Milletvekili ve bürokratların zam çalımı ’Kemal Abi’ye takıldı

Güncelleme Tarihi:

Milletvekili ve bürokratların zam çalımı ’Kemal Abi’ye takıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2006 00:00

Memura ek zam tasarısı için Meclis’e karargah kuran Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, milletvekilleri ile bürokratların zam taleplerine geçit vermedi. AKP’lileri bile karşısına alma pahasına savaşıp, "surda gedik açtırmayan" Unakıtan’ın savunması için, kulislerde, "Kemal Abi’den top geçer adam geçmez" yorumları yapıldı.

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, memurlara yönelik ek zam tasarısı görüşmelerinde Meclis’e karargah kurup, milletvekili ve bürokratların zam taleplerine geçit vermedi. AKP’lileri bile karşısına alma pahasına savaşıp, "surda gedik açtırmayan" Unakıtan’ın savunması için, kulislerde, "Kemal Abi’den top geçer adam geçmez" yorumları yapıldı.

TEK BAŞINA SAVAŞTI: TBMM Genel Kurulu’nda bir haftadır görüşülen memura ek zam tasarısı müthiş bir mücadeleye sahne oldu. Milletvekili ve bürokratlar, tasarının Plan ve Bütçe Komisyonu aşamasında son dakika önergeleriyle yeni zam eklemeleri yaptılar. Unakıtan ise tasarıya sonradan eklenen bu zamları, çoğu zaman milletvekili arkadaşlarını bile karşısına alma pahasına tek başına verdiği önergelerle tek tek ayıkladı.

TEK TEK AYIKLADI: Unakıtan’ın tasarı metninden çıkarılmasını sağladıkları arasında, YÖK genel sekreter yardımcıları, Üniversitelerarası Kurul genel sekreteri ve yardımcıları, üniversite daire başkanları ve hukuk müşavirleri ile bazı denetim elamanları ve kariyet uzmanlarına makam tazminatı ödenmesi talebi de yer aldı.

’AMAN HA’ TELEFONU: Unakıtan, Genel Kurul’un yanı sıra diğer komisyonlardaki gizli zam hazırlıklarını da takibe aldı. İçişleri Komisyonu’nda, nüfus hizmetlerinde çalışacakların fazla mesailerinin 3 kattan 5 kata çıkarılmak istendiğini duyar duymaz telefona sarılıp komisyon başkanı Ziyattin Akbulut’u arayan Unakıtan, "Aman ha! Bütün dengelerimizi bozarsınız" diyerek, bu girişim de önledi.

İNCE ZAM TAKTİKLERİ: Zam talepleri Unakıtan savunmasına takılan bazı bürokratların ilginç başka taktiklere başvurdukları da öne sürüldü. AB fonlarını kullanmak üzere oluşturulan, ancak TBMM Dışişleri Komisyonu’na takılan "Merkezi Finans ve İhale Kurumu"yla ilgili tasarıda, burada çalışacak memurların daha fazla para almalarını sağlayacak yönde düzenleme yapıldığı savunuldu. Komisyondan bir yönetici, Hürriyet’e, şunları söyledi:

O DA KOMİSYONA TAKILDI: "Zam talepleri Maliye Bakanı’na takılanlar şimdi galiba kendilerine böyle bir yol buldular. Önümüze gelen tasarı, uluslararası bir mutabakat zaptının onaylanmasını içeriyor. Yani, bu talep öyle bir yerde ki, geçmiş olsa kimsenin ruhu bile duymayacak. Malum, böyle tasarıları ilgililerinin dışında pek kimse dikkatli okuyup incelemez." Ancak, komisyonun bu tasarıyı hükümete iade etmesi, bu ince maaş operasyonunu da sonuçsuz bıraktı.

Unakıtan: İktidara gelip daha iyisini yapın

TBMM’deki memura ek zam görüşmelerine Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın esprileri damgasını vurdu. Unakıtan, ek zammı yetersiz bularak, "Daha iyisini yapalım" diyen CHP’lilere, "O zaman gelin iktidara daha iyisini yapın canım" diye yanıt verdi. Unakıtan’ın CHP’liler ile atışmaları tutanaklara şöyle yansıdı:

Unakıtan: Cevap veriyorum, dinleyin...

İzzet Çetin (CHP Kocaeli): Yalan makinesine bağlansanız doğru çıkar.

Başkan: Lütfen, Sayın Çetin...

Unakıtan: Yalan makinesine kim bağlandı, görürler onu. Hiç merak etmeyin, toplum onu gayet kolay değerlendiriyor kim bağlanırsa, onu görüyor. Ama, burada şimdi, her türlü önlemekle ilgili, işte, şeyleri, mesela, dünkü şeyde, yok onu alırsanız geri, yok bunu verirseniz, yok bunu... Böyle şey yok. Destekleyeceksek, hep beraber bir an önce geçirelim. Bakınız, şimdi altı üstü kaç tane madde bu...

Orhan Eraslan (CHP Niğde): Daha iyileştirme Sayın Bakan, daha iyileştirme...

Ahmet Ersin (CHP İzmir): Daha iyisini yapalım diyoruz Sayın Bakan.

Çetin: Açık olun.

Unakıtan: O zaman, gelin iktidara, daha iyisini yapın canım.

Ersin- Geleceğiz işte!

Unakıtan: Gelin, bir göreyim bakayım, nasıl geleceksiniz.

Mehmet Yıldırım (CHP Kastamonu): Merak etmeyin; geleceğiz, geleceğiz. Siz, böyle devam edin.

Eraslan: Sen devam et, geleceğiz...

Unakıtan: Peki, ben devam edeyim, tamam.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!