Amasra maden faciasının 1’inci yıldönümü: Travmayı atlatamadık

Güncelleme Tarihi:

Amasra maden faciasının 1’inci yıldönümü: Travmayı atlatamadık
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2023 07:00

AMASRA’da 14 Ekim 2022’de gerçekleşen maden ocağı patlamasının birinci yıldönümünde, Amasra Belediyesi ‘Amasra’yı unutma’ başlıklı bir anma programı gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve parti meclisi üyeleri başta olmak üzere üst düzey misafirlerin katılacağı program öncesi, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır’la güncel durumu görüştük. “Bölgede bu bir yılda neler değişti” sorusuna Çakır, şu yanıtı verdi:

‘CEŞM-İ CİHAN’A MATEM HAVASI ÇÖKTÜ’

“43 canımızı maden ocağında kaybettikten sonra ‘Ceşm-i Cihan’a (Fatih Sultan Mehmed’in Amasra için kullandığı ‘Dünyanın gözbebeği’ anlamındaki söz) matem havası çöktü. Kentimiz büyük bir travma yaşadı ve hâlâ etkilerini silebilmiş değiliz. Amasra bir turizm ve maden kenti. Kentimizin tüm paydaşlarıyla bu psikolojiyi yenmesi, kamuya olan güvenin sarsılmaması için mücadele ediyoruz.

Amasra maden faciasının 1’inci yıldönümü: Travmayı atlatamadık

Haberin Devamı

MADEN VE DAVALARIN GÜNCEL DURUMU

Şunu hatırlatmakta fayda var; Türkiye’de maden ve taşocakçılığı iş kazalarının en fazla yaşandığı sektör. Sorunuza gelecek olursak, Türkiye Taş Kömürü Amasra Müessesi’ne ait maden ocağı kısmi olarak aktif. Kazadan önce maden ocağının ana işletme projesinde madenin çalışma kotu eksi 100 ila eksi 350 arasında planlanmıştı ama şu an eksi 100 ila eksi 200 arasında kontrollü çalışma ve planlama yapıldığına dair bilgi alıyoruz.

TTK YÜZDE 100 KUSURLU BULUNDU

Maden faciasında şehit olan madencimiz Aziz Köse’nin ailesinin, TTK (Türkiye Taş Kömürü) aleyhine maddi ve manevi tazminat talebiyle açtığı davada, bilirkişi heyeti TTK’yi yüzde 100 kusurlu buldu. Bilirkişi heyetinin eylülde açıkladığı raporunda; ocak havasının derinlere indirilmesi ve havalandırmasının iyileştirilmesi için gerekli yatırım ve iyileştirme projelerinin hayata geçirilemediği, 40 ana aspiratörden emilen havanın yetersiz kaldığı, kontrol sondajlarının yetersiz olduğu gibi birçok ihmalden bahsediliyor.”

Amasra maden faciasının 1’inci yıldönümü: Travmayı atlatamadık

‘YENİ KAZALAR OLMASIN’

Haberin Devamı

“Yeni Amasra’lar olmaması için, bu facianın unutulmaması lazım. Biz de anma programımızı “AmasrayıUnutma” teması merkezinde organize ettik” diyen Çakır şöyle devam etti: “Şehit madencilerimizin ailelerini ziyaret edip, helva dağıtacağız. Meşalelerimizle Madenci Anıtı’na yürüyüp maden şehitlerimizi yâd edeceğiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin büyük katkılarıyla, Madenci Anı Mekanı ve Cumhuriyet Meydanı’nın düzenlenmesini tamamladık. Bu mekân, kaybettiğimiz 43 madenci kardeşimiz özelinde Soma, Zonguldak, Karabük ve nice kömür karasını alın yazısı yapanların hatırasını yaşatacak.”

BAKMADAN GEÇME!