‘Al-Satçı’ların çekildiği otomotiv pazarında son çeyrekte tempo düşüyor: Ulaşabilen alacak

Güncelleme Tarihi:

‘Al-Satçı’ların çekildiği otomotiv pazarında son çeyrekte tempo düşüyor: Ulaşabilen alacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2023 07:00

Mart ayından beri aylık ortalama 100 binli satışlarla rekorlar kıran otomotiv pazarı, ağustosta 80 bin adetle frene basmaya hazırlanıyor. Yatırım amaçlı talebin çekilmesiyle son çeyrekte artık ihtiyacı olan tüketici ile satıcı baş başa kalacak. En ucuz otomobilin 725 bin TL olması, ÖTV matrah limitlerinin arttırılmaması ve krediye ulaşımdaki zorluklar nedeniyle kalan aylarda sıfır aracı gücü yeten alabilecek.

Haberin Devamı

Mart ayından bu yana neredeyse aylık 100 bin adetli satışların altında düşmeyen otomotiv pazarı, Ticaret Bakanlığı’nın ikinci elde attığı adımlar sonrası “al-satçı” olarak bilinen araç ticareti yapan kişilerin pazardan çekilmesiyle yeni bir döneme giriyor. Bugün, Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) tarafından açıklanacak satış rakamlarıyla pazarın 5 ay sonra ilk kez frene basarak 80 binli adetlere kadar gerilemesi bekleniyor. Ağustos ayında satışların düşmesinde Türkiye’de üretim yapan fabrikaların bakım nedeniyle verdiği aranın da etkisi var ancak “yatırım” amaçlı talebin azalması da bir diğer önemli sebep olarak öne çıkıyor.

‘Al-Satçı’ların çekildiği otomotiv pazarında son çeyrekte tempo düşüyor: Ulaşabilen alacak

Haberin Devamı

EN UCUZU 725 BİN TL

Dolayısıyla son çeyrek itibarıyla artık “tüketici” ile “satıcı” baş başa kalacak ancak sıfır otomobile ulaşımın önündeki engellerle nedeniyle son çeyrekte ancak gücü yeten araç sahibi olabilecek. Araç sahibi olmanın önünde ise; Türkiye’de satılan en ucuz otomobilin bile 725 bin TL’ye ulaşması, ÖTV matrah limitlerinin arttırılmaması nedeniyle tüm otomobillerden yüzde 80 ÖTV alınması ve krediyle araç satın almanın zorlaşması gibi üç büyük engel yer alıyor. Pazardaki temponun yılın son çeyreğinde düşeceğini öngören sektör temsilcileri, otomotivde kampanyalı satış çalışmalarının çok uzun bir aranın ardından son çeyrekte yeniden başlayacağının altını çiziyor.

‘Al-Satçı’ların çekildiği otomotiv pazarında son çeyrekte tempo düşüyor: Ulaşabilen alacak

FİYATLAR DÜŞER Mİ

Ticaret Bakanlığı’nın ikinci el araç ticaretine yönelik attığı adımların sıfır araç bulunurluğunu arttırdığını belirten Dr. Naim Çetintürk, “Al-satçılar bayilerden topladıkları araçları hızla piyasaya sürüyordu ve sıfır fiyatının üzerinde hızlı şekilde satabiliyordu. İlan siteleri için alınan önlemler ve uygulanan cezalar bu ticareti yavaşlattı. Böylece bu kişiler piyasadan çekildi ve bayilerde daha çok araç kalmaya başladı. İkinci el araçta ağustos fiyatlar yüzde 5 geriledi ancak bunu fiyat düşüşü olarak okumak doğru olmayabilir. İkinci el araçlar sıfırının üzerinde fiyata artık satılamadığı için oradaki köpük fiyat alınmış oldu. Sıfırda fiyatların düşmesi yakın vadede ÖTV matrah limitlerinin arttırılmasına bağlı, orta ve uzun vadede ise ancak döviz kurları ve enflasyonun normalleşirse fiyatlar düşer” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!