Alternatif yatırım fonları yükselişte

Güncelleme Tarihi:

Alternatif yatırım fonları yükselişte
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2023 07:00

Türkiye’de son yıllarda alternatif yatırım fonlarına ilgi katlanarak büyüyor. Girişim ve gayrimenkul yatırım fonlarının büyüklüğü 100 milyar lirayı aşarken; SPK’nın verilerine göre tüm pazarlarda faaliyet gösteren 60 portföy yönetim şirketinin yönettiği fonların büyüklüğü 2.1 trilyon lirayı geçti.

Haberin Devamı

Son yıllarda tüm dünyada büyük ilgi gören alternatif yatırım fonları, Türkiye’de de henüz çok genç olmasına rağmen büyümesini sürdürüyor. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) 2014 yılında yayımladığı tebliğlerden sonra yatırımcılarla buluşmaya başlayan girişim sermayesi yatırım fonları ve gayrimenkul yatırım fonlarının toplam büyüklüğü 100 milyar lirayı aştı. Türkiye’de faaliyet izni almış ilk alternatif yatırım fonu yönetim şirketi olan Re-Pie Portföy Yönetimi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Emre Çamlıbel, gayrimenkul yatırım fonu ve girişim sermayesi yatırım fonu kurmak üzere SPK tarafından yetkilendirilmiş 39 portföy yönetim şirketi bulunduğunu; SPK’nın haziran ayı verilerine göre tüm pazarlarda faaliyet gösteren 60 portföy yönetim şirketinin yönettiği fonların toplam büyüklüğünün ise 2.1 trilyon lirayı geçtiğini belirtti.

Haberin Devamı

10 KATTAN FAZLA BÜYÜME

Şu anda Türkiye’deki girişim sermayeyi yatırım fonlarının (GSYF) toplam büyüklüğünün 64.9 milyar lira, gayrimenkul yatırım fonlarının (GYF) toplam büyüklüğünün de 43.1 milyar lira olduğunu belirten Çamlıbel, her iki fon pazarında son yıllarda ciddi bir büyüme yaşandığına dikkat çekti. 2019’da GSYF’nin büyüklüğü 1.7 milyar, GYF’nin büyüklüğü de 6.1 milyar lira civarındaydı. 4 yıldan az bir sürede iki fon pazarının toplamı, 10 kattan fazla büyüme yakaladı. 2021’den sonra bu pazarlarda ciddi bir büyüme yaşandığını ve büyümenin bu yıl da devam etmesini beklediklerini belirten Çamlıbel “Oldukça ilgi gören girişim sermayesi yatırım fonları, yatırımcılara geleceğin devlerine ve potansiyel unicornlara yatırım yapma imkanı sağlıyor. Ayrıca, bireyler tek başına bir AVM, otel alamaz ancak alternatif yatırım fonlarının popüler bir türü olan gayrimenkul yatırım fonları ile bu değerlerin kira gibi getirilerine ortak olabiliyor” dedi.

Alternatif yatırım fonları yükselişte

Emre Çamlıbel, Mehmet Ali Ergin 

İKİNCİ YARIDA HEDEF 100 MİLYON DOLAR

Haberin Devamı

RE-Pie Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Ali Ergin ise girişim sermayesi yatırım fonları ile nitelikli bireysel yatırımcıları buluşturdukları girişimlerin, başarılı büyüme göstererek, unicorn adayları haline geldiğini söyledi. Ergin, “Start-up’lar dünya genelinde yatırım bulmakta zorlanmazken, son yıllarda yüksek enflasyonla mücadele eden ülkelerde faizlerin yükselmesiyle birlikte finansmana erişim zorlaştı. Re-Pie olarak kendi fonlamamızda sorun yaşayacağımızı düşünmüyoruz. İlk 6 ay 30 milyon doları aşkın yatırım yaptık, yılın geri kalanında da 100 milyon dolar civarında yatırım planlıyoruz” yorumunu yaptı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!