluğun zamanı bir ay, bir buçuk ay gibi bir zamanda oluyor, eğer bolluk olursa. Bir buçuk ay boyunca vatandaşlarımız uygun bir şekilde palamut yiyecek, doyacak. Denizdeki görüntü bu yönde. Bunun arkasından hamsi gelir. Yaklaşık bir buçuk ay, iki ay o olur. Yine umudumuz ondan yana. Arkasından istavrit olur. Yani bunlar sürekli olacak balıklar. Ocak ayına doğru da çinekop başlar. Sonra lüfer başlar. İstavrit biraz pahalı, şu anda az çıkıyor. 5 kiloluk bir istavritin kasası 500-600 lira civarı. Şu anda sardalya var. Mevsimi bitmek üzere sardalyanın. O biraz pahalı. Bu gece palamut geldi. Kofana geldi. Onun dışında biraz istavrit var. Hamsi var biraz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

AV YASAĞINA UYMAYANA CEZA

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 15 Nisan-31 Ağustos arasındaki 2022 yılı av yasağı döneminde Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yapılan çalışmalar hakkında sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.

“Doğal kaynaklarımız sonsuz değil. Denizlerimizdeki ve iç sularımızdaki su ürünleri kaynaklarımızı ve ekosistemi hep birlikte korumalıyız. Balıkçılığın sürdürülebilirliği çerçevesinde denetimlerimiz av yasağı döneminde olduğu gibi av sezonu boyunca da kararlılıkla devam edecek” diyerek denetimlerin süreceği mesajını veren Bakan Kirişci, 2022 yılı av yasağı dönemine ilişkin çıktıları şöyle not düştü: “Bakanlığımızca 47 bin 929 denetim yapıldı. Bin 473 aykırı durum tespit edildi. Bu çerçevede 5 milyon 209 bin 914 lira idari para cezası uygulandı. 162 ton su ürünü, 44 adet balıkçı gemisi ve 932 adet muhtelif ağ ve av aracına el konuldu.”

Haberin Devamı

İLK GÜN FİYATLARI

Balık avı yasağının bitmesiyle sezonun ilk balıkları tezgâhlara geldi. İlk günde tezgâhlarda palamut, hamsi, istavritin bol olduğu gözlendi. Karaköy Balıkçılar Çarşısı’nda sezonun ilk günü palamutun tanesi, 70 liradan, hamsinin kilosu 70-80 liradan, istavritin kilosu 70 TL’den, çupranın da tanesi 80 TL’den satıldı. Balıkçılar önümüzdeki günlerde balık bollaştığında fiyatların düşeceğini söyledi. Sezonun açılmasıyla tezgâhlarda balıkların bollaştığını aktaran balıkçı Selim Albayrak, “Vira Bismillah diyerek sezonu açtık. Hamsi, palamut, mezgit, barbun tezgâhlara geldi. Yaz boyunca çupra, levrek ağırlıktaydı. Önümüzdeki günlerde balıkta bolluk bekliyorum. Şu an hamsi 70-80 lira civarında, palamut tane 70 lira, istavrit kilosu 70 lira civarından satılıyor. Balık gelmeye başladıkça fiyatlar düşecektir. Havalar soğuyunca vatandaş daha çok balığa talep gösteriyor” dedi. İlk gün palamut ve hamsi çıkmaya başladığını belirten Balıkçı Samet Balyemez, “Birkaç gün sonra diğer çeşitlerde bollaşacaktır. Fiyatlarda önümüzdeki günlerde düşecektir. Vatandaşların balığa talebi var. Vatandaşlar soğuk havalarda balık yiyor. Eylül ayı palamut ayı diyebiliriz” diye konuştu. Alışverişe gelen vatandaşların kimi fiyatları uygun bulurken, kimi de düşmesini beklediğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!