5 yılda 7,5 milyar dolarlık şirket satın aldık

Güncelleme Tarihi:

5 yılda 7,5 milyar dolarlık şirket satın aldık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2012 13:37

Deloitte Türkiye'nin “Türk Şirketlerinin Yurtdışı Birleşme ve Satın Almaları Raporu”na göre, son 5 yıllık dönemde 68 işlemde 7,5 milyar dolarlık işlem hacmi oluştu.

Haberin Devamı

Rapora göre, adetsel olarak bakıldığında, Türkiye'den şirketlerin yurt dışındaki satın almalarında son 2 yılda artış oldu. Bugüne kadar en fazla sayıda işlemin ve en yüksek işlem hacminin gerçekleştiği 2011 yılında şirketler, yurt dışında 26 işlemde 2,9 milyar dolarlık işlem hacmi gerçekleştirdi.

Anadolu Efes'in SABMiller'ın Rusya ve Ukrayna faaliyetlerini, Yıldırım Holding'in Malta'da konteyner limanı ve Arçelik'in Güney Afrikalı Defy'i satın alması, 2011'in en yüksek hacimli işlemleri arasında yer aldı.
 
GODIVA BAŞI ÇEKTİ
Türkiye'den şirketler, yurt dışında en çok gıda içecek, hizmet, telekomünikasyon, lojistik, üretim ve finansal hizmetler sektörlerine ilgi gösterirken, son dönemde en çok ses getiren işlemler arasında Godiva başı çekti. 

Anadolu Efes'in SABMiller'ın Rusya ve Ukrayna operasyonlarını, Hürriyet'in Trader Media East'i ve Eczacıbaşı'nın Villeroy&Boch'un karo bölümünü satın alması, öne çıkan işlemler arasında yer aldı.

Şirketler, genellikle yüzde 100 veya çoğunluk hisse satın alımını tercih ederken, bazı yatırımcılar ülkeyi tanıyan yerel bir ortak ile işbirliği yapma yolunu seçti. Şirketlerin yurt dışı yatırımlara yönelmelerinin en önemli nedenleri, yeni marka edinimi, pazar çeşitlendirmesi ve rekabet avantajı yaratılması olarak sıralandı.

Yatırım yapılan bölgeler arasında Avrupa ile komşu ve yakın coğrafyadaki ülkeler en fazla tercih edilen yerler olurken; Çin, Güney Afrika, Pakistan gibi bölgelerde de satın almalar yapıldı.

Türkiye'de finansal hizmetler, gıda-içecek, telekomünikasyon ve üretim sektörlerinde faaliyet gösteren büyük gruplar, yurt dışındaki satın alma işlemlerinde de aktif rol aldı. İş Bankası, Garanti Bankası ve Halk Bankası finansal hizmetler sektöründe, Yıldız Holding, Anadolu Efes ve Coca Cola İçecek gıda-içecek sektöründe, Turkcell ve Türk Telekom telekomünikasyon sektöründe, Arçelik, Eczacıbaşı, Şişecam ve Anadolu Cam üretim sektöründe faaliyet gösteren ve yurt dışında satın alma yapan büyük oyuncular arasında yer aldı.

DOĞAN YAYIN ÖNE ÇIKANLARDAN
TAV, Doğan Yayın Holding, Acıbadem Sağlık, Yıldırım Holding, Süzer Holding, Kale Grubu, Bayraktarlar ve Çalık Grubu yurt dışında sıklıkla görülen orta ölçekli gruplar oldu.

Deloitte Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar rapora ilişkin şu görüşleri paylaştı:

“Türkiye ekonomisinin dünya piyasalarına entegre olmuş bir yapısı var. Türk iş adamlarının girişimci özelliği de buna eklenince son iki yılda yurt dışı yatırımları daha sık duymaya başladık. Türk şirketlerinin yeni pazarlara kolay adapte olabilen bir özelliği var. Yurt dışındaki satın alma veya sıfırdan yatırım fırsatlarını yakından takip ediyorlar. Önümüzdeki dönemde ekonomideki yavaşlama beklentisi ve finansman kaynaklarındaki daralma yurt dışı satın almaları da etkileyecektir. Bununla birlikte sermaye gücü olan şirketler için, diğer ülkelerdeki finansal kriz ortamı farklı fırsatlar sunabilecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!