Adana açıklarında ikinci kuyu açıldı

Güncelleme Tarihi:

Adana açıklarında  ikinci kuyu açıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2019 08:30

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Mersin’den sonra Adana açıklarında ikinci bir kuyuda sondaja başladıklarını belirterek, “4 bin 500 metre civarında bir sondaj derinliği hedefimiz var. Müjde için erken ama süre vermeyelim. Bu operasyonlar 4-5 aylık bir süreç. Bizim hedefimiz iki gemiyle yılda 4 sondaj yapmak” dedi.

Haberin Devamı

Dönmez, AA Editör Masası’nda ilk sondaja ekim aylarında Alanya’da başladıklarını anımsatarak, “Şu anda son virajdayız diyebiliriz. 6 bin metreye ulaşmayı hedefliyoruz. Mart sonu itibarıyla da 6 bin metre derinliğe ulaşmış olacağız. Özellikle son metrelerde teknik olarak orada birtakım testlerin yapılması gerekiyor. Daha dikkatli, daha yavaş çalışmayı gerektiren bir bölümdeyiz. Bugünlerde var veya yok bilgisini paylaşmak çok sağlıklı olmaz ama gönül ister ki ilk sondajda bu işi yapalım” dedi. Türkiye’nin hidrokarbon aramalarında çeşitli uluslararası iş birlikleri olabileceğini dile getiren Dönmez, şöyle devam etti: “Geçmişte Karadeniz’de birtakım iş birlikleri oldu uluslararası petrol şirketleriyle. Bugün de o şirketlerin bir kısmıyla görüşüyoruz. Hem Akdeniz için hem de Karadeniz için işbirliklerimiz olabilir. Biz buna açığız.”

Haberin Devamı

POMPAYA YANSIYOR

Akaryakıt fiyatlarının oluşumuna ilişkin çok defa sorularla karşılaştıklarını dile getiren Dönmez, şunları kaydetti: “Gönül isterdi ki, fiyatları çok daha düşükten belirleyelim, vatandaşımız, tüketicimiz bundan istifade etsin. Suni olarak bunun artırılmasının önüne geçmek için gereksiz ve haksız ambargoların önüne geçmemiz lazım. Şu andaki petrol fiyat artışlarının arz yetersizliğinden değil, büyük oranda bu ambargolara bağlı olarak geliştiğini düşünüyoruz. Siyasi bir neden olduğunu düşünüyoruz. İnşallah bunun farkına varılır ve bu uygulamalardan vazgeçilir. Birçok ürünün ham maddesi petrol. Keza gaz fiyatları. Boru gazı dediğimiz gazlar uzun dönemli kontratlara bağlanmış durumda. Bunlar petrol fiyatlarına endeksli olarak değişiyor, artıyor veya eksiliyor. Bugün ham petrol fiyatları 65-66 dolarlık fiyatta, bunun aşağı yukarı 1 hafta sonra akaryakıt pompalarına yansıyor. Ortalama 6 ay sonra da gaz fiyatlarını etkilediğini görüyoruz. 7-8 ay sonra da elektrik fiyatlarını etkiliyor. Gazla üreten firmalar değişen maliyetleri elektrik fiyatlarına yansıtıyorlar. Toptan elektrik fiyatlarında 7. ayda görüyoruz. Konutlarda ise 9 ay sonra yansıma görülüyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!