Altın yatırımcısının gözü bu verideydi! İşte ilk tepki

Güncelleme Tarihi:

Altın yatırımcısının gözü bu verideydi İşte ilk tepki
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2021 13:39

Ons altın fiyatları için kritik olan ABD tarım dışı istihdam verisi açıklandı. Veri sonrası altın fiyatları dalgalanırken, Gedik Yatırım - Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Onurcan Bal son gelişmeleri hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.

Haberin Devamı

Altın yatırımcısının dikkati bugün Türkiye saati ile (TSİ) 15.30'da açıklanan ABD ekim ayı tarım dışı istihdam verisindeydi. Kritik veri altının yönü açısından önemli olurken, veri sonrası altın fiyatları dalgalandı. ABD’de tarım dışı istihdam ekim ayında beklentilerin üzerinde gelerek 531 bin düzeyinde yükseldi. Piyasa beklentisi 450 bin artış olması yönündeydi. Saatlik kazançlar ise, ekimde beklentiler dahilinde yüzde 0,4 arttı. ABD’de işsizlik oranı ekim ayında yüzde 4,6 olurken, beklentilerin hafif altında gerçekleşti. Eylül ayına ait işsizlik oranı verisi de yüzde 4,8 seviyesindeydi. Yeni haftada piyasalar için kritik veri ABD enflasyon rakamları olacak.

Ons altın fiyatları, ABD ekim ayı tarım dışı istihdam verisinden önce 1793 dolar seviyesinde bulunurken, beklentilerin üzerinde gelen veri sonrası gün içi en düşük seviyesi olan 1785 dolara kadar geriledikten sonra, gün içi en yüksek seviyesi olan 1803 dolara kadar tırmandı. Altının ons fiyatı, saat 17.52 itibarıyla ise yüzde 0,48 oranında yükselişle 1800 dolar seviyesinde hareket etti.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz çarşamba günü ABD Merkez Bankasının (Fed) varlık alımı azaltımı kararından sonra, yatırımcıların gözü şimdi de Fed’in ne zaman faiz artırımına gidebileceğinde... Fed’in faiz artımı takvimi, gelen ekonomik verilere göre netlik kazanacakken; kasım toplantısı sonrası Fed Başkanı Jerome Powell’ın yaptığı basın toplantısında ABD tarım dışı istihdam verisini de işaret etmesi önemliydi. Powell yaptığı açıklamalarda, faiz artırımı için ABD istihdamında da iyileşme görmek istedikleri mesajını vermişti.

Altın yatırımcısının gözü bu verideydi İşte ilk tepki

 

GRAM ALTINDA SON DURUM

Gram altın fiyatları, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 561 lira seviyesinde hareket ederken; yeni güne 562 lira seviyeden başladı. Gram altının fiyatı, yeni güne hafif yükselişle başlarken; gün içerisinde en yüksek 563,10 lira seviyesini, en düşük ise 557,04 lira seviyesini gördü.

Haberin Devamı

Gram altın, ons altın fiyatında ve dolar kurunda yaşanan yükselişin etkisiyle yukarı yönlü hareket ederken, şu dakikalarda yüzde 0.58 oranında yükselişle 561,12 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 913 lira, Cumhuriyet altını da 3 bin 758 liradan işlem görüyor.

Altın yatırımcısının gözü bu verideydi İşte ilk tepki

ŞİMDİ GÖZLER ABD ENFLASYON VERİSİNDE OLACAK
Onurcan Bal – Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı

Altın yatırımcısının gözü bu verideydi İşte ilk tepki

ABD Merkez Bankasının (Fed) varlık azaltımlarına başlayacağına ve daha sıkı bir politika izleyeceğine ilişkin oluşan beklentiler bir süredir ons altın fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor. Haziran ayından itibaren daha şahin bir tavır ortaya koyan Fed sonrasında ons altında daha zayıf ve dalgalı bir görünüm etkili oluyor. Ons altın kasım ayına 1783 dolar seviyesinden başlarken, ABD’de açıklanan bu haftaki ekonomik veri akışı fiyatlamalar üzerinde belirleyici olmaktadır.

Haberin Devamı

Fed beklendiği gibi faizlerde değişikliğe gitmezken, varlık alım hızını aylık 15 milyar dolar azaltma kararı aldı. Fed Başkanı Powell, varlık alımlarının hızını ekonomik görünüme göre ayarlamaya hazır olduklarını belirtirken, faiz artışlarında sabırlı olunacağını istihdamda iyileşmeyi görmek istediklerini vurguladı. Altın fiyatları, açıklamalar sonrası varlık alımı azaltımına rağmen faiz artırımının yakında gerçekleşmeyeceğine dair beklentilerin güç kazanmasından destek buldu.

ORTA VADEDE ONS ALTINDA BASKI SÜREBİLİR

Fed ve Avustralya Merkez Bankası’nın bu hafta faiz artırımlarında sabırlı olunacağını işaret etmesinin ardından İngiltere Merkez Bankası’nın sürpriz bir şekilde faiz değiştirmeyerek piyasaları şaşırtması ons altında toparlanma çabasının güç kazanmasına katkı sağladı. Önümüzdeki süreçte salgın cephesindeki gelişmeler, ekonomik veri akışları ve merkez bankalarının atacağı adımlar fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacaktır. Şu an için faiz artırım endişeleri bir miktar yatışmış olsa da küresel çapta enflasyonist baskıların devam etmesine bağlı olarak merkez bankalarının sıkılaşma eğilimini sürdürmesi orta vadede ons altın üzerinde baskı oluşturmaya devam edebilir.

Haberin Devamı

Fed’in sıkılaşma yönündeki adımları doları desteklerken, bu durum ons altın cephesinde baskı oluşturan temel gelişme olarak takip edilmektedir. Küresel piyasalarda büyümeye ilişkin aşağı yönlü revizyonlar söz konusu olurken, enflasyon endişelerindeki ve petrol fiyatlarındaki artış küresel risk iştahı üzerinde baskı oluşturan risk başlıkları olarak ön planda kalmaya devam ediyor.

Bugün ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam rakamları piyasaların yakın takibinde yer aldı. Tarım dışı istihdam verisi 450 binlik artış beklentisine karşılık ekim ayında 531 bin kişi artış kaydetti ve beklentilerden iyi gerçekleşti. Eylül ayı için 194 bin olarak açıklanan istihdam artışı ise 312 bine revize edildi. İşsizlik oranı da yüzde 4,7’een yüzde 4,6 rakamına geriledi. Perşembe günü açıklanan ABD’deki haftalık işsizlik başvuruları da pandemi döneminin en düşük seviyesinde gerçekleşmişti.

Haberin Devamı

Bugün ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam rakamları piyasaların yakın takibinde yer aldı. Tarım dışı istihdam verisi 450 binlik artış beklentisine karşılık ekim ayında 531 bin kişi artış kaydetti ve beklentilerden iyi gerçekleşti. Eylül ayı için 194 bin olarak açıklanan istihdam artışı ise 312 bine revize edildi. İşsizlik oranı da yüzde 4,7’een yüzde 4,6 rakamına geriledi. Perşembe günü açıklanan ABD’deki haftalık işsizlik başvuruları da pandemi döneminin en düşük seviyesinde gerçekleşmişti.

Açıklanan bu veriler istihdam piyasasında iyileşmeye işaret ederken, önümüzdeki hafta ABD’de açıklanacak enflasyon rakamları yakından takip edilecektir. Beklentilerden iyi gelen istihdam rakamı sonrasın ons altının gün içi kazançlarını geri verdiği görülüyor. İlk fiyatlamalarda satışların yaşandığı ons altında denge bulma çabası etkili olurken, dolardaki güç kazanımına bağlı olarak aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi halinde durumunda 1785 dolar seviyesi ilk önemli destek noktası olup, bu seviye altında 1758 dolar ve 1745 dolar seviyeleri kısa vadeli destek noktalarıdır. Devamında ise 500 günlük üssel ortalamanın da bulunduğu 1735 dolar ile 1721 dolar seviyesi gündeme gelecektir. 500 günlük ortalama altında satış baskısının artış kaydedebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Tekrar toparlanmanın görülmesi halinde ise 1797 dolar ilk direnç noktası olup, devamında haziran ayından bu yana fiyatlamanın sürdüğü düşen trend kanalının üst bant seviyesi olan 1804 dolar ve 1815 dolar takip edilecek direnç seviyeleridir. 1815 dolar direncinin aşılması durumunda 1834 – 1845 dolar ve 1870 dolar seviyeleri gündeme gelecektir. 1845 dolar üzerinde tutunmanın sağlanması durumunda yükselişlerin bir miktar güç kazandığı görülebilir.

GRAM ALTINDA BU SEVİYELER KRİTİK OLACAK

Temmuz ayından eylül ayı ortalarına kadar ons altında kaydedilen zayıflamaya karşın Dolar/TL kurunda gözlenen yükselişlerin etkisiyle gram altının daha yatay bir seyir kaydettiği takip edildi. Bu süreçte ons altındaki geri çekilmeler gram altın üzerinde baskı oluşturmasına karşın kur cephesindeki yükselişler ons altındaki kayıpları dengeledi. Bununla birlikte eylül ayı ortalarından itibaren Dolar/TL kurunda hız kazanan yükselişler ons altında devam eden dalgalı seyre karşın gram altın fiyatlarında yükselişleri beraberinde getirdi.

Küresel çapta gelişmekte olan ülke para birimlerinin gelişmiş ülke merkez bankalarının sıkılaşma yönündeki söylemleri baskı altında kalması, yurt içinde enflasyonda devam eden yükseliş eğilimi ve son toplantılarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirim kararları Türk Lirası üzerinde baskı oluşturdu. Dolar/TL kurunda gözlenen sert yükselişler gram altın fiyatlarında da tarihi zirvelerin yenilenmesine neden oldu. İlerleyen süreçte Fed’in sıkılaşma hamlelerine bağlı olarak dolarda küresel çapta gözlenebilecek değer kazanımları ve yurt içindeki enflasyon görünümüne bağlı olarak Dolar/TL kurunda gözlenen yükselişlere bağlı olarak gram altının ons altına kıyasla daha olumlu bir görünüm ortaya koyabileceğini değerlendiriyoruz.

Portföylerinde belirli bir oranda altın tutmak isteyen yatırımcıların mevcut konjonktür dikkate alındığında ons altından ziyade gram altını tercih etmeleri daha sağlıklı olacaktır. Mevcut durumda 560 TL’li seviyelerden işlem gören gram altında yukarı yönlü hareketlerde 565 TL ile zirve seviyesinin bulunduğu 567,92 TL seviyesi kısa vadeli ilk direnç noktalarıdır. Zirve üzerinde yükseliş eğiliminin devam edebileceği gram altında 570,65 – 578,80 ve 600 TL seviyeleri gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 553,50 ve son dönemde test edilen 543,84 TL seviyesi ilk güçlü destek noktalarıdır. 543,84 TL altında satış baskısının artış kaydedebileceği gram altında 534,95 - 50 günlük üssel ortalama (521,25) ve 500 TL seviyesi gündeme gelebilir. 

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!