Bakan Yumaklı açıkladı: Patateste arz fazlası var

Güncelleme Tarihi:

Bakan Yumaklı açıkladı:  Patateste arz fazlası var
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2024 10:57

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı "Ülkemizde 5.7 milyon tonluk patates üretimi var. Kullanılan tohumların tamamı sertifikalı. Bu, verimlilik açısından son derece önemli. Dünyadaki örneklerinden yaklaşık yüzde 80'e yakın daha fazla verim alınması söz konusu. Türkiye, tohumculukta dünyada söz sahibi ülkelerden bir tanesi. Hatta ilk 10 ülke arasında" dedi.

Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, patateste arz sorunu bulunmadığını, hatta fazla olduğunu bildirdi. Nevşehir’deki 1321 adet kayadan oyma doğal depo bulunduğunu ve bu depoların yaklaşık iki milyon ton patates ve limon depolama kapasitesine sahip olduğunu belirten Yumaklı, böylece İlave soğutma sistemi ve enerji maliyeti gerekmeyeceğini bildirdi. Yumaklı, kayadan oyma soğuk hava deposunda bir grup gazeteciye şunları söyledi:

5.7 TONLUK PATATES ÜRETİMİ VAR

“Dünyada farklı örnekleri belki vardır ama burası son derece özel. Hem havalandırma için hem de diğer hususlar için herhangi bir enerji harcamaya gerek kalmaksızın başta patates olmak üzere farklı ürünlerin depolanabildiği doğal bir alandayız. Ülkemizde 5.7 milyon tonluk patates üretimi var. Kullanılan tohumların tamamı sertifikalı. Bu, verimlilik açısından son derece önemli. Dünyadaki örneklerinden yaklaşık yüzde 80'e yakın daha fazla verim alınması söz konusu. Türkiye, tohumculukta dünyada söz sahibi ülkelerden bir tanesi. Hatta ilk 10 ülke arasında.

TOHUMLARIN YÜZDE 97’Sİ YERLİ

Türkiye'de üretimde kullandığımız tohumların yüzde 97'si bu ülkenin topraklarında. Bizim tohum açısından ya da bitkisel üretim açısından herhangi bir problemimiz yok. Ancak bazı ürünler var ki bunların tohumlarıyla alakalı henüz istediğimiz seviyede değiliz. Bunlardan biri de patates tohumu ancak bu konuda işletmelerimiz, firmalarımız AR-GE yaparak patatesteki tohum üretimini yüzde 15’ten yüzde 60 lara çıkarmaya çalışıyor.

PATATESTE FAZLA VAR

Geçtiğimiz yıllarda soğan ve patates konusunda çok kısa olan sorunlu bir dönemi, üretim döneminin tamamında varmış gibi lanse etmekle alakalı gündemlerimiz oldu. Sadece Nevşehir’de sezonun toplamında şu anda 660 bin tonluk bir patates stoğu var. Diğer illerimizde yeteri kadar ürünümüz bulunuyor, hatta fazlamız var. Türkiye, bazı ürünlerin üretimi konusunda kendine yeterli. Ülkeye gelen turistlerin ihtiyacını karşılamak anlamında da yeterli. Yeterli olmadığımız konularda da yüzde 100’e tamamlamak için büyük bir çaba gösteriyoruz.

TÜKETİCİYE ZARAR VERECEK EYLEMLERE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

Bu dönemde artık hepimiz biliyoruz, ne patates ne de soğanla alakalı bir sorun söz konusu değil. Aldığımız önlemler neticesinde, olmadı ve olmayacaktır da. Yalnızca bu ürünlerde değil haksız ortamların oluşmasına sebep olan bütün hususlara da müdahil olacağız. Bu konuda Ticaret Bakanımız ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Türkiye’nin gıda arzı ile ilgili olarak hiçbir problemi yok. Fiyat hareketlerini gıda arz güvenliği açısından yorumlamak doğru değil. Dolayısıyla bunun dışındaki hususlara tüketicinin zararına olacak eylemlere müsaade etmeyeceğiz. İki bakanlık olarak fazlasıyla kararlıyız.”Bakan Yumaklı Nevşehir’de patates konusunda çalışma yapan bir laboratuvarı da ziyaret etti:

 

Haberin Devamı

TOHUM LABORATUVARINDA 23 TESCİLLİ PATATES

Haberin Devamı

Doğa tohumculuk doku kültür laboratuvarında 23 yıllık ıslah çalışmaları sonucunda, yerli ve milli 23 adet tescilli patates çeşidi bulunuyor. Yıllık 1 milyon 600 adet mini yumru üretimi yapılıyor. Bunun 1 milyon 200 adedi yerli ıslah çeşitleri. Yerli ve milli 23 adet tescilli patates çeşidinde yıllık toplam 20 bin ton sertifikalı patates tohumluğu üretimi gerçekleştiriliyor. Ülkemiz genelinde her yıl ortalama 300 bin sertifikalı patates tohumluğu üretimi yapıldığı göz önüne alındığında bu tesis Ülke toplam üretiminin yaklaşık yüzde 7’sini karşılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!