Kuyumcunun inşaat aşkı

Güncelleme Tarihi:

Kuyumcunun inşaat aşkı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2014 21:30

MİDAS Kuyumculuk’un sahibi Münir Özkök, inşaat işinde Divan, Rotana ve Philippe Starck’ı yanına aldı. Özkök, “Grand Bazaar University Nuruosmaniye Kampusu’ndan mezunum” diyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin en başarılı girişimcilerini yetiştiren, kuyumcularıyla ünlü Kapalıçarşı, inşaat sektöründe de farklılığını ortaya koydu. Midas Kuyumculuk’un sahibi Münir Özkök, 1990’larda ABD’ye ağırlıklı olarak ‘altın zincir’ olmak üzere büyük ihracatlar gerçekleştirdi. Ağabeyi ile işini büyüttü ve Güneşli’ye fabrika inşa etti. Özkök, 2006’dan itibaren inşaat sektöründeki fırsatlar için harekete geçti. Ailenin sanayi faaliyetlerini ağabeyine emanet eden Münir Özkök, Güneşli’deki komşu fabrikaların arsalarına geliştirdiği projelerde Divan, Rotana ve Philippe Starck gibi önemli markaları da yanına almayı başardı. Münir Özkök şöyle anlatıyor:

MARDİNLİ

1959 Mardin doğumluyum. Babam Mardin’de manifaturacıydı. İstanbul’dan alır orada satardı. Ben 3 aylıkken (7 kardeşiz) İstanbul’a taşınmışız. Babam burada da manifaturacılığa devam etti. Ancak beni ve ağabeyimi Kapalıçarşı’da kuyumcu yanına çırak verdi. 12 yaşımdan itibaren Kapalıçarşı’da Ermeni ustaların elinde mesleği öğrendim. 1967’de de ağabeyimle birlikte kendi kuyumcu dükkanımızı açtık. 1983’te de imalata başladık. Rahmetli Özal dönemiydi ve sektörümüzde ABD’ye ihracat başlamıştı. Yurt dışından makineleri aldık ve Midas Kuyumculuk olarak Çemberlitaş’ta küçük bir atölye kurduk. Sonra da Güneşli’ye büyük bir fabrika kurduk. Bir dönem istihdamımız 800 kişiye kadar çıktı. ABD’ye çok büyük (bize göre) ihracatlar yaptık. İhracat bize disiplini ve kaliteyi öğretti. Tamamen zincir üretimine odaklandık.

ÖNCE ENERJİ

Bu işimiz ağabeyimin yönetiminde devam ediyor. 200 civarı çalışanımızla üretim yapıyoruz ve ihracatımız da iyi gidiyor. 2004’te bir arkadaşımın teklifi ile iki hidroelektrik santrala (Kahramanmaraş ve Osmaniye’de) ortak olduk. Ardından aynı arkadaşla (Yusuf Aslan) inşaat işine girme kararı aldık. Mar Yapı’yı kurduk. Kendisi zaten inşaatta mühendisi. İlk inşaatımızı Güneşli’de arsa alıp yaptık. 307 konutluk Güneşli Evler Projesi’ydi. 8 ayda tüm konutları satınca, devam kararı aldık ve ikinci proje de Güneşli’de daha büyük bir proje olarak GPlus oldu. Bu projeden sonra bölgedeki arsa sahipleri ki çoğu fabrika arsası bize teklif edilmeye başlandı. Bir sonraki proje için Koç’la görüşüp Divan markasını bölgeye getirdik. Bu projeyi de çok kısa sürede sattık. Bu aşama da kendi bina yönetim ve fitness şirketlerimizi de kurduk. Bayramoğlu’nda yarım kalmış bir porjeyi de üstlendik ve oraya da Divan’ı götürdük.


Grand Bazaar University

Haberin Devamı

MÜNİR Özkök, kendisine “Hangi üniversiteden mezunsunuz” diye soran yabancılara “Grand Bazaar University (GBU) Nuruosmaniye Kampusu’ndan” yanıtını verdiğini belirtiyor ve Kapalıçarşı’da öğrendiği kaliteli üretim, tasarım, girişimcilik ve ticaret kültürünün başarısının en önemli nedeni olduğunu söylüyor. Özkök, şöyle konuşuyor: “Phillippe Starck ve uluslararası gayrimenkul girişimcisi John Hitchcox tarafından 1999’da kurulan YOO ile de anlaştık. Son projemizin adı, G - YOO Inspired by Starck oldu. MNG Kargo arsasına yapılıyor. Kuzeye cephesiz, 100 bin metrekare inşaat alanı olacak 35 katlı iki kule yapıyoruz. 720 rezidans var. Yine Güneşli’de, Rotana ile kule yapıyoruz. İçinde 153 odalı Rotana Otel olacak. Ayrıca 150 rezidans ve ticari bölüm de var. Rezidans’lar Dubai’de satışa çıkacak.”


Kuyumcu titizliği

Haberin Devamı

MÜNİR Özkök, kuyumculuğun ve ihracatın, tasarım ve kalitenin önemini çok iyi öğrettiğini belirtiyor ve “Kuyumcu titizliği diye bir kavram var. Projelerimizde resim, heykel ve tüm objelerde özgün tasarım olması gerektiğini düşündük. Her porjemiz farklı olmalıydı. Son projemizde ‘yoo’nun kurucu ortağı ünlü tasarımcı Philippe Starck ile çalışma kararı aldık ve anlaştık. Güneşli’deki bir diğer projemizde de Rotana Hotels’le anlaştık. Hem bizim projelerimiz hem de Güneşli çok iyi markalarla ayrıca değer kazandı” diyor.



Balcılar ihracatı büyütmek istiyor

TÜRKİYE’de yaklaşık 6 milyon aktif kovan bulunuyor ve 60 bin kişi profesyonel olarak bal üretimiyle uğraşıyor. Yılda 100 bin tona yakın bal üreten Türkiye’de kovan başına ortalama 17 kilogram bal elde ediliyor. Bu rakam Kanada’da 60, Çin’de 44 ve Amerika’da 40 kilogram. Türkiye’de sadece 4 bin ton bal ihraç ediliyor. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, “Kovan başına bal üretimimizi artırmamız gerekir. Bunu kaliteli ve verimli damızlıkla sağlayabiliriz. Çin, Amerika ve Kanada gibi ülkeler bizim arılarımızı götürüp arıcılık yapıyor ve bizden kovan başına iki kattan daha fazla verim elde ediyor” dedi.

Haberin Devamı


82 fİrma 52 bİn kİlometre yol kat ettİ

ELEKTRİK Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET), Hedef Ülkeler ile Ticari ve Ekonomik İlişkileri Geliştirme Stratejisi çerçevesinde 2014’te dünyayı turladı. Birlik üyesi 82 firma, Tayvan-Filipinler, Meksika, Kamerun, Paraguay, Kazakistan, Ekvador dahil 52 bin kilometre yol kat etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!