ANAP’la DSP arasında atama kavgası çıktı

Güncelleme Tarihi:

ANAP’la DSP arasında atama kavgası çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

ANAP'ın özelleştirilecek kuruluşlar başta olmak üzere son günlerde yaptığı atamalar tartışılmaya başlandı. DSP'li Uluç Gürkan, ‘‘ANAP'ın kadrolaşması bizi rahatsız ediyor’’ dedi. Gürkan, ‘‘Eşimin yerine atama yapacağı söylendi, eşim de ayrıldı’’ diye konuştu.

Son iki haftada kim nereye atandı?

Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcılığı'na, Yalova'nın danışmanı Kemal Kapulluoğlu.

POAŞ Yönetim Kurulu Başkanlığı'na, Başbakanlık eski müşteşarı ve ANAP'ın milletvekili adayı Yaşar Yazıcıoğlu.

POAŞ Yönetim Kurulu üyeliğine ve Kıbrıs Türk Petrolleri Yönetim Kurulu Başkanlığı'na ANAP milletvekili adayı Mehmet Gültekin.

Turban yönetim kurulu başkanlığına, ANAP eski Milletvekili İbrahim Çebi.

Turban yönetim kurulu üyeliğine ANAP Aydın İl Başkanı Cevdet Aldemir.

Et-Balık Kurumu Genel Müdürlüğü'ne, Yalova'nın danışmanı Veli Şahin.

Tügsaş Genel Müdürlüğü'ne, ANAP'lı eski bakanlardan Mehmet Aydın'ın oğlu Müjdat Aydın.

Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanlığı'na, ANAP milletvekili adaylarından İsmail Alakoç.

Petkim Yönetim Kurulu Başkanlığı'na, İçişleri eski bakanı, ANAP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kutlu Aktaş.

TÜMOSAN Yönetim Kurulu üyeliğine, eski milletvekillerinden Necati Kalaycıoğlu.

Karadeniz Bakır İşletmeleri Yönetim Kurulu üyeliğine, ANAP eski milletvekili Ali Aslan Hatipoğlu.

ANAP'ın özelleştirilecek kuruluşlar başta olmak üzere kamuda yaptığı atamalar, ‘Siyasi kadrolaşma olmaması’ için özen gösteren DSP'yi kızdırdı. DSP kanadı, Devlet Bakanı Yüksel Yalova'nın, 2 hafta içinde 46 atama yaptığını, bunlardan çoğunun da siyasi olduğunu belirledi.

ANAP'a yönelik ilk sert eleştiri, DSP Ankara Milletvekili Uluç Gürkan'dan gelirken, DSP'liler, ‘‘Biz MHP'nin kadrolaşmasından ve devlet içindeki faaliyetlerinden endişe ediyorduk. Artık ANAP'ın atama ve uygulamaları bizleri daha fazla rahatsız etmeye başladı’’ dediler.

DSP'lilerin, bu tepkileri karşısında parti içinde ANAP'ın yaptığı atamalarla ilgili özel bir çalışma gerçekleştirildi. Bu çalışma sonunda Bakan Yalova'nın, özelleştirilecek kurumlarda, siyasi atamalar yaptığı belirlendi. Yalova'nın, Temmuz ayı başından bu yana, 15 günlük süre içinde 46 atama yaptığı ortaya çıktı.

GÜRKAN'IN EŞİ

Uluç Gürkan eşi Nazime Gürkan'ın POAŞ Yönetim Kurulu başkanlığından ayrılmasıyla ilgili dedikoduların yapıldığını da söyledi. Gürkan, eşinin, kamudan emekli olduktan sonra büyük bir holdingin Ankara temsilciliğini yaptığını, kendisinin milletvekili olmasıyla bu görevinden ayrıldığını, daha sonra Özelleştirme İdaresi'nde göreve başladığını anlattı. Gürkan, Özelleştirme İdaresi yöneticilerinin, özelleştirilecek kurumların yönetim kurumu başkanlığını yapmaları bir gelenek olmasına rağmen, eşinin uzun süre böyle bir görevi kabul etmediğini, ancak Özelleştirme İdaresi Başkanı'nın zorlaması sonucu POAŞ Yönetim Kurulu Başkanlığını kabul ettiğini anlattı. Gürkan, milyarlık temsil ödeneklerine rağmen eşinin bu görevde bir kuruş dahi harcamada bulunmadığını da ifade etti. DSP'li Gürkan, özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı'nın,‘‘Mesut Yılmaz bu göreve Yaşar Yazıcıoğlu'nu atamamı istiyor’’ demesi üzerine eşinin istifa ettiğini bildirerek, bu konuda bir kişisel sıkıntısının olamayacağını söyledi. Gürkan, ‘‘Böyle bir sorunum olsaydı, ben Mesut Yılmaz'dan daha büyük torpili partim içinden bulurdum’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!