Piyasaların gözü Pazartesi'nde

Güncelleme Tarihi:

Piyasaların gözü Pazartesinde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2011 16:17

Kredi derecelendirme kuruluşu Standart & Poor's'un, ABD'nin kredi notunu negatife indirmesinin ardıdan piyasalar Pazartesi gününü beklemeye başladı. Kararı değerlendiren yerli ve yabancı analistlerin ortak fikri piyasaların hafta başında hareketli açılacağı yönünde.

Haberin Devamı

İşte analistlerin değerlendirmeleri:

 

TEMPUS DANIŞMANLIK ŞİRKETİ BAŞKAN YARDIMCISI GREG SALVAGGIO (WASHINGTON)

 

"Mortgage'a dayalı tahvillerinin kredi notunu AAA olarak belirlemiş bir derecelendirme kuruluşunun, ABD'nin kredi notunu düşürmesini oldukça şaşırtıcı buluyorum. Kurumun tahmini, bütçe açığının 2 ile 3 trilyon dolar daha fazla olacağı yönündeydi. Hazine onları gerçek durum konusunda uyardı ancak yine de not indirimine gittiler. Analist olarak ben analizimde, bırakın 2 trilyon doları, 2 milyon dolarlık ya da 200 milyon dolarlık sapma dahi yapsam, meslektaşlarıma analizimin sağlıklı olduğunu söylemekte zorlanırım. Son üç yılda kötü bir geçmişe sahip olan kuruluşların riski bu denli artırabilme yeteneklerini oldukça sorunlu bir durum görüyorum".

 

Haberin Devamı

S&P'DEN TARİHİ KARAR

 

BÜ EKONOMİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF DR BURAK SALTOĞLU 

"Böyle bir karar çıkması bekleniyordu. Bir anlamda malumum ilamı oldu. Ayrıca AB tarafından da kredi derecelendirme kuruluşları üzerinde hakkaniyetli davranılmadığı yönünde baskı geliyordu. Kararın arkasında politik nedenler de olabilir. Nette tüm dünya ekonomisinin zararına bir davranış oldu.

 

“Yansımalarına bakıldığında, piyasa zaten aşağıda olduğu için ABD hazine tahvillerinin faizlerinde aşırı bir sıçrama yaşanmadı. Ancak, bu not kaybı, Fannie Mae ve Fredie Mac gibi ABD Hazinesi tarafından desteklenen kurumların borçlanma maliyetlerinde artış getirir mi? İlk akla gelen soru bu. Bunun yaratacağı belirsizlik sıkıntı yaratır. ABD'de genel olarak borçlanma maliyetinde yükseliş yaşanır. Uzun vadede bunun 10 baz puan kadar olması bekleniyor.

 

“Belirsizlikler, piyasada mutlaka fiyatlanacaktır ve etkiler zaman içerisinde oluşacaktır. Pazartesi günü belirsizliğin artması nedeniyle aşağı yönlü risklerin oluşması muhtemel ancak son dönemdeki fiyatlamalar bunun nispeten az olmasını sağlayacaktır".

 

S&P'NİN NOTU DÜNYAYI HAREKETLENDİRDİ

 

Haberin Devamı

VISION FINANCIAL MARKETS BAŞKAN YARDIMCISI DAVID MEGER (CHICAGO)

 

"S&P'nin not düşürmesinin, altın gibi güvenli limanlara olan ilgiyi artırabileceği düşünülebilir. Ancak, bu kararın bekleniyor oluşu, büyük ihtimalle bu varlıklarda çok büyük hareketler görmemizi engelleyecektir. Sanayi de kullanılan bakır gibi metallerde, ekonomiye ilişkin endişeler nedeniyle gerileme yaşanabilir. Gümüş de aynı şekilde sanayide kullanıldığı için altın kadar değer kazanmayabilir. Bu durum, Salı günü üçüncü bir parasal genişleme seçeneğini de tartışacak olan FED'in toplantısında daha geniş şekilde masaya yatırılabilir"

 

 

OANDA YATIRIM DANIŞMANLIK ŞİRKETİ DÖVİZ STRATEJİSTİ DEAN POPPLEWELL (TORONTO)

 

Haberin Devamı

"Hiç kimse, S&P'nin bunu yapmasını beklemiyordu. Böylece, Pazartesi gününün sıkıcı olma ihtimali de ortadan kalkmış oldu. Dolara yönelik endişeler devam edecek. Dolar ve hisse senetleri üzerindeki baskı devam edecek. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerine de satış gelecektir"

 

 

GFT YATIRIM DANIŞMANLIK DÖVİZ BİRİMİ DİREKTÖRÜ BORIS SCHLOSSBERG (NEW YORK)

 

"Piyasaların hafta sonunda kararı hazmetmesini istediler. Bu, açıklamanın yaratacağı ilk şoku azaltacaktır. Ama buna rağmen, kararın önemi göz önünde bulundurulduğunda Pazar günü Asya piyasaları açıldığında sert satışlar görülecektir"

 

ÇİN: ABD'NİN BORÇ ALIŞKANLIĞI TEHDİT EDİYOR

 

DECISION ECONOMICS KIDEMLİ EKONOMİSTİ PIERRE ELLIS (NEW YORK)

 

Haberin Devamı

"Tamamıyla beklenmeyen bir karar değildi. Burada öne çıkan şey, kararın aniden gelmesi ve S&P'ye göre de mantıklı olması. Sınırlı bir tepki olacağını düşünüyorum ancak çok sert olacağını tahmin etmiyorum. Zamanlama biraz erken oldu ama sürpriz bir karar değil. S&P, ABD yönetiminden uzun dönemli mali düzenleme bekliyordu ancak bu gerçekleşmedi ve seçimlerden önce de gerçekleşeceğe de pek benzemiyor"

 

 

CAPITAL ECONOMICS DANIŞMANLIK ŞİRKETİ BAŞ EKONOMİSTİ PAUL DALES (TORONTO)

 

"Dürüst olmak gerekirse, bunun çok fazla anlamı olacağını düşünmüyorum. Büyük olasılıkla piyasalarda ilk etapta bir tepki oluşacaktır. Döviz piyasaları hareketlenebilir ve Hazine tahvillerinin faizleri bir miktar artabilir. Büyük resimde ise dünya, karar açıklanmadan öncekinden çok farklı durumda değil. İnsanlar daha çok reel ekonomid neler olduğuna odaklanacak"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!