Bahar müjdesi

Güncelleme Tarihi:

Bahar müjdesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2019 08:30

Konut, mobilya, otomotiv, küçük ev eşyaları gibi sektörlerde Kasım 2018’de başlayan ve 31 Mart’ta sona erecek vergi indirimlerine devam kararı çıktı. Konutta tapu harcı ile KDV indirimi yıl sonuna kadar sürecek. Otomotiv, beyaz eşya, mobilyada ise indirimler 31 Haziran’da sona erecek.

Haberin Devamı

PİYASAYI canlandırmak, vatandaşın tüketimini artırmak için kasımda başlatılan vergi indirimlerine bir uzatma daha geldi. Tapu harcı, otomobil, mobilya, konut, motosiklet ve ticari araçlarda 31 Mart’ta sona erecek olan ÖTV ve KDV indirimlerinin süreleri 3 ay ile 9 ay arasında uzatıldı. Daha önce de 31 Aralık 2018’de biten indirimler mart sonuna kadar devam ettirilmişti.

KONUTTA YIL SONU

Resmi Gazete’de dün yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, vatandaşın konut alımını kolaylaştırmak ve konut pazarını hareketlendirmek için yapılan KDV ve tapu harcı indirimine bir uzatma daha geldi. 31 Mart’ta sona erecek indirim 31 Aralık 2019’a kadar uzadı. Bu kararla yüzde 18’lik KDV dilimine giren konutlarda KDV oranı 31 Aralık 2019’a kadar yüzde 8 olarak uygulanacak. Tapu harçlarında daha önce yüzde 4’ten 3’e indirilen oran yıl sonuna kadar devam edecek. Mayıs 2018’de konutta KDV ve tapu harcı indirimi açıklanmıştı. 6 aylık indirim paketine önce 2 ay sonra 3 ay uzatma geldi.

Haberin Devamı

Mobilya sektöründeki KDV oranının yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanması ise 30 Haziran’a kadar sürecek. Beyaz eşyada ÖTV’nin sıfırlanması uygulaması da aynı tarihe kadar devam edecek.

Bahar müjdesi

OTODA 3 AY

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre vergisiz fiyatı 70 bin liranın altında olan otomobillerde ÖTV oranının yüzde 45’ten yüzde 30’a, fiyatı 70 bin ile 120 bin arası olan araçlarda yüzde 50’den yüzde 35’e düşürülmesi uygulaması da 30 Haziran’a kadar devam edecek. Eğer indirim 31 Mart’ta bitseydi, 70 bin liraya satılan bir otomobil 119 bin 770 liraya satılacaktı. Yüzde 30 ÖTV ile otomobilin fiyatı 107 bin 380 lira oluyor.

Ticari araçlarda KDV oranının yüzde 18 yerine 1 olarak uygulanması ile römorklar için de yüzde 1’lik KDV uygulaması 30 Haziran’a kadar sürecek. Motor silindir hacmi 250 santimetreküpü geçmeyen motosikletler ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlardan alınan ÖTV sıfırlanmıştı. Bu uygulama da 30 Haziran’a kadar sürecek.

Haberin Devamı

30 Haziran tarihine kadar buzdolapları, dondurucular, çamaşır makinası, ve küçük ev aletleri için de ÖTV sıfır olarak uygulanacak.

500 BİN LİRALIK EVDE 52 BİN TL AVANTAJ

KDV ve tapu harcı indirimin vatandaşın cebine etkisi şöyle; 500 bin liralık bir evin yüzde 18 KDV ile satıldığını düşünelim. (150 metrekareden büyük evlerde ve ticari mülklerde

KDV yüzde 18) Bu durumda vatandaşın indirim öncesi bu eve ödeyeceği KDV 90 bin lirayken, indirimle 40 bin liraya düşüyor. KDV’den sağlanan kâr 50 bin lira. Aynı ev için indirim olmadan önce ödenen tapu harcı 20 bin lirayken, indirimle birlikte bu 15 bin liraya düşüyor. Tapu harcını alıcı ve satıcı yarı yarıya ödüyor. Bu durumda alıcı yapılan indirimlerle 500 bin liralık bir evde toplam 52 bin 500 lira avantaj sağlıyor.

Haberin Devamı

“Sektör olarak şu anda her türlü teşvik ve desteğe ihtiyacımız var” diyen İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, şunları söyledi: “Bu karar, mevduat faizi baskısı ve konut kredisi yükünü kaldırmaya çalışan sektöre doping etkisi yaratmıştır. Geçtiğimiz altı ay içerisinde konut fiyatlarına herhangi bir zam yapılmadığını, maliyetlerdeki artışın fiyatlara yansıtılmadığının altını çizmek istiyorum. Bu yükün altında ezilmemek için çabalayan sektörde, ertelenen maliyet artışlarının sonbahara doğru konut fiyatlarına yansımasını bekliyoruz. Bu nedenle harç ve KDV indirimi, fiyat artışından doğacak etkinin şiddetini azaltacaktır. Temennimiz söz konusu indirim ve teşviklerin kalıcı olması ve tüketiciye direkt yansıtılmasıdır.”

Haberin Devamı

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas,“Ekonominin sıkıştığı ve daraldığı dönemlerde insanlar alım kararlarını erteleyebiliyorlar. Her yıl 650 bin civarında evlilik 150 bin civarında da boşanmanın gerçekleştiği bir ülkede talebin durması söz konusu olamaz. En fazla ertelemeler oluyor. Bu gibi indirimler ve kampanyalar insanları harekete geçiriyor” dedi. m Gülistan ALAGÖZ

SEKTÖRLER NE DEDİ?

MOBİLYA

SATIŞLARI YÜZDE 30 ARTTIRIR

MOBİLYA Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Güleç, mobilya sektöründeki satışların geçen yıla oranla, ilk indirim kararının ardından yüzde 10’luk artış yaşandığını belirterek indirim süresinin 30 Haziran’a kadar uzatılmasının satışlara toplamda yüzde 30’luk bir etki yapmasını beklediklerini kaydetti. Güleç, “Geçen bahar döneminde sektör beklediği performansı yakalayamadı. Yeni alınan karar sayesinde sektörün bu sezonu iyi atlatacağını düşünüyorum. Hem evlilik hem de yeni mobilya alınan döneme denk geldiği için sektör pozitif bir şekilde büyüyecek” dedi.

OTOMOTİV

İÇ PAZAR 450 BİNE ULAŞIR

OTOMOTİV Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, “Vergi indirimlerinin devam etmesiyle birlikte, iç pazarda daralmanın şiddetinin daha da azalarak iç pazarın 400-450 bin adet aralığında gerçekleşmesini öngörüyoruz” açıklamasını yaparken, Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu ise, “Dengelenme yılı olarak görülen 2019 yılının alınan önlemlerle desteklenmesi geçiş sürecinin kolaylaştırılması ve yarattığı olumlu etki bakımından da kıymetli. Seçim sonrası ekonominin dengelenmesine de olumlu yansımaları olacağı inancındayız” dedi. Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca ise, “Uzatılan vergi indirimlerinin, iç pazara olumlu bir etkisi olacağı kesindir. Ancak bu olumlu katkının sürekliliğinin sağlanması da elzemdir” dedi.

Haberin Devamı

ZÜCCACİYE

GEÇEN YILI YAKALAR

ZÜCCACİYECİLER Derneği (ZÜCDER) Başkanı İsmail Erdoğan, sektörün, aynı zamanda çeyiz kültürünü de temsil ettiğini dile getirerek, “Mart ayıyla birlikte düğün sezonunun da başladığını göz önüne alacak olursak sektörde hareketlenme meydana gelecektir. Geçtiğimiz dönemlerde tecrübe ettik ki, satışlarımızda yüzde 30’luk bir artış söz konusu olmuştur. Küçük elektrikli ev aletleri artık mutfakların olmazsa olmazıdır” dedi. Erdoğan, su ısıtıcıları, tost makineleri, kahve makineleri gibi ürünlerin lüks tüketimden çıkıp, ihtiyaç ürünlerine dönüştüğünü aktararak, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu yüzden ZÜCDER olarak ÖTV’nin kalıcı olarak kalkmasını istiyoruz. Züccaciye sektörüne de getirilecek, KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesi ve ÖTV muafiyetiyle sektörümüzün genel büyüklüğü 10 milyar dolardan 11.5 milyar dolara rahatlıkla çıkabilir. ÖTV indirimleri olmasaydı iç pazarda ciddi bir küçülme yaşayabilirdik. ÖTV’nin sıfırlanmasının devam etmesiyle birlikte geçen yılın rakamlarını muhafaza edebiliyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!