ABD, VW yöneticilerini yargılamak istiyor

Güncelleme Tarihi:

ABD, VW yöneticilerini yargılamak istiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2017 13:03

ABD, VW’nin ve eski yöneticilerinin peşini bırakmıyor. Bir VW yöneticisini Miami Havaalanında gözaltına alan ABD, diğer yöneticileri de yargılamak için Almanya’dan isteyecek.

Haberin Devamı

ALMAN otomobil devi Volkswagen, tarihinin en zor dönemini yaşıyor. Dizel motorlu otomobillerde çevreye zararlı egzoz gazı değerlerini düşük göstermek için araçların yazılımında hile yapan VW menajerleri ABD’de yargılanacak. Skandal nedeniyle istifa etmek zorunda kalan ve ayda 92 bin euro maaşla emekliye ayrılan VW’nin eski Yönetim Kurulu Başkanı Martin Winterkorn’un etrafındaki çember de daralıyor. Skandalı ortaya çıkaran ABD, 6 VW menajeri hakkında soruşturma yürütüyor.

ABD yargısı tatilden dönerken Miami havaalanında gözaltına alınan bir VW menajerini, kefalete rağmen serbest bırakmadı. Gerekçe olarak da kaçma ve iade edilmeme tehlikesi bulunduğu gösterildi. Tutuklu menajer, egzoz gazı değerlerini manipüle etmekle suçlanıyor. ABD Adalet Bakanlığı’nın açıklamasına göre Alman menajer 169 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak.

Haberin Devamı

WINTERKORN DA HEDEFTE

Alman yöneticinin, gelecek hafta öteki 5 VW yöneticinin hakkında daha soruşturmanın yürütüldüğü Detroit’e gönderilmesi bekleniyor. Diğer 5 VW yöneticisi ise Almanya’da bulunuyor. ABD, bu yöneticilerin iadesini isteyecek. Ancak Almanya’nın kendi vatandaşlarını iade etmesi beklenmiyor. ABD’nin soruşturma yürüttüğü toplam 6 yöneticiden ikisi İcra Kurulu Başkanı Winterkorn’a en yakın isimler. Biri Winterkorn’un eski pazarlama şefi Heinz Jakob Neusser, diğeri ise sağ kolu Bernd Gottweis.
SPD Genel Başkan Yardımcısı Ralf Stegner, Winterkorn’u bundan ders çıkarmaya ve yüksek emekli maaşından vazgeçmeye çağırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!