Nalburiyeden alüminyum profile geçti, Rusya’ya da fabrika kurdu

Güncelleme Tarihi:

Nalburiyeden alüminyum profile geçti, Rusya’ya da fabrika kurdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2007 00:00

Trabzon Çaykaralı Mızrap Yerekaban, 1952’de Erzincan’a yerleşti ve 33 yıl orada esnaflık yaptı.

1982’de İstanbul’a göç edip nalburiye dükkanı açan Mızrap’ın oğlu Akın, 1994’te alüminyum profil atölyesi satın aldı ve sanayiciliğe girdi. Sistem Alüminyum, bu yıl yüzde 80’i ihracattan 60 milyon YTL ciro bekliyor, ihracatının yüzde 35’ini Almanya’ya yapıyor, Rusya’daki üretimi de büyüyor.

DOĞRU zamanda doğru sektörde olmak, istikrarlı ve kaliteli üretim yapmak başarı getiriyor. Çaykaralı Yerekaban Ailesi’nin şirketi Sistem Alüminyum Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Sistem Alüminyum) işte böyle bir sürecin başarısına örnek oldu. 1952’de askerliğini bitirdikten sonra Çaykara’nın küçük ticaret hayatından daha büyük bir kente Erzincan’a göç eden Mızrap Yerekaban, bu ilimizde 33 yıl esnaflık boyutunda ticaret yaptı. Mızrap’ın 5 çocuğu da Erzincan’da doğdu ve büyüdü. Büyük oğul Akın Yerekaban, babasının 1982’de Erzincan’dan İstanbul’a göç ettiğini belirtiyor ve şöyle başlıyor anlatmaya: "Çaykaralıyız ama aynı zamanda Erzincanlı da sayılırız. İstanbul’a göç ettikten sonra babamla nalburiye işi yapmaya, bir taraftan da yap sat müteahhitliğine başladık. 1984’ten 1992’ye kadar ramhetli Turgut Özal döneminde inşaatta çok canlı bir dönem yaşadık. 1994’e geldiğimizde ise artık sanayiciliğe de merak sarmıştık."

HEMŞERİDEN FABRİKA ALDIK: Nalburiye ve müteahhitlikten kazandıkları paralarla sanayiciliğe de adım atma gücü bulduklarını söyleyen Akın Yerekaban, "O dönemde Çaykaralı hemşehrilerimizin çoğu alüminyum işi yapıyordu. Biz de bu işte iyi gelecek olduğuna inandık. Hemşerimiz Erdoğanlar da alüminyum işi yapıyordu ve biz bir ortakla birlikte onların atölyesini satın aldık ve sanayiciliğe ilk adımımızı attık. Kardeşlerim nalburiye işinde kaldı. Ben alüminyumda bu ortakla devam ettim, sonra ortaktan da ayrıldım. Nalburiye işini kapattık ve kardeşlerimizle birlikte Beylikdüzü’nde daha büyük bir fabrika kurduk" diyor.

İLK BAŞTA ZORLANDIK: Alüminyum işine girdikten sonra umdukları ticareti hemen bulamadıklarını da vurgulayan Akın Yerekaban, "İlk başta ürettiğimiz malı satamıyorduk bile. Bunun üzerine pazarı çok iyi araştırdık. Kaliteli üretim yapıyorduk ve pazarda yer edineceğimize inanıyorduk. Kendimize pazar oluşturmak için tek tek bütün önemli alıcıları gezdik ve kendimizi, ürünümüzü tanıttık. Fiyat konusunda rekabetçi imkanlar sunduk" diye konuşuyor.

İHRACAT PATLADI, YATIRIM YAPTIK: Sistem Alüminyum’un iç pazardaki başarısı sürerken, dış pazarlardaki gelişmeleri de yakından izlemeye başladıklarını anlatan Akın Yerekaban, ilk ihracatı 2000 yılında Kıbrıs’a yaptıklarını belirtiyor. Yerekaban, şöyle konuşuyor: "Şu anda aylık 1200 tonluk kapasiteye sahibiz. Türkiye’de alüminyum piyasası çok hızlı büyüyünce yatırımlarımızı yapmaktan çekinmedik. Dışa açılmamız da çok hızlı oldu. Şu anda Almanya, Avusturya, İsviçre gibi çok iyi ve zor pazarlara ihracat yapabiliyoruz. Rusya’da da üretim için şirket kurduk ve onun da cirosu hızla yükseliyor. Hedefimiz bundan sonra işimizle paralel, entegre üretimler yapmak."

220 kişiyle 24 saat çalışan fabrika

SİSTEM Alüminyum Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Ayhan Yerekaban, Türkiye’de ve dünyada alüminyum kullanımının her alanda yaygınlaştığını söylüyor. Yerekaban, şöyle konuşuyor: "Sanayi profilleri, kış bahçesi, garaj kapıları, otomatik kepenk, panjur, otomotiv profilleri, mobilya profilleri, fuar stantları, inşaat küpeşteleri, güneş enerjisi panelleri gibi birçok alanda alüminyum kullanılıyor. Almanya’ya, İsviçre’ye gönderdiğimiz ürünler oradaki sanayiciler tarafından bu işler için kullanılıyor. Mesela bir müşterimiz Volkswagen Caddy’lerin alüminyum parçalarını yapıyor. Fabrikamızda 220 kişi çalışıyor ve bu yıl 60 milyon YTL ciro 2007’de bekliyoruz. Ciromuz 2005’te 24 milyon YTL olmuştu. Yılda 14 bin 400 ton alüminyum işliyoruz ve fabrikamız 24 saat çalışıyor. Yakında kompozit panel imalatına da başlayacağız, yeni cephe sistemleri üreteceğiz. Rusya’da da yüzde 50 ortaklıkla 2 yıl önce aylık 1000 ton kapasiteli iki ekstrüzyon hattı kurmuştuk. Krasnadar’daki bu tesisimizde da 150 kişi çalışıyor. Orada da 60 milyon dalar ciroyu yakalayacağız. Türkiye’den ihracatımızın yüzde 35’ini Almanya’ya yapıyoruz. "
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!