Ara bağlantıya rağmen büyüdü

Güncelleme Tarihi:

Ara bağlantıya rağmen büyüdü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2013 01:15

Bilgi Teknolojileri ve İletişimin Kurumu’nun (BTK) ara bağlantı ücretlerini düşürmesine rağmen gelirlerinin yüzde 7 arttığını söyleyen Avea CEO’su Erkan Akdemir, “Abone başına konuşma süresi 375 dakika, abone başı aylık gelirimiz ise 22.5 TL” dedi.

Haberin Devamı

SON üç yıldır ‘Akıllı ve Kârlı Büyüme’ stratejisi uygulayan Avea, bu yılın üçüncü çeyreğinde de büyümesini sürdürdü. Avea CEO’su Erkan Akdemir, Bilgi Teknolojileri ve İletişimin Kurumu’nun (BTK) ara bağlantı ücretlerini düşürmesini ve bunun büyümeye etkisini anlatarak, “Düşüşe rağmen gelirdeki güçlü büyümemiz sürdü. Gelirlerimiz önceki seneye göre yüzde 7 artarak 973 milyon TL olarak gerçekleşti” dedi.

BÜYÜMEYE YÜZDE 9 ETKİ

Dün düzenlediği toplantıda şirketin 2013 üçüncü çerek finansal sonuçlarını açıklayan Akdemir, “Ara bağlantı etkisi olmasa gelir artışımız yüzde 16 olacaktı. Yakaladığımız ivme sayesinde, gelir artışında 3. çeyrekte hakim operatörden 2.4 kat daha fazla büyüdük” dedi. Akdemir, sonuçlara ilişkin, “Gelirde artış sağlarken kârlılığını arttırmaya odaklandık. EBITDA’da ise önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 36’lık bir artış elde ederek üçüncü çeyreği 173 milyon TL ile kapattık” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

ABONE SAYISI 14 MİLYONU AŞTI

Yarısı numara taşımadan olmak üzere 3. Çeyrekte 224 bin net yeni müşteri elde ettiklerini anlatan Akdemir, böylece toplam müşteri sayısınının 14 milyonun üzerine çıktığını söyledi. Akdemir, “Mobil internet bu dönemde de önümüzdeki dönemde de bizim en önemli gelir artış kalemlerimizden bir tanesi. Akıllı telefon penetrasyonumuz, geçen yıla göre 11 puan artarak yüzde 33’e yükseldi. Bu büyük bir sıçrama. Bu sıçrayışla geçen yılın 3. Çeyreğinde 2.8 milyon olan akıllı telefon kullanıcı
sayımız yüzde 63 artışla 4.6 milyona çıktı” diye konuştu.

M2M EN BÜYÜK ETKEN

Kurumsal işbirlikleri dahilindeki M2M projelerinin Avea’nın yakaladığı büyüme ivmesinde önemli bir role sahip olduğunu belirten Akdemir, şöyle konuştu: “Büyümede gösterdiğimiz başarı, mobil internet kadar M2M’den de geliyor. Türkiye’nin alanında ilk ve tek lisanslı Ar-Ge merkezine sahip operatörü olarak, M2M konusunda iddialıyız. Bu alanda 2 yılda birçok ilk’e ve en’e imza attık.
Geçen yıl Türkiye’deki en büyük araç takip projesi ve mobil sağlık projesini gerçekleştirmiştik. Bu çeyrek de ses getiren M2M projeleri açısından bizim için verimli bir dönem oldu.”

Haberin Devamı

4G’de ‘ortak altyapıya’ destek

ERKAN Akdemir, dördüncü nesil (4G) şebekesi kurulumunda ortak altyapı kullanılmasını desteklediklerini, ortak altyapı olması durumunda operatörlerin daha önce yaptıkları gereksiz tekrar yatırımlarının olmayacağını söyledi. Akdemir, “Türkiye’nin 2G ve 3G’de yaptığı gereksiz tekrar yatırımları oldu, bu cari açığı da olumsuz etkileyen unsurlardan bir tanesi. Gelirlerimizin yüzde 20’si yatırıma gidiyor... Bunlar ortak altyapı olduğu taktirde azalacak yatırımlar” dedi. 4G için 2014 yılı sonu hedefinin konduğunu söyleyen Akdemir, “4G ile ilgili Savunma Müsteşarlığı’nın yaptığı bir Ar-Ge çalışması var. Grup şirketlerinden Argela’nın da içerisinde olduğu çalışma. Türkiyede yerli üretim kabiliyetini artırmaya yönelik insiyatiflerden bir tanesi” dedi.

Haberin Devamı

14.1 milyon abone

Toplam gelir: 973 milyon TL
Konuşma süresi: 375 dakika (Abone başına)
Aylık gelir: 22.5 TL (Abone başına)
Abone sayısı: 14.1 milyon (Abone başına)
Numara taşımada net müşteri kazanımı 133 bin
Net abone tabanı büyümesi 224 bin
Akıllı telefon penetrasyonu yüzde 33

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!