7 yıllık maaşa iPhone’u kırdı

Güncelleme Tarihi:

7 yıllık maaşa iPhone’u kırdı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2016 20:30

ABD Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) terör saldırısında ele geçirdiği iPhone 5c’nin şifresini kırdırmak için ne kadar harcadığı ortaya çıktı. FBI Direktörü FBI’ın İsrailli Cellebrite şirketine 1.3 milyon dolar ödediğini açıkladı.

Haberin Devamı

TEKNOLOJİ dünyasının son dönemlerde yakında takip ettiği olayların başında Apple ile ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) arasında yaşanan şifre konusu vardı. FBI’ın San Bernardino’da gerçekleşen ve 14 kişinin ölümüne sebep olan terör saldırısında ele geçirdiği şifreli iPhone 5c’de bulunan verilere ulaşmak için mahkemenin yolunu tutmuştu. Ancak Apple’ın şifreyi kırmaması üzerine FBI, mahkeme kararını geri çekmişti. Bunun üzerine FBI, İsrail merkezli ‘Cellebrite’ adındaki şirket ile anlaşarak iPhone’un şifresini kırmıştı. FBI’ın bu hamlesi üzerine tartışmalar sürmeye devam ediyor.

1.3 MİLYON DOLAR

Londra’da düzenlenen Aspen Güvenlik Forumu’nda katılan FBI Direktörü, iPhone’un şifresini kıran Cellebrite şirketine ne kadar ödediklerini açıkladı. Comey, kendisinin 7 yıl 4 ay boyunca alacağı maaşa eşit bir ücreti Cellebrite’e ödediklerini belirtti. Bu da yaklaşık 1.3 milyar dolara denk geliyor. ABD Maliye Bakanlığı verilerine göre Comey yıllık maaşı ise183 bin 300 dolar. Comey, şifreyi kırmayı denediklerini, ancak bunun sonunda bir şirketle çalışmaya karar verdiklerini söyledi. Bundan sonraki süreçte de benzer durumla karşılabileceklerini ifade eden Comey, “Umarım bundan sonra telefonları hacklemek zorunda ve bu işlem için para ödemek zorunda kalmayız” dedi.

Geçtiğimiz mart ayında iPhone SE ve iPad Pro 9.7 inçlik modellerinin tanıtıldığı etkinlikte konuşan Apple CEO’su Tim Cook, konu hakkında önemli mesajlar vermişti. Cook, “iPhone’u müşterilerimiz için yaptık ve bu cihazın tamamen kişisel olduğunu biliyoruz. Üstlendiğimiz bu sorumluluğu yitirmeye niyetimiz yok” şeklinde konuşmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!