Ata’nın karargâhına restorasyon

Güncelleme Tarihi:

Ata’nın karargâhına restorasyon
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2023 07:00

Cumhuriyet’in 100. yılı nedeniyle tüm istasyonlarını ‘İlelebet’ mesajı içeren poster ve Türk bayrakları ile donatan OPET, Çanakkale Savaşları’nda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19. Tümen Komutanlığı yaptığı dönemde kullandığı Eceabat/Maydos Fırka Karargâhını da 100. yıl anısına restore ediyor.

Haberin Devamı

Karargâh, 2024 yılında Cumhuriyet’imizin 2. yüzyılına armağan olarak ziyarete açılacak. OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, “Müşterilerimiz, bayilerimiz ve tüm Türkiye ile birlikte bağımsızlık, özgürlük ve çağdaşlık yolunun başlangıcı olan Cumhuriyet’imizin ilanının 100. yılını kutlamanın gururu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Cumhuriyet’imizin 100. yılında Çanakkale Eceabat’ta restorasyonuna başladığımız Maydos Fırka Karargâhını da milletimize armağan etmek istiyoruz. Bu karargâh ülkemizin tarihinde çok önemli bir yere sahip. Burada yakılan kurtuluş meşalesi, bizi Milli Mücadele’ye ve Cumhuriyet’imizin ilanına taşıdı” ifadelerini kullandı.

İKİ AY BURADAN YÜRÜTÜLDÜ

Maydos Fırka Karargâhı, Türkiye’nin tarihinde özel bir yere sahip. 25 Şubat 1915’te 57. Alay ile birlikte, Tekirdağ’dan Halep ve Şam Vapurları ile Maydos’a ulaşan Yarbay Mustafa Kemal’in önderliğindeki 19. Tümen, İstanbul’dan gönderilen 72. ve 77. Alaylar’ın katılmasıyla Maydos’da yeniden tesis ve teşkil edildi. 19. Piyade Tümeni, Gelibolu Yarımadası’na yönelik 25 Nisan 1915’te başlayan kara harekâtında kuzey grubunun bulunduğu alandaki muharebelerin en ön hattında İngiliz-Anzak birliklerine karşı mücadele ederek kazandığı zaferlerle adını Türk tarihine altın harflerle yazdırdı.  Mustafa Kemal Atatürk, yaklaşık 2 ay boyunca 19. Tümen Komutanlığı’nı Maydos’taki iki katlı bir binada kurulan karargâh üzerinden yürüttü.

 

BAKMADAN GEÇME!