'Zor zamanlarda kapıyı Koç açtı'

Güncelleme Tarihi:

Zor zamanlarda kapıyı Koç açtı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2015 01:37

Bundan 30 yıl önce Turgut Özal’ın ‘yardım değil, ticaret istiyoruz’ sözleri üzerine kurulan Türk Amerikan İş Konseyi’nin (TAİK) Başkanı Şerif Egeli, kurumun eski başkanlarından Mustafa Koç’un iki ülke arasındaki zor zamanlarda son derece etkili olduğunu ve Türkiye menfaatine gelişme kaydettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın ABD eski başkanlarından Ronald Reagan ile 1985’te gerçekleştirdiği ortak bir basın toplantısında ‘We dont want more aid, we want more trade- daha fazla yardım istemiyoruz, daha fazla ticaret istiyoruz’ sözleri üzerine harekete geçilerek kurulan Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) bu yıl 30’uncu yılını kutluyor.

ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLADI

Türkiye’nin dış ticaretini artırmayı ve global ekonomiye daha fazla entegre olmasını sağlamayı amaçlayan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde kurulan ilk iş konseyi olan TAİK, daha sonra hayata geçirilen 127 iş konseyine model oldu. DEİK’in kalbi olarak nitelendirilen ve en geniç konsey olan TAİK 30 yılda, Türk-Amerikan ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesinin yanı sıra, iki ülke arasındaki diplomatik ve siyasi ilişkilere de önemli katkılar sağladı.

Haberin Devamı

KOÇ’UN ADI YETTİ

30’uncu yıl kutlaması kapsamında önceki gece Rahmi Koç Müzesi’nde gerçekleştirilen gala yemeğinde konuşan TAİK Başkanı Şerif Egeli, kuruluşundan bu yana aktif olarak içinde bulunduğu TAİK’in 30 yılını özetledi. TAİK eski başkanlarından Koç Holding Başkanı Mustafa Koç’un ve Eczacıbaşı Holding Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın da katıldığı gala gecesinde Şerif Egeli Türk iş dünyasının TAİK ile olan çok özel anılarından kesitler paylaştı. 30 yıllık süreçte TAİK olarak birçok başarılı işe imza attıklarını elbette başarısızlıklarının da olduğunu kaydeden Egeli, şöyle konuştu: “Türkiye-ABD ekonomik ilişkileri zaman zaman iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerden de etkilendi. Kimi zaman çok olumlu bir atmosfer varken, çok zorlandığımız zamanlar da oldu. Ancak biz iş dünyası olarak hep bu zorlukların üstesinden gelmeye çalıştık. Mustafa Koç’un başkanlığı dönemi yine bu zorlu yıllara denk geldi. O döneme ilişkin hatırladığım en önemli şey, Mustafa Koç adının her kapıyı açmasıydı. Mustafa Koç dediğimizde söylediğimiz her şeyin iki kat etkili olduğunu bizzat yaşadık.

MICHAEL JACKSON KONSERİ

TAİK olarak Ermeni Sorunu’ndan, iki ülke arasındaki askeri ilişkiler, Ortadoğu’daki gelişmeler gibi pek çok konuda başarılı temaslarının olduğunu kaydeden Egeli, tüm TAİK üyesi işadamlarının ve başkanlarının son derece özveri ile çalıştığını hatırlattı. Bülent Eczacıbaşı ile olan bir anısını da paylaşan Egeli, şunları anlattı: “Bülent Eczacıbaşı’nın yaptığı bir konuşma vardı hiç unutmadığım. İki ülke iş dünyasının neden işbirliği yapması gerektiğini anlattığı sırada kopan alkış o kadar fazlaydı ki, dışardan bakanlar içerde Michael Jackson konseri var zannettik demişlerdi” diye konuştu.

Haberin Devamı

DEİK’in
kalbi

DEİK Başkanı Ömer Cihat Vardan da yaptığı konuşmada, TAİK’i ‘DEİK’in embriyosu’ olarak tanımlanabileceğini söyleDİ. Egeli, “TAİK her zaman diğer iş konseylerine model oldu. Adeta DEİK’in kalbi gibi hareket ederek, uluslararası birçok kuruluş ile sayısız projede işbirliği yaptı. Ancak halen ABD-Türkiye ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesine ihtiyaç var. Bu konuda istenen düzeye gelinmesi konusunda çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Vardan Türkiye’de 1500’ün üzerinde Amerikan şirketi olduğunu hatırlatarak, iki ülke arasındaki ticari ekonomik ilişkilerin daha da artırılması gerektiğine dikkat çekti.


Bass: İş konseyleri
ticarette önemli

Haberin Devamı

30. yıl kutlamaları kapsamında gerçekleştiren sempozyumda konuşan ABD Ankara Büyükelçisi John Bass ise iki ülke arasındaki bağların Türkiye ve ABD iş konseylerinin öncülüğünde artacağını vurguladı. İş konseylerinin iki ülke özel sektörünün sesini duyuracağını belirten Bass, bu sayede ticaret alanında yaşanan sorunların çözüm bulacağını söyledi. Türkiye’de 1500’ü aşkın Amerika menşeili firmanın faaliyet gösterdiğini iki ülke arasındaki ticaret hacminin Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama’nın 2009’daki ziyaretinden bugüne sürekli artmaya devam ettiğini kaydetti. ABD ve AB arasında yürütülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakere sürecinin çok karmaşık olduğunu belirterek, Türkiye’nin bu süreçte hazırlıklarını tamamlayıp, müzakereler başladığında hemen entegre olmasının önemine değindi.

Haberin Devamı

6 milyar dolar
açığımız var

EKONOMİ Bakanlığı verilerine göre 2014 sonu itibariyle Türkiye-ABD dış ticaret rakamları şöyle: Türkiye’den ABD’ye yapılan ihracat: 6.341 milyon dolar Türkiye’nin ABD’den yaptığı ithalat: 12.727 milyar dolar Toplam dış ticaret hacmi 19.068 milyar dolar Dış ticaret dengesi : -6.386 milyon dolar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!