570 bin kişi faizsiz sigortayı seçti

Güncelleme Tarihi:

570 bin kişi faizsiz sigortayı seçti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2018 23:56

Bu yılın başında başlayan katılım sigortacılığı ilk 4 ayda toplam sigorta pazarından yüzde 3 pay aldı. Faizsiz sigorta şirketleri 558.3 milyon TL’lik prim üretirken, 570 bin sigortalı da faizsiz sistemi tercih etti.

Haberin Devamı

BU yılın ilk dört ayında katılım sigortacıları, 558,3 milyon TL sigorta primi üretti, toplam sigorta pazarının içinden faizsiz sigortacılık yüzde 3 pay aldı. 2017’nin Eylül ayında yayımlanan yönetmelikle faizsiz sigortacılığın, bir başka adıyla katılım sigortacılığının yasal sınırları çizildi ve Aralık ayının sonunda da uygulama resmen başladı.

PARA İADESİ ALACAKLAR
Katılım sigortacılığı, geleneksel sigortacılıktan iki temel noktada ayrışıyor. Birincisi, sistemin baştan sona faizsiz esaslara göre yürütülmesi; diğeri ise sigortalılara belli bir dönemin sonunda para iadesi yapılacak olması. Katılım esasına göre çalışan sigorta şirketleri, bir sigorta havuzu kuruyor ve sigortalıların ödedikleri primler bu havuzda toplanıyor. Böylece, sigortalı, şirkete ortak oluyor. Sigorta havuzu faizsiz esaslara uygun yönetiliyor. Hasarlar, sigorta şirketinin giderleri havuzdan karşılanıyor. Dönem sonunda havuzda kalan para ya sigortalılara dağıtılıyor ya da prim indirimi uygulanıyor.

Haberin Devamı

TRAFİK, KASKO YAPTIRDILAR
Katılım sigortacılığı başlayalı beş ay oldu. Faizsiz sigortacılık pazarında bugün için 8 şirket faaliyet gösteriyor. Bunlardan 4’ü hayat dışı sigorta şirketi, 4’ü de hayat ve emeklilik şirketi. Türkiye Sigorta Birliği (TSB), katılım sigortacılığının Ocak-Nisan dönemi rakamlarını açıkladı. Buna göre; 537.8 milyon TL’si hayat dışı sigortalarda, 20.4 milyon TL’si de hayat sigortalarında olmak üzere toplam 558.3 milyon TL’lik prim üretimi gerçekleştirildi. Toplam üretimin 305 milyon TL’si trafik sigortalarından, 70 milyon TL’si de kasko sigortalarından oluştu. Böylece faizsiz sigortacılık pazarının yüzde 70’i oto sigortalarından oluştu. İlk 4 ayda 570 bin sigortalı da faizsiz sigortacılığı tercih etti.

570 bin kişi faizsiz sigortayı seçti

FAİZE DUYARLI KESİM MESAFELİYDİ
NEOVA Sigorta CEO’su Özgür Koç, tekafül olarak da bilinen katılım sigortacılığının, faiz ve katılım ilkeleri hassasiyeti nedeniyle geleneksel sigorta ürünlerine mesafeli yaklaşanlar için alternatif model sunduğunu söyledi. Sistemin geçen yılın Aralık ayında başladığını belirten Koç, şunları söyledi: “Vatandaş prim ödüyor, karşılığında hasar olursa hasarını alıyor. Geleneksel sigortacılıktan çok da farklı değil. Üç ana konuda fark var. Birincisi, topladığımız fonları katılım bankalarındaki mevduat, kira sertifikaları, katılım endeksi gibi faizsiz enstrümanlarda değerlendirebiliyoruz. İkincisi, dinen uygun olmayan alanlarda sigorta yapmıyoruz. Üçüncüsü, dönem sonunda katılımcılara, yani sigortalara para iadesi yapıyoruz.” Koç, faize hassas kesimin bugüne kadar zorunlu sigortaları yaptırdığını, yeni düzenleme ile birlikte sadece zorunlu sigortaları değil tüm sigortaları da gönül rahatlığı ile yaptıracağını ifade ederek, “Katılım sigortacılığının 5 yılda, yüzde 5’lik piyasa payına ulaşmasını bekliyoruz. Bunun için katılım sigorta şirketi sayısının artması, rekabet oluşması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

AVRUPA’DAN ZURİCH SİGORTA’YA ÖDÜL
ZURICH Sigorta, merkezi Milano’da bulunan uluslararası bağımsız yayınevi ve araştırma kuruluşu LeFonti tarafından düzenlenen LeFonti Awards’ta  Avrupa’nın En İyi Sigorta Şirketi ödülünü kazanırken, şirketin CEO’su Yılmaz Yıldız da sigorta kategorisinde üçüncü kez Avrupa’da Yılın CEO’su unvanına sahip oldu. Yılmaz Yıldız, Hong Kong’da düzenlenen ödül töreninde yaptığı konuşmada, “2013 yılında başlattığımız yeniden yapılanma çalışmaları ile elementer sigorta sektörünün en kârlı şirketlerinden biri, risk yönetiminde Avrupa’nın en etkin şirketlerinden biri haline geldik. Dünyadaki Zurich çalışanları arasında yapılan ankete göre Zurich Türkiye olarak en yüksek çalışan memnuniyeti sağlayan ülkeyiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!