Ayda 600 dolara Florida'da villa

Güncelleme Tarihi:

Ayda 600 dolara Floridada villa
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

AYŞEN Kutluay, 3.5 yıl önce yerleştiği ABD'de emlak kraliçesi oldu. Kutluay, şimdi Türkler'e ayda 600 dolara, FGlorida'da villa satıyor.

TÜRKİYE'de 25 yıl sigortacılık sektöründe çalışan ve son olarak Ege Sigorta Genel Müdürlüğü'ne kadar yükselen Ayşen Kutluay, şimdi Florida'da ev satıyor. Ayşen Kutluay, yüzde 30 peşinat ve 30 yıl vade ile Türkleri Florida'da ev sahibi yapıyor. Florida'daki evlerin fiyatları genellikle 60 bin dolardan başlayarak, 3 bin dolara kadar çıkıyor. Ayda ortalama 600 dolarlık bir ödeme ile, iyi bir villa sahibi olmak mümkün.

Ege Sigorta Genel Müdürü iken, yaklaşık 3.5 yıl önce görevinden ayrılarak ABD'ye yerleşen Kutluay şimdi Florida'da, Miami'den West Palm Beach'e kadar olan bölgede sadece ev değil; arsa, ofis binası, dükkanlar, otel-motel, restoran ve benzin istasyonları satın almak ya da kiralamak isteyenlere de yardımcı oluyor.

‘‘Etiler'de bir daire fiyatına Amerika'da villa sahibi olunabiliyor’’ diyen Kutluay, son iki yıldır Türkiye'den özellikle çocukların eğitimleri ve yatırım nedeniyle Florida'ya gelenler arasından bir çok müşterisi olduğunu söyledi. Amerika'ya yerleştikten sonra sigortacılık lisansı alan Kutluay, daha sonra emlak ve finans brokerı lisansı da aldı. Kutluay halen Amerika'da yine bir Türk Erkan Nur tarafından kurulan Nur Realty Inc. firmasında çalışıyor.

FAİZ YÜZDE 3.95

Alınacak evin yüzde 10-20 yada 30'unun peşin ödenmesi gerekiyor. Türklerin banka kredisi alması için, pasaport fotokopisi, çalıştığı şirketten maaşı, ne kadar süredir çalıştığı gibi bilgiler, iki ayrı Türk bankasından alınacak kredi referans mektubu, Türk veya Amerika'daki bankalarda peşinat ile alış masraflarını karşılayacak paranın bulunduğuna dair belge isteniyor. Banka faizleri genellikle yüzde 8.5'dan başlayıp yüzde 12'ye kadar çıkıyor. Ancak Ayşen Kutluay yabancı yatırımcılar için yüzde 25-30 peşinatla bu faiz oranının yüzde 3.95 çekebildiklerini söyledi. 185 bin dolarlık bir ev için pazarlık yapılıyor ve fiyatı 177 bin dolara indiriliyor. Bu daire 3 odalı, göl manzaralı. Alışveriş merkezi Town Center'a beş dakika. Yüzde 30 peşinat verildi. (53 bin 100 dolar). Aylık banka ödemeleri 587 dolar. Faiz ise yüzde 3.95. 30 yıl vadeli. Faiz oranı 30 yılda maksimum yüzde 10.5'a çıkıyor. Ayrıca alım sırasında yaklaşık satış fiyatının yüzde 3'ü kadar da alış masrafı ödeniyor. Alıcı komisyon ücreti ödemiyor. Komisyon mal sahibinden alınıyor. 3-4 yıl Florida'da gayrimenkul fiyatlarında çok büyük bir artış beklendiğini belirten Kutluay, ‘‘Çünkü bölgeye talep fazla ve gün geçtikçe satılık yerlerin sayısı azalıyor. Neredeyse yer kalmadı ve fiyatların günden güne yükselmesi bekleniyor’’ dedi.

Florida'da 6-7 bin civarında Türk yaşadığını belirten Kutluay, bir çok tanınmış Türk işadamına ev ya da ofis sattığını söyledi.Kutluay, müşterilerine kiralık ev tutmak yerine ev satın almalarını tavsiye ettiğini de anlattı. Kiraların ortalama 1300-1400 dolar olduğunu belirten Kutluay, 500-600 dolar aylık ödemeyle ev sahibi olmanın daha kárlı olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!