Adet bazında satışlarda düşüş var

Güncelleme Tarihi:

Adet bazında satışlarda düşüş var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2024 07:00

ORGANİZE perakende markaları 2023’te enflasyonun etkisiyle cirolarında ortalama yüzde 80’in üzerinde artış sağlarken, her üç markadan birinin adet satışı 2022’nin gerisinde kaldı. Birleşmiş Markalar Derneği’nin yaptığı yazılı açıklamaya göre, markalar 2023’te turiste satışta da umduğunu bulamadı.

Haberin Devamı

BMD anketine göre, aralıkta bir önceki aya kıyasla markaların yüzde 70’i adet satışlarını artırdı. 2023 geneline bakıldığında ise, markaların yüzde 37’sinin adet satışlarının 2022’ye göre azaldığı görüldü. “Bu önemli bir oran” diyen BMD Başkanı Sinan Öncel, “Adet satışlarının daralmasında son çeyrekte yerli müşterinin alım gücündeki düşüşün ve yabancılar için Türkiye’nin alışverişte cazibesini kaybetmesinin etkili olduğunu tahmin ediyoruz” dedi.

‘ALIM GÜCÜ’ ENDİŞESİ

Öncel ayrıca, bu yılın performansında maliyetler ve alım gücünün yanı sıra turiste satışın da etkili olacağını vurguladı. “Asgari ücret, memur maaşları ve emekli aylıklarına ocak ayında yapılan zamlarla birlikte tüketicinin alım gücünde 2-3 ay kısmi bir rahatlama olabilir” diyen Sinan Öncel, “Ancak enflasyon dizginlenemezse ikinci çeyrekten itibaren ücretli kesimin ve sabit gelirlilerin alım gücünün daha çok daralmasından endişeliyiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Diğer taraftan, enflasyonla mücadele için iç tüketimi kısmaya yönelik önlemlerin devam ettiğine de vurgu yapan Öncel, şöyle devam etti:

BORÇ 15 MİLYAR DOLAR

“Bu mücadeleyi iç tüketimi çok fazla baskılamadan yapacak bir yol bulmalıyız. Çünkü markalarımız kendi stratejileri doğrultusunda yatırım yaptı. BDDK verilerine göre Ocak 2024 itibarıyla perakende sektörünün 465 milyar TL, yani yaklaşık 15 milyar dolar borcu bulunuyor. Asgari ücret zammıyla birlikte işçilik maliyetlerimiz yüzde 50 arttı. Kira ve AVM’lerdeki ortak alan giderleri zaten başlı başına bir maliyet kalemi. Dolayısıyla perakendenin daralması mağazaların kapanması ve istihdam kaybı anlamına gelir.”

 

BAKMADAN GEÇME!