2016’da vakit kaybetmeyelim

Güncelleme Tarihi:

2016’da vakit kaybetmeyelim
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2015 23:32

Türkiye’nin en büyük şirketlerinin CEO’ları 2015’i değerlendirip, 2016 beklentilerini açıkladı.

Haberin Devamı

CEO Ajanda 2016 Toplantısı’nda buluşan iş dünyasının önde gelen isimleri “2015 çok zordu, 2016’da vakit kaybetmeyelim” mesajı verdi. Etkinlik sponsorluğunu Torun Center’ın, co-sponsorluklarını da Borusan Otomotiv ve Doğa Okulları’nın yaptığı toplantıda, açılış konuşmalarını Capital ve Ekonomist Dergileri’nin Yayın Direktörü Rauf Ateş, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy ve Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun yaptı. Akkök Holding CEO’su Ahmet Dördüncü’nün moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda, Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan, Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Kibar Holding CEO’su Tamer Saka, Doğan Holding CEO’su Yahya Üzdiyen ve Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul 2015’i değerlendirdi ve 2016 beklentilerini ve yatırım hedeflerini anlattılar. CEO’lar ‘Zor da olsa 2015’i atlattık’ derken, hükümetten ekonomi yönetimi alanında beklentilerini de açıkladılar.

Haberin Devamı

Enerjide liberalizasyon bekliyoruz


SABANCI Holding CEO’su ZAFER KURTUL


2015’in kötü bir yıl olacağını tahmin ediyorduk. Büyüme yavaşladı, global etkiler, terör, seçim süreci, Doğu’da yaşanan olaylar. Doğu Anadolu’nun kalkınmaya katkısı olabilir ama maalesef bu olaylar yüzünden reformlarda gecikiyoruz.
Sabancı Holding’in özkaynakları 20 milyar dolar. 2015 ilk 9 ayında karımız yüzde 16 arttı. 1.7 milyar lira kar elde ettik.
2015 yılında hiçbir yatırımı kesmedik.
Enerji sektöründe devletin ağırlığı çok fazla. Enerji fiyatı çok düşük, enerji sektöründe reform için çok iyi bir fırsat var. Verimli santraller düşük fiyatlarda ama çalışamıyor.
Hükümetten enerji sektöründe reform ve liberalizasyon bekliyoruz.
Sabancı Holidng’in çimento sektöründeki payı büyük. Bu sektörde gelecek yıl sıfır büyüme bekliyoruz.
CarrefourSa ile perakende sektöründe değişim yaşıyoruz. Kuvvetli bir büyüme bekliyoruz. 2016’da bu alanda karlılığımızın artacağını düşünüyoruz.
2016’da Lassa’yı yurtdışında daha çok tanıtacağız.
2015 senesimni yeniden yapılanma ve verimlilik yılı olarak geçirdik.
2016’da hem şirketlerimiz hem de holding olarak satın almalarla nasıl büyyüyebiliriz diye bakacağız. 2016’nın daha güvenli bir yıl olacağını düşünüyoruz.
Adil gelir dağılımı için optimum serbest piyasa regülasyonu gerekiyor. Beklentimiz bu.

 

Haberin Devamı

Yatırımlarımız tüm hızıyla sürecek

DOĞUŞ Holding CEO’su HÜSNÜ AKHAN


2015 yılında 3 temel problem vardı. Biri, küresel ekonomik gelişmeler; ikinci problem ülkemizin jeopolitik riskleriydi. Üçüncü problem de seçim süreciydi. Tüm bunlara rağmen Türkiye ekonomisi yüzde 3 büyüme rakamıyla kapatacak.
Biz yatırımlarımızı uzun vadeli yapıyoruz. 2015’te de yatırım iştahımız devam etti. Hizmet sektöründe faliyet gösteriyoruz.
Otomotivdeki pazar payımız yüzde 22 olacak.
Turizm alanında 15 otelimiz var, 5 yeni otelimiz de inşa ya da alım sürecinde.
Doğu Akdeniz’in en büyük marinacılık grubuyuz. Yıl bitmeden bir yurtdışı yatırıma daha imza atacağız.
Perakende alanında lüks segmentte Armani, Gucci devam ancak strateji değişikliğine de gidiyoruz. İtalyan Kiko’yu getiriyoruz. Daha yaygın şubeli markaları da Türkiye’ye getireceğiz.
Yeme-içme sektöründe büyümeye devam edeceğiz. 9 ülkede 170 restoranımız var. Yeni markaları Türkiye’ye getireceğimiz gibi, bazı markalarımızı da dışa açılacak.
Doğuş İnşaat olarak mevcut projelere ilave 2 yeni işe başlayacağız.
Galataport’un ruhsatlandırılma ve proje ajamasındayız
2016’ın önceliği AB perpektifi olmalı. Ekonomiye yönelik yapısal reformlar OVP’de belirtildiği gibi yapılacaktır. AB perspektifi onlar kadar önemli.

 

Haberin Devamı

Enerji bizi hırpaladı

Akkök Holding CEO’su Ahmet Dördüncü


Akkök Holding olarak 2015’te 2014’ü korumayı hedeflemiştik.
2015’i ‘dur dinlen biraz kendini koru’ şeklinde geçirdik. 2015 yılını 3 milyar dolar ciroyla kapatacağız.
Bizi 2015 yılında en çok enerji sektörü hırpaladı. Kurdaki hareketlilik de bizi negatif etkiledi.
Akkök olarak gayrimenkul alanında deneyimliyiz. İyi lokasyon iyi iş yapıyor.
Kimya sektöründe de hammadde fiyatları düştü.

 

Bu yılı çok ucuz atlattık

BORUSAN Holding CEO’su AGAH UĞUR


2015 zor bir yıldı. Felaket şartlar altında ucuz atlattık diyebiliriz bu yıl için.
Rusya ve Kazakistan’da yaşanan devalüasyon da bizi etkiledi.
2015 yılında dolar bazında yüzde 4 küçüleceğiz. Bu yüzde 20 büyümek anlamına geliyor TL bazında ama bu bizi çok ilgilendirmiyor.
2016, 2015 yılının tam tersi de olabilir. Yine riskli bir sene.
2016’da tam kapasite çalıştığımız yassı çelik işine başlayacağız.
2016’da yeni enerji yatırımlarımız olacak. 350 megavat yeni yatırım yapabiliriz.

 

Haberin Devamı

2015’te ciromuzu ikiye katladık

DOĞAN Holding CEO’su YAHYA ÜZDİYEN


2015’in tüm olumsuzluklarına rağmen Doğan Holding’in planlarını gerçekleştirebildiği bir yıl olduğunu söyleyebilirim.
2 yıl önceki CEO Club toplantısında bahsettiğim 3 hedefin tamamını gerçekleştirmek üzereyiz. Medyanın ciromuz içindeki oranı yüzde 50’nin altına geldi.. Ciromuzu 2 katına çıkarma hedefini birkaç ay içinde ve EBİTDA hedefimizi ise gelecek yıl içinde gerçekleştirebileceğimizi görüyorum.
İlk 9 ayda faaliyet karımızı artırmamıza rağmen ne yazık ki özellikle enerji yatırımlarımızda son aylarda oluşan karşılanamaz kur farkı zararı nedeniyle bilançomuzu karlı açıklayamadık. Eğer kurlar bu seviyede ya da daha aşağıda seyrederse yılsonu karlı bir bilanço bile açıklayabiliriz.
Biz bu yıl içinde iki eski göz ağrımıza geri döndük. Aytemiz markasıyla yeniden akaryakıta girdik. Bunun ciro rakamlarımızın yükselmesinde etkisi oldu. 6-7 aylık kısa sürede istasyon sayımız 400’lere çıkardık. Yakında 450’yı bulacak. Suziki ile de otomotive geri döndük.
Yazılı medya karlı şekilde gidiyor. Görsel medyada rekabet çok yoğun. Ancak, medyada gücümüzü koruyoruz. Medyada son yıllarda digital dönüşüme yatırımlar yaptık. Holding olarak 22.7 milyon ziyaretçi sayısıyla google ve fecabook’tan sonra en çok ziyaret edilen grubuz. Google’dan sonra en fazla internetten reklam geliri elde eden grubuz.
En büyük beklentimiz hukuk üstünlüğünü sağlayacak bir hukuk reformudur
2016 yılı için pozitif olan tek şey siyasi belirsizliğin ortadan kalkmış olması. Maalesef FED’in faiz arttırdım/artıracağım söylemi ve komşudaki söndürülemeyen yangının negatif etkileri ortamı grileştirmektedir.
Asgari ücretteki artış 2016’nın önemli konularından biri olacaktır.
Bizim grubun DNA’sına işlemiş bir konu da sosyal sorumluluk. 10 yıldır Baba Beni Okula Gönder kampanyamızla geleceğimize yatırım yapıyruz. Koşullar ne olursa olsun çocuklarımıza ve kadınlarımıza karşı sorumluluğumuz var.

 

Haberin Devamı

Otomobil pili için çalışıyoruz

ZORLU HOLDİNG CEO’su ÖMER YÜNGÜL


2014-2015’i değerendirirken başta öngörmediğimiz komşularımızda olan pazarların çok düşmesi oldu.
Kuzeyde ve Güney’de de bunu çok net gördük. Avrupa’nın nasıl gideceğini biliyorduk. 2008 krizinde Doğu’daki pazarlara dönmüştük.
2015 zor bir yıldı. Maden yatırımlarımız bitti. 2016’da değerli madenler üzerine çalışabiliriz.
Enerjide yatırımlarımız var. 2023’te Türkiye’nin en büyüğü olmayı amaçladık.
Güneş enerjisine iyice ısındık. Düzenlemeleri bekliyoruz.
2015’te telefonumuz konuşuldu. Önümüzdeki dönemde telefonumuza bir yavru gelebilir.
2016’dan itibaren telefonun alt ürünlerini çıkarabiliriz.
Pil ve batarya konusuna odaklandık. Otomobil pilleri üzerine çalışıyoruz.
Tekstil sektöründe yoğunluğumuzu tamamen teknik tekstile yönlendirdik. Sinek kovalayan kumaş, kendi kendini temizleyen perde. Bunları birbir hayata geçiriyoruz.
Zorlu Center bizim için yeni bir alan. Öğreniyoruz. Zorlanıyoruz. Ama strese girdiğimizde oraya gidiyoruz. PSM çok güzel oldu.
Her sene yüzde 3 büyüme için yüzde 15 kredi ihtiyacı var. Bu zor dönem. Adrese ve kişiye özel teşvikleri yönlendirmek önemli. Kamu-zel ortaklıklarının hızlı hayata geçirilmesi gerekiyor

 

Yeni yatırımlar geliyor

KİBAR HOLDİNG CEO’su TAMER SAKA


2015 olması gerekenden daha iyi oldu. Daha iyi olabilirdi ama maalesef 2015’in bir kısmını kaybettik. Biz dönüşüm içindeyiz. 2015’te yeni bir ortaklık yaptık. Amerikalı ortakla atık yönetimine girdik. 2016’da başlayacağız.
Otomotiv sektöründeyiz. Operasyonel kârlılıklarımızk belli seviyelerde tutmayı başardık. Faaliyet karlarımızı bütçe seviyelerinde tutmayı başardık.
Önemli yatırım yapmıştık. 100 bin araçtan 230 bine araca çıkmıştık. Üretimimizn yüzde 94’ünü Avrupa’ya gönderiyoruz.
Nikel fiyatları paslanmaz çeliği etkiledi. Sorun yaşadık.
Alinminyum yatırımlarımız var. Avrupa’ya yaptığımız pazar yatırımının avantajını yaşadık.
Gayrimenkul alanındaki yatırımlarımızı geliştirmeye başladık.
Bir de ambalaj işimiz var. 40 yıllık geçmişimiz var bu işte. Tamamen yeni bir yatırım yapmaya karar vardik. Dün de makine yatırım anlaşmasını imzaladık. Yeni bir enerji yatırımı yaptık. Hidroeleiktrik santrali işine girdik.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!