"Almanya ile ticaret hacmimizin 50 milyar doları aşmasını bekliyoruz"

Güncelleme Tarihi:

Almanya ile ticaret hacmimizin 50 milyar doları aşmasını bekliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2023 14:29

Ticaret Bakanı Ömer Bolat "2022 yılında Almanya ile Türkiye arasındaki karşılıklı ticaret hacmi, 45 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu yılın sonunda ikili ticaret hacmimizin 50 milyar dolar seviyesini aşmasını bekliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck ile Türkiye- Almanya Ekonomi ve Ticaret Ortak Komisyonu (ETOK/JETCO) 4’üncü Dönem Toplantısı'na ilişkin protokol imzaladı. Bakanlıkta basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından Bolat ile mevkidaşı Habeck, basın açıklaması yaptı. Almanya ve Türkiye'nin tarihsel olarak iki dost ve müttefik ülke olduklarını belirten Bolat "Almanya'daki Türk kökenli vatandaşlarımız ikili ilişkilerimizi zenginleştiren başlıca faktörlerdendir. Almanya ile Türkiye arasındaki politik olarak üst düzeydeki ilişkilerin önümüzdeki dönemde ticari ve ekonomik ilişkilerimize olumlu yansımaları olacağına inancımız tamdır. 2022 yılında Almanya ile Türkiye arasındaki karşılıklı ticaret hacmi, 45 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu yılın sonunda ikili ticaret hacmimizin 50 milyar dolar seviyesini aşmasını bekliyoruz. Ülkemizde 8 binden fazla Alman sermayesine sahip ya da Alman sermayesi ortaklığıyla kurulmuş şirketler faaliyet göstermektedir. 2022 yılı sonu itibarıyla Almanya'nın ülkemizdeki doğrudan yatırımları, 23 milyar 100 milyon dolar düzeyini aşmıştır. Yeni fırsatlar meydana getirerek karşılıklı ticarette iş birliğini ve yatırımlarımızı daha fazla arttırabileceğimize inanıyoruz. Ülkemiz ile Almanya arasındaki ekonomi ve ticaret ortak koordinasyon mekanizması kapmasında Türkiye ve Almanya'nın üst düzey özel sektör temsilcileri, özel sektör çatı kuruluşları ve firma temsilcileri de ETOK/JETCO toplantımıza katılım sağlamış ve katkılarını sunmuşlardır" dedi.

Bolat, mevkidaşı Habeck ile karşılıklı imzaladıkları ETOK protokolü ile iki ülke arasındaki ilişkileri her alanda derinleştirmeye yönelik mutabakatı kayda geçirdiklerini belirtti. ETOK 5’inci toplantısı ise gelecek yıl Berlin'de gerçekleştirilecek. (DHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!