Astronot Alper Gezeravcı Dünya'ya dönüyor

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2024 17:52

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı dahil 4 astronotun yer aldığı 'Axiom-3 uzay misyonu'nda sona gelinirken, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) düzenlenen uğurlama töreninde konuşan Gezeravcı, “Bu bir hikâyenin başlangıç noktasıydı, bir yere varış noktası değil” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı dahil 4 astronotun yer aldığı “Axiom-3 uzay misyonu” sona erdi. Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) 20 Ocak’ta bağlanan Gezeravcı ve 3 ekip arkadaşına bugün uğurlama töreni düzenlendi. ISS’te 14 gün boyunca 13 farklı bilimsel deneye imza atan Gezeravcı uğurlama töreninde yaptığı açıklamada, ekip arkadaşlarına ve ISS’te bulunan tüm astronot ve kozmonotlara teşekkür etti.

Gezeravcı, “Gurur duyduğumuz 100. yılımızda insanlı uzay misyonuna adım atma konusundaki cesur ve azimli kararları için Türkiye Cumhuriyeti’ne de teşekkür etmek istiyorum. Gurur duyduğumuz tarihimizin devamı niteliğinde, adım attığımız yeni Türkiye yüzyılında icra ettiğimiz Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevini gerçekleştirmiş olmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyorum. Gerçekleştirdiğimiz bu görevin geleceğimizin teminatı, sevgili gençlerimiz için ilham verici bir başlangıç olmasını diliyorum. Bu bir hikayenin başlangıç noktasıydı, bir yere varış noktası değil. Bundan sonraki yolumuz tüm milletimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Haberin Devamı

BAKAN KACIR'DAN PAYLAŞIM

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, şu ifadeleri kullandı:

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda veda etkinliği vakti… 17:50 Alper Gezeravcı’nın gerçekleştirdiği bu görev, insanlı ilk uzay misyonumuzdu. İnşallah son olmayacak. Yeniden, yeni ve daha iddialı programlarla uzay görevlerine devam edeceğiz. Nice Alper yetişecek. “O iş bizde!”

19 OCAK'TA FIRLATILMIŞTI

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın görev aldığı Axiom-3 uzay misyonu, 19 Ocak'ta resmen başlamıştı. Gezeravcı ve beraberindeki astronotları SpaceX'in Dragon uzay aracıyla yörüngeye taşıyacak olan Falcon-9 roketi, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden 19 Ocak saat 00.49’da başarılı bir şekilde fırlatılmıştı. Gezeravcı ve 3 astronotu taşıyan Dragon uzay aracı, yaklaşık 36 saat süren uzay yolculuğunun ardından 20 Ocak 13.40'ta (TSİ) ise Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!