Halkbank: 91 milyar liraya çıktık, 6’ncı sıraya yükseldik

Güncelleme Tarihi:

Halkbank: 91 milyar liraya çıktık, 6’ncı sıraya yükseldik
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2012 00:00

Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, 2011’de aktiflerde yüzde 24.9 büyümeyle 91 milyar liraya ulaştıklarını belirterek, “Sektörün yüzde 21 büyüdüğü dönemde, böyle bir büyüme oranıyla bir basamak atlayarak altıncı banka konumuna geldik” dedi.

Haberin Devamı

Aslan, 2011’de banka kârının yüzde 1.7 arttığını belirterek, “Sektörde yüzde 10.3 düşüş olmasına rağmen, kârımız 2 milyar 45 milyon liraya ulaştı. Biz her ne kadar 2010 yılı ve sonrasını parlak görüyor olsak da, faaliyetlerimizi daha temkinli yürütüyoruz. Bu yıl 186 milyon lira ihtiyaten ilave karşılık ayırdık. Ayırmasaydık, bankamızın kârlılığı 2 milyar 232 milyon TL’ye ulaşacaktı” diye konuştu.
Kredi artışı yüzde 30
Süleyman Aslan, 2011’de kredilerde yüzde 29.9 büyüyen Halkbank’ın verdiği kredilerin toplamı 74 milyar 63 milyon lira olarak gerçekleştiğini vurguladı. Aslan, kredi büyümesinin 8.3 milyar liralık bölümünün ticari kredilerden, 3.6 milyarlık bölümünün bireysel kredilerden, 5.1 milyar liralık bölümünün de gayri nakdi kredilerden oluştuğunu anlattı.
Fark yaratmadı
“Bankalara getirilen kredi sınırlaması olmasaydı, kredi artışında nasıl bir fark olurdu” şeklindeki soru üzerine Aslan, “Bankalar, 2011 başında yeniden bir ayarlama yaptı. Ancak sınırlama olmasaydı da kredi rakamı çok farklı olmazdı. Cari açıktaki büyüme ve kredi talebindeki kontrolsüz büyüme bunları gerektiriyordu. Kontrolsüz kredi büyümesinin yaratacağı sonuçların bilincinde olarak, sektördeki gelişmelere paralel strateji ve hedeflerle bilançolarımızı yönettik” yanıtını verdi.
Yüzde 10 kâr artışı
2012 yılında ekonominin yüzde 4’ün üzerinde büyüyeceğini düşündüklerini ifade eden Aslan, yüzde 5.5-6 bir enflasyon tahminleri olduğunu belirtti. 2012’den ümitli olduklarını vurgulayan Aslan, şöyle konuştu: “2012’de aktifte yüzde 15, kredilerde yüzde 18, mevduatta yüzde 15, net kar artışında yüzde 10 büyüme bekliyoruz. Bankamızın kredi stoğu 55-56 milyar lira. Bu rakamın 15 milyar liralık bölümü proje finansmanlarından oluşuyor. Bu tarz yatırım kredilerinin istihdam üzerinde son derece etkisi var. 15 milyar liralık yatırım, en az en az 150 bin kişilik istihdam demek. ‘Tepemizde kara bulutlar olsa da, gökyüzü mavidir’ demiştik. Görüyoruz ki, olumlu olmanın kimseye bir zararı yok. Bu yıl Eurobond ihracı ve ikili anlaşmalar yoluyla 2 milyar dolarlık kaynak temin edebileceğimizi düşünüyoruz. En az 500 milyon dolarlık Eurobond ihracatını gerçekleştireceğiz.”

Haberin Devamı

Halk GYO bu yıl halka arz edilecek

Haberin Devamı

BANKA Yönetim Kurulu’nun Halk Faktoring şirketinin kurulması konusunda karar aldığını ve BDDK’ya başvuruda bulunulduğunu belirten Süleyman Aslan, “Önümüzdeki süreçte, birkaç ay içerisinde faaliyete geçebileceğimizi öngörüyoruz. 20 milyon liralık başlangıç sermayesi düşünüyoruz” dedi. Aslan, 2012 hedefleri arasında GYO’nun halkına arzının da yer aldığını belirterek, “Piyasanın açıldığını düşünüyorum. Yıl içinde halka arzı gerçekleştireceğiz” yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!