‘Asgaride’ beklentiler netleşti

Güncelleme Tarihi:

‘Asgaride’ beklentiler netleşti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2023 07:00

Milyonlarca çalışan ve işverenin gözü, gelecek hafta başlaması beklenen yeni asgari ücretle ilgili pazarlık görüşmelerinde.

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan aldığımız bilgiye göre, ilk görüşmenin ne zaman yapılacağına ilişkin resmi bir açıklama henüz yapılmadı. Hafta başında ilk toplantının bugün (1 Aralık’ta) başlayacağı ifade edilmişti ancak bunun yanlış bir anlaşılmadan ibaret olduğunu aktaran bakanlık temsilcileri, birinci toplantının aralık ayının ilk haftasında başlamasının beklendiğini belirtti. Görüşmelerin başlamasına sayılı günler kala Hürriyet taraflara beklentilerini sordu.

‘16 BİN TL TELAFUZ EDİLDİ’

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya,”Hem kendi aramızda hem de Ankara kanadıyla yaptığımız görüşmeler neticesinde önümüzdeki sene asgari ücrete bir kez zam yapılması; bunun da yüzde 35, en fazla yüzde 40 civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Hesaplarımızı bu oranlara göre yapıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise, “En az temmuzdan bu yana gıdada oluşan enflasyon kadar artış yapılmalı” görüşünde. TÜİK verilerine göre temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarını kapsayan dört aylık gıda enflasyonu yüzde 24.5 olmuştu. Buna kasım ve aralık ayları da eklenecek.

TOBB Hizmetler Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozdağ ise, “Asgari ücret minimum 16 bin TL’ye çıkarılması gerekir” görüşünde.

DİSK: GEÇİNMEYE YETMELİ

İşçi kesiminin beklentisi ne? DİSK yeni asgari ücrete ilişkin beklentilerini bugün düzenleyecekleri bir toplantıyla açıklayacak. Toplantı öncesi Hürriyet’e konuşan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, üç kriterin altını çizdi. ”Asgari ücret işçinin tek başına değil, ailesiyle birlikte geçinebileceği bir geçim ücreti olarak hesaplanması gerekiyor. İşçilerin enflasyon karşısındaki kaybının giderilmesi ve büyümeden hak ettiği payı alabilmesi ise diğer iki kriter” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!