‘Akıl’dan tasarruf geçiyor

Güncelleme Tarihi:

‘Akıl’dan tasarruf geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2016 22:01

Akıllı kombi dönemi başladı. Yerli ve yabancı birçok şirket Türkiye’de akıllı kombi modellerini satışa sundu. Başta tasarruf olmak üzere birçok faydası bulunan yeni nesil kombilerin sunduğu özellikleri 7 maddede topladık.

Haberin Devamı

YILLIK 1 milyar dolarlık bir ekonomi yaratan kombiler, özellikle 2016 ile beraber yeni döneme girdi. Bu yeni dönemin adı akıllı kombiler. Yerli ve yabancı birçok şirketin üretmek için harekete geçtiği kombiler, tüketicilere birçok kullanım avantajı sunuyor. Bu avantajların başında da tasarruf var. Yüzde 40 civarına kadar doğalgazdan tasarruf edilmesini sağlayan yeni nesil kombiler, aynı zamanda servis maliyetlerini de düşürmeye aday. Şu anda Türkiye’de birçok markanın akıllı kombi modeli buluyor. Markalar arası rekabetinde arttığı bu alanda fiyatlarda düşmeye başladı. Eski tip, konvansiyonel kombiler, 1000 ile 1500 TL arasında satılırken, akıllı kombilerin satış fiyatı 2 bin 200 TL civarında. Akıllı kombilerin yanı sıra internete bağlanan termostatların da raflarda yer almaya başlaması, konvansiyonel kombileri de akıllandırmaya başladı. Bu cihazların fiyatları ise 500 ile 1000 TL arasında değişiyor. Peki akıllı kombi kullanmak ne fayda sağlıyor? Bu sorunun cevabını 7 maddede bir araya getirdik.

Haberin Devamı

1- KONUMA GÖRE ÇALIŞMA

Yeni nesil akıllı kombilerin neredeyse tamamı akıllı telefon uygulaması üzerinden kontrol ediliyor. Bunun en büyük avantajı ise kullanıcıların konumlarının kombiler tarafından öğrenilmesi. Kullanıcılar eve gelmeden önce çalışmaya başlayan kombiler, evden çıkarken ise otomatik olarak kapanıyor.

2- ALIŞKANLIKLARINIZI ÖĞRENİYOR

Akıllı kombiler, tüketicilerin kullanım alışkanlıklarını öğreniyor. Eve ne zaman geldiğinizi, kaç derece sıcaklığı tercih ettiğinizi ve hatta sıcak su için en çok hangi musluğu kullandığınızı bile algılıyor. Toplanan bu verilere göre bir kullanım programı yaratılıyor.

3- BÖLGESEL ISITMA

Konvansiyonel kombilerde, oda ayrımı yapmadan tüm ev ısıtılır. Akıllı kombilerde ise hangi saatlerde hangi odaların kullanıldığı tespit edilir ve buna göre ısıtma gerçekleştirilir. Örneğin; saat 19.00 civarında mutfakta yemek yiyorsunuz, saat 20.00’da da salonda film seyrediyorsunuz. Tüm evi ısıtmadan sadece bu iki odayı ısıtabilmek mümkün.

4-BEYAZ EŞYALARLA KONUŞUYORLAR

Haberin Devamı

Akıllı kombiler, sıcak suya ihtiyaç duyan beyaz eşyalarla da iletişim içinde. Örneğin, 30 derecede çamaşır yıkayacağınızda kombiniz, çamaşır makineninizin bağlı olduğu musluğa sıcak su gönderiyor. Böylece çamaşır makinesi soğuk olan suyu ısıtmaya çalışmıyor.

5- AKILLI TELEFONDAN KONTROL

Kombi sahipleri genellikle, bir odaya konulan termostat ile kontrol ediliyor. Isıyı değiştirmek için her defasında kalkıp bu termostatın başına gitmek gerekiyor. Akıllı kombiler ise evin yanı sıra başka bir ülke olsanız bile kombinizi internet üzerinden kontrol etmenizi sağlıyor.

 

6- SERVİSİ KENDİSİ ÇAĞIRIYOR

Merkezi sunuculara bağlanan yeni nesil kombiler, cihazın durumunu takip edilerek, enerji tüketimi, çalışıp çalışmadığı, arıza durumu ve bakım ihtiyacı olup olmadığı kontrol ediyor ve kullanıcıları bilgilendiriliyor. Beklenmeyen bir durum olduğunda servise haber vererek, arızaların daha fazla masraf açmadan durdurulmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

7- HAVA DURUMUNA GÖRE ÇALIŞIYOR

Akıllı kombiler, internet üzerinden hava durumunu takip ediyor. Evinizin bulunduğu şehirdeki hava sıcaklık verisini anlık ve tahmini olarak kullanıyor. Hava sabah serin, öğle saatlerinde ise ısındığında, kombi kendini buna göre ayarlıyor ve doğalgaz harcamasını azaltıyor.

YERLİ ÜRETİM AKILLI KOMBİ

30 yılı aşkın süredir ısıtma sistemleri sektöründe faaliyet gösteren E.C.A., yeni tam yoğuşmalı premiks kombisi ‘SCOT’u (Güvenli Yanma Teknolojisi) tüketicilerin beğenisine sundu. Yerli üretim olarak hayata geçirilen model, akıllı oda termostatı aracılığıyla tüketicilere evin sıcaklığını izleyebilme, kombinin ne zaman ve ne kadar çalıştığını öğrenebilme imkanı sunuyor. Akıllı telefonlardan da kumanda edilebilen SCOT, tüketicilerin kullanım alışkanlıklarını kaydedip otomatik olarak çalışmaya başlıyor. Bu sayede tüketiciler sıcak su için beklemek zorunda kalmıyor ve hem enerji hem su tasarrufu sağlıyor.

Haberin Devamı

24 kW kapasiteli SCOT kombi, güvenli yanma teknolojisi, farklı gaz tiplerine ve basınçlarına kendiliğinden adapte olma ve ‘soft start’ ile sessiz yanma özelliklerine sahip. Ayrıca, doğalgaz ve LPG kullanma olanağı, kalorifer devresi için ‘ECO modu’ ve kullanım suyu temininde tüketici alışkanlıklarını kaydeden ‘COMFORT modu’ gibi özellikler de sunuyor. Gelişmiş parametre menüsüne sahip E.C.A. Scot kombi, bu gelişmiş menü ile fan hızını değiştirme ve baca boyunu artırarak yatayda 13 metreye kadar Ø60/100 konsantrik baca kullanımına imkan sağlıyor. Modelin tasarımı ise yuvarlak hatları ve ergonomik tasarımlı kumanda paneliyle dikkat çekiyor.

ISINMAK İÇİN KLİMALAR DA GÖREVDE

Haberin Devamı

SICAKTAN yanıp kavrulduğumuz yaz aylarındaki en iyi dostumuz hiç tartışmasız klimalar. Yaz aylarında vazgeçemediğimiz bu cihazlar, artık kış aylarında da en iyi dostumuz olmaya başladı. Doğalgazın aksine elektrikten başka hiçbir enerji kaynağı kullanmayan klimalar, kolay kurulum avantajıyla da kış aylarının en iyi ısıtma seçenekleri arasında. Durum böyle olunca klima markaları da kış için hazırladıkları kampanyaları ve indirimleri tüketicilere sunmaya başladı.

Enerji tüketimi ısıtma amaçlı klima seçerken dikkat edilecek noktaların başında yer alıyor. Elektrik faturanızı kabartmaması için A enerji sınıfındaki klimaları tercih etmeye çalışın. Klima seçiminde en önemli nokta ise klimanın kapasitesidir. Klimanın ‘BTU’ ile ifade kapasitesinin, klimanın koyulacağı odaya uygun olması gerekiyor. Uygun BTU değerinin hesaplanması için odanın genişliği, tavan yüksekliği, cephesi, izolasyonu, hangi katta bulunduğu ve odanın aydınlatması gibi faktörler değerlendiriliyor. Isıtma amacıyla kullanılabilecek klimaların satış fiyatları 1500 TL’den başlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!