265 milyar TL’lik tarımsal ürün sigortalandı

Güncelleme Tarihi:

265 milyar TL’lik tarımsal ürün sigortalandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2023 07:00

TARSİM Genel Müdürü Bekir Engürülü, yılın ilk yarısında devlet destekli tarım sigortası kapsamında 1.8 milyon adet poliçe üretildiğini, 23 milyon dekar alanın sigortalandığını belirterek, “Çiftçinin 265 milyar liralık ürününü sigortaladık” dedi.

Haberin Devamı

TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bekir Engürülü, 265 milyar liralık tarımsal değeri sigortaladıklarını açıkladı. Engürülü, yılın ilk yarısında devlet destekli tarım sigortasındaki gelişmeleri değerlendirdi. İlk 6 ayda 1.8 milyon adet poliçe ve 9.5 milyar TL prim üretildiğini belirten Engürülü, toplamda da 265 milyar liralık tarımsal değeri sigortaladıklarını ifade ederek, “Yılın ilk yarısında çiftçinin 265 milyar liralık ürününü sigortalamış durumdayız” dedi.

HASAR 5.5 MİLYAR TL

Bekir Engürülü, yılın ilk yarısında 23 milyon dekar alanın sigortalandığını, 8.5 milyon hayvanın da sigorta kapsamına alındığını kaydetti. İklim değişikliği nedeniyle meteorolojik olayların hem şiddetinin hem de frekansının arttığını vurgulan Engürülü, “Bunun neticesinde ilk altı ayda 330 bin adet hasar ihbarı aldık. Toplamda 5.5 milyar liralık hasar ödemesi yapacağız, bunun da 1.2 milyar lirasını ödedik. 330 bin hasar ihbarının 217 bini bitkisel sigortalardan geliyor. Başta Manisa olmak üzere; Giresun, Malatya, Samsun çok fazla ihbar aldığımız yerler” dedi.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK RİSK DOLU

Hasara neden olan olayların başında ise dolu, ardından don, su baskını ve fırtınanın geldiğine dikkat çeken Engürülü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarım sigortası açısından en önemli risk, dolu. Şimdilerde özellikle havaların ısınmasıyla yağışlardan dolayı dolu riski daha çok artıyor. Hasarın büyük çoğunluğu bitkisel üretimden geliyor. Mesela, kayısıda ve üzümde yaklaşık birer milyar liralık bir hasar ödemesi var. Keza, buğdayda 300 milyon, elmada 200 milyon, arpada 190 milyon, fındıkta da 170 milyon liralık ilk altı ay içerisinde bekleyen hasarlarımız var.”

 

BAKMADAN GEÇME!