İşsizlik değil teşvik fonu

Güncelleme Tarihi:

İşsizlik değil teşvik fonu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2015 02:15

Adı ‘İşsizlik Sigortası Fonu’ olsa da fondan en zor yararlananlar işsizler. İşe girildiği anda maaşın yüzde 1’i fon için kesilirken işsizlerin çoğu işsizlik maaşı alamıyor. Ama hükümetin birçok teşvik paketlerinin kaynağını da fon oluşturuyor.

Haberin Devamı

TEŞVİK paketlerinin finansörü haline gelen İşsizlik Sigortası Fonu’ndan en zor işçiler yararlanıyor. İşe girdiği ilk gün İşsizlik Sigortası Fonu için ücretinden kesinti yapılan işçinin bu Fon’dan işsiz kaldığında yararlanabilmesi için ise bir çok aşamayı yerine getirmesi gerekiyor. Yasaya göre Fon’dan yararlanabilmek için işçinin öncelikle işini kendi isteğiyle ya da kusuruyla kaybetmemesi gerekiyor. Bu durumlarda çalıştığı süre boyunca Fon’a maaşından kesinti yapılmış olsa da işsiz kaldığında para alamıyor. İkincisi işten atıldı ve ilk aşamayı geçti diyelim, ardından işten atılmadan önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olması, üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekiyor. Son olarak ise işten atıldıktan sonraki 30 gün içinde İŞKUR’a başvurması gerekiyor. Tüm bunları yerine getiren işsiz en fazla 10 ay işsizlik maaşı alabiliyor ki bu maaş da asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçemiyor.

Haberin Devamı

KARŞILIĞINI ALMALI

İşte işçilerin artık bu duruma itirazı var. Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, “Yıllarca işsizlik sigortasına para veren ve Fon’dan yararlanmayan işçi de emekli olduğunda hiç olmazsa kendi kesintisini alabilmeli. Ben 10 sene prim ödeyeceğim, son 120 gün bir gün hastalandığımda yararlanmam riske girecek. Önce fona para ödeyenlerin hakları gözetilsin” dedi. İşverenlere verilen teşviklere hiç itirazı olmadığını belirten Kavlak, “Ama teşvik benim cebimden yapılmasın” diye konuştu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından geçen hafta açıklanan teşvik paketinde işbaşı eğitim programlarının tüm maliyeti ve toplum yararına çalışanların maaşlarının İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödenmesi öngörülüyor. Fon’un teşvik uygulamaları için kullanılması tartışılırken her ay maaşından bir bölümünü yatıran işçilerin durumunun da konuşulması gerektiğini kaydeden Kavlak, “Mesela kamuda işçi yıllarca maaşından yatırıyor. Ama hiçbir şekilde geri alamıyor. Bu nedenle en azından emekli olurken; kendi yatırdığı yüzde 1’in karşılığını alabilmeli ya da çalıştığı dönemde işçiler de bu kaynaktan kullanabilmeli” dedi.

Haberin Devamı

İŞÇİ İÇİN KULLANILMALI

İşsizlik Sigortası Fonu’nda şu an itibariyle ciddi bir kaynağın biriktiğini belirten Kavlak, şunları söyledi: “Yeteri kadar biriktiğine göre, en azından bir süre işçinin parasını kesmesinler. Fonun adı işsizlik fonu ise; adı üstünde işsizler için kullanılmalı. Fon’a işçinin ulaşması çok zor. Öyle olunca ancak 200-300 bin kişi yararlanabiliyor. İşçiye şu ana kadar dağıtılan para Fon’un yüzde 10’u bile değil. Oysa 3 günde olsa, Fon’a giriş yapan işsiz kaldığında yararlanabilmeli.”
Öte yandan İŞKUR’un açıkladığı son verilere göre, şubat ayı itibariyle fonda 83 milyar 377 milyon 571 bin TL bulunuyor. Buna karşılık işsizlik sigortası alan kişi sayısı 323 bin 684’le sınırlı. Bu kişilere şubat ayında 182 milyon 446 bin TL ödeme yapılırken; ocak ve şubat ayında yapılan toplam ödeme 364 milyon 342 bin TL oldu.

Haberin Devamı

YARARLANMA ŞARTLARI NE?

Fondan yararlanmak için, işçinin kendi isteğiyle veya kusuruyla atılmaması gerekiyor.
İşten atılmadan önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak, üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olunmalı.
30 gün içinde İŞKUR’a başvurmak zorunda.
Son üç yıl içerisinde, 600 gün sigortalı olarak çalışıp prim ödemiş işsizlere 180 gün maaş ödeniyor.
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün (8 ay) maaş veriliyor.
1080 gün sigortalı olarak çalışıp primi ödemiş olan işsizlere 300 gün (10 ay) maaş veriliyor.
İşsizlik ödeneği, asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçemiyor.

Bİr anda yüzde 12 arttı

Haberin Devamı

SON teşvik programında da bazı düzenlemelerin fondan karşılanacağının açıklanmasyıla hafta sonu önemli karar alındı. Fondan aktif işgücü programları ve toplum yararına çalışmaya aktarılacak kaynak artırıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, fonun bir önceki yıl prim gelirlerinden söz konusu alanlara aktarılacak kaynak 2015 yılı için yüzde 30 değil 42 olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!