Anneler Günü’nün yıldızı Airfryer

Güncelleme Tarihi:

Anneler Günü’nün yıldızı Airfryer
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2023 07:00

Anneler Günü kampanyalarının en büyük farkı sadece hediye değil genel ihtiyaçların karşılanması için de bir fırsat olarak görülmesi. O nedenle mağazalar geniş çaplı kampanyalarına daha yüksek talep alıyor. Bu yıl ise tüm gruplarında en çok talep gören ürünler airfryer ile robotlar oldu. Teknosa satışların geçen aya göre iki kat arttığını belirtirken Arzum’un patronu Murat Kolbaşı, dik süpürgelere ilginin de yüksek olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Kadın-erkek fark etmeksizin ciddi hazırlıklarla kutlanan özel günlerden biri Anneler Günü. Bu yıl 6 Şubat depremlerinin ve seçimin gölgesinde geçse de piyasa, ondan çok şey bekliyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken önceki gün yaptığı yazılı açıklamada bu yıl Anneler Günü’nde 25 milyar liralık ciro hedeflediklerini söyledi. Biz de bu yıl anneleri en çok hangi hediyelerle sevindiriyoruz sorusunun yanıtlarını aradık.

Son yılların popüler hediyesi olarak öne çıkan tatil, otel paketi gibi seçeneklerin seçimle aynı güne denk gelmesinden dolayı bu yıl Anneler Günü’nde çok satın alınmadığını gördük. Peki paketlenebilen hediyelerde durum nasıl? Bu sorunun yanıtı ürün gruplarına göre değişiklik gösteriyor. Görüşlerine başvurduğumuz mücevherciler seçim nedeniyle bu yıl Anneler Günü’nde satışların daha düşük olduğunu belirtirken Saat&Saat’in patronu Ramazan Kaya, “Geçen yıla göre yüzde 120’nin üzerinde artış var” bilgisini verdi. Kaya, özellikle çift renkli ürünlere talebin yüksek olduğunu, online kanal üzerinden alışverişin bu yıl daha çok tercih edildiğini vurguladı. Kaya, “İç piyasayı önemsiyoruz, fiyatlarımızı piyasanın yüzde 10-15 gerisinde tuttuk” dedi.

Haberin Devamı

EN ÇOK AIRFRYER VE ROBOTLAR PAKETLENDİ

Perakende kanalında elektrikli ürünlerin bu yıl Anneler Günü’nün yıldızı olduğu yorumunu aldık. Arzum’un Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı’nın verdiği bilgilere göre bu yıl anneler, ev hayatını kolaylaştıran teknolojik ürünlerle sevindiriliyor. Kolbaşı, “Anneler Günü için en çok airfryer ve dik süpürgeleri sattık” diyerek durumu özetledi. Süpürge Sepeti CEO’su Cem Antebi de dik şarjlı süpürgeler ve airfriyer tercihlerinin arttığını doğruluyor. Antebi, “Süpürgenin her modeli satılıyor. 3 binden 20 bin TL’ye kadar fiyat var” diye anlattı durumu.

Anneler Günü’nün yıldızı Airfryer


Peki teknoloji mağazaları da aynı fikirde mi? Teknosa Tedarik Zinciri Genel Müdür Yardımcısı Cenk Yenginer’in verdiği yanıt, “Evet, bu Anneler Günü’nde en çok airfryer ve robot grubundaki satış arttı” şeklinde oldu. Yenginer, genel verileri şöyle paylaştı: “Belli ürün gruplarında çok yüksek satış artışları var. Airfriyer ve robot süpürge grubu başı çekti. Geçen yıla göre yüzde 50’nin üzerinde artış var. Geçen aya göre ise iki kat arttı diyebiliriz. Bu iki ürünü akıllı saatler, giyilebilir teknoloji ürünleri izliyor. Apple ve Huawei saatlerde adette yüzde 60, ciroda yüzde 200 artış gördük. Robot süpürgelere de ilgi çok arttı. Daha özellikli ve pahalı ürünlere talep kaymış durumda.”

Haberin Devamı

EVE HEDİYE ANLAYIŞI DEVAM

EVSİD Başkanı Burak Önder de genel olarak ev ve mutfak ürünlerinin tercihlerde öne çıktığının altını çizdi. Piyasanın sene başından bu yana hareketli olduğunu söyleyen Önder, bunda fiyat artış beklentisinin etkili olduğunu vurguladı. Her Anneler Günü’nün sektörde çok hareketli yaşandığını söyleyen Burak Önder, “Son 15 gündür pazar çok hareketli. Çeyiz, düğün sezonu da yaklaşıyor. Bu nedenle de hareket var. Porselen ve paslanmaz çelik, emaye grubunda satışlar yüksek. İhracatta nisanda yüzde 25 daralma vardı, satışları iç piyasa sırtlıyor. Bu nedenle fiyatlara çok büyük bir yansıtma olmadı ama ben yılın ikinci yarısında zam olmasını bekliyorum” dedi.

Haberin Devamı

Ev ve mutfak ürünleri markası Schafer’in Yönetim Kurulu Üyesi Murat Aslan da 1 Mayıs’tan itibaren Anneler Günü’ne hazırlandıklarını söyleyerek, gelen talepten memnuniyetini dile getirdi.

“Anneler Günü cirosunun yarısı hediye kalanı da kampanya etkisidir” diyen Aslan, beklentilerini şöyle dile getirdi: “Asıl satış son gün olur. Bu sene de iyi olacağını düşünüyoruz. İlk çeyrekte geçen yıla göre adette yüzde 9, ciro da yüzde 85 büyüme var. Aradaki fark enflasyon farkı. Kârdan fedakarlık yapıyoruz. Normalde yüzde 9’luk adet büyümesinde yüzde 120 ciro büyümemiz olması gerekirdi.”

ANNELER AVM HAREKETLİLİĞİNİ ARTIRDI

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, “Seçim az da olsa etkiledi ama annelerimizi unutmayacağız” diyerek şöyle konuştu: “Anneler Günü alışverişin en yoğun olduğu en önemli günler sıralamasının başında gelir ve bu sene de birinciliği kaybetmez. Son günlerde AVM’lerde ve caddelerde önemli bir hareketlilik var. Bugün de önemli bir hareketliliğin olacağını tahmin ediyoruz” dedi. Öncel, geçen yıla oranla perakende sektöründe fiyatların yüzde 50 ila 70 arasında arttığını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

SAKSI ÇİÇEKLERİ İLGİ GÖRÜYOR

Anneler Günü’nün yıldızı Airfryer


Çiçek, Anneler Günü’nün olmazsa olmazı. Başka bir hediye alınsa da yanında mutlaka büyük ya da küçük bir çiçek sunuluyor. SÜSBİR Başkanı Ahmet Dündar da satışların iyi gittiğini söyledi. Geçen yıl Anneler Günü’ne göre canlı çiçek talebinde azalma gözlemlemediklerini belirten Dündar, “Seçim de olsa Anneler Günü’nün ayrı bir yeri var. Bu yıl Sevgililer Günü yaşanmadı ama Anneler Günü apayrı bir şey. Orkide ağırlıklı hediyeler tercih ediliyor. Çiçekte de moda var. Bir süredir orkide devri ama klasikçiler saksıda petunya, begonla, sardunya, fuşya, mine çiçeğinden vazgeçmiyor” diye özetledi pazarı. Dündar geçen yıl Anneler Günü’ne göre fiyatların yüzde 10 arttığını da vurguladı.

Haberin Devamı

GÜNÜBİRLİK KAÇAMAK

Anneler Günü’nün yıldızı Airfryer


Anneler Günü’nün tercih edilen hediyelerinden tatil, bu yıl seçimden dolayı pek talep görmedi. Ancak şehre yakın lokasyonlarda SPA hediyeleri yine de yoğunlukta. Sapanca, İstanbul’a yakınlığı nedeniyle Anneler Günü’nde de tercih edilen bölgelerden. Örneğin NG Sapanca ve NG Enjoy, İstanbul’a yakınlığıyla Anneler Günü’nde rezervasyonların yoğun olduğunu açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!