‘Ara eleman ana soruna dönüştü’

Güncelleme Tarihi:

‘Ara eleman ana soruna dönüştü’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2023 07:00

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, inşaattan sağlığa, tekstilden mobilyaya, lokantadan otele kadar tüm sektörlerde nitelikli işgücü sorunu yaşandığı belirtti.

Haberin Devamı

Artık ara eleman sıkıntısının kronik soruna dönüştüğünü söyleyen Baran, “İşveren, milyonlarca liralık yatırım yapıyor, işletme kuruyor ancak o işletmede istihdam edilecek çalışanı bulmakta çaresiz kalıyor. Ara eleman konusu işletmeler için ana soruna dönüştü” dedi. Baran, yapay zeka endişelerine değinerek, “Robotlar iş yapacağı için insanlar işsiz kalacak diye endişe ederken, nitelikli hatta niteliksiz işgücü bulamaz hale geldik. İşverenler olarak bir araya geldiğimizde konuştuğumuz ilk konu istihdam sorunu oluyor. Ara eleman olarak tabir edilen kadrolarda çalışacak kişileri bulamamak ülkemizin tüm üretim ve hizmet potansiyelini olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

KAMUNUN ÜCRET POLİTİKASI

Türkiye’de özelleştirme çalışmalarıyla birlikte kamunun reel sektörün faaliyet gösterebileceği alanlardan çekildiğini kaydeden Baran, “Kamunun üzerindeki yükün hafiflemesini amaçlayarak özelleştirme yaptık. Bu süreçte reel sektör her alanda güçlendi. Ancak istihdam konusunda vatandaşlarımızın çoğu hedef olarak kamuyu görmeye devam etti. Kamu hayranlığını kırmadan, kamunun istihdam deposu olduğu algıyı yıkmadan reel sektörün çalışan işçi bulma sorununu çözmek mümkün değil” dedi. Reel sektörün çalışan bulamamasının nedenlerinden birinin de kamunun uyguladığı ücret politikası olduğunu belirten Baran, pandemiyle sarsılan ekonomik dengelerin yerine oturamadığını, dijitalleşmeyle birlikte rekabet alanının genişlediğini ve tüm bunların reel sektörün düşük kârlılık oranlarıyla çalışmasına yol açtığını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!