Hobi amaçlı beslediği keklikleri şimdi ihraç ediyor

Güncelleme Tarihi:

Hobi amaçlı beslediği keklikleri şimdi ihraç ediyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2015 13:10

Antalya'da girişimci Bilal Aydın, hobi amaçlı kurduğu çiftlikte ürettiği keklik ve sülünler yoğun talep görünce ihracat yapmaya başladı. Girişim hikayesini anlatan Aydın, keklik ve sülün üretimine 2008 yılında bir arkadaşının tavsiyesiyle hobi olarak 2 bin 500 metrekarelik bir alanda başladığını söyledi.

Haberin Devamı

Çevreden yoğun istek ve talep olunca işi büyütmeye karar verdiğini anlatan Aydın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığından ruhsat alarak işi ticarete dönüştürdüğünü kaydetti. Aydın, bugün Antalya'nın Kepez ilçesi Kirişçiler Mahallesi'nde bulunan tesisinde ürettiği keklikleri yurtiçi ve yurtdışına sattığını dile getirdi.

Hobi amaçlı beslediği keklikleri şimdi ihraç ediyor

e-ticaret yoluyla keklik satışı
E-ticaret yoluyla yılda yaklaşık 45 bin keklik ve 5 bin sülün üretip sattığını belirten Aydın, "Neredeyse tüm satışlarımızı internet üzerinden yapıyoruz. Türkiye'nin bütün illerine döllü yumurta ve keklik gönderiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Kekliğin fiyatının bayiler için 25 lira, çiftlikten direkt alımlar için 30 lira olduğunu ifade eden Aydın, döllü yumurtaları da 50'şer adetten satıldığını bildirdi.

Bahreyn Kralı'na 200 bin dolarlık keklik
İhracatın önemli bölümünü Arap ve Ortadoğu ülkelerine yaptıklarını vurgulayan Aydın, "Bahreyn Kralı Hamad Bin İsa El Halife'ye her yıl 150-200 bin dolarlık keklik gönderiyoruz. Suriye üzerinden Arap ülkelerine de çok fazla keklik gönderiyorduk fakat iç savaş çıkınca o kapılar kapandı. Bölgeye ihracatımızın yüzde 70'i kesildi" diye konuştu.

Avrupa ülkelerine genellikle döllü yumurta gönderdiklerine işaret eden Aydın, Türkiye'de de özellikle iş adamlarının keklik aldığını ve doğaya salım yaptıklarını söyledi. Yılda yaklaşık 5 bin sülün ürettiklerini dile getiren Aydın, sülünlerin turizme yönelik avcılık için avlaklara verildiğini bildirdi.

Hobi amaçlı beslediği keklikleri şimdi ihraç ediyor

Keklik ve sülün üretiminin kolay olmadığına dikkati çeken Aydın, şöyle konuştu: "İnsanlar büyük bir hevesle üretim çiftlikleri kuruyor, sonra 1-2 sene içinde bırakıyor. Çünkü keklik, sülün üretimi kolay değil. Keklik üretimini kafeste yapmak gerekir. İnsanlar 'bu iş doğada olur' diye açık alanlarda küçücük yerlerde üretim yapmaya çalışıyor. İyi bakıldığı zaman bir keklik ortalama 10-12 sene yaşar. Yılda yaklaşık 80 yumurta verir ve doğada tek eşli olarak yaşar. Bu nedenle doğaya keklik salacaksak genelde 500 dişi ile 500 erkek olarak salıyoruz." Aydın, gece ile gündüz arasında sıcaklık farkının düşüklüğünden dolayı Akdeniz ikliminin üretim için çok iyi olduğunu kaydetti.

BAKMADAN GEÇME!