S&P'nin kararı dünyayı hareketlendirdi

Güncelleme Tarihi:

S&Pnin kararı dünyayı hareketlendirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2011 14:11

Japonya, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un (S&P) ABD'nin kredi notunu düşürme kararının ardından farklı ülkelerden çeşitli açıklamalar geldi.

Haberin Devamı

Dünyada elinde en fazla ABD tahvili bulunduran ikinci ülke Japonya, S&P'nin dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin uzun vadeli kredi notunu “AA “ ya indirmesi kararının bu ülkenin hazine tahvil alım politikalarında değişiklik yapmayacağı değerlendirmesinde bulundu.

Japonya hükümet yetkilisi Dow Jones Newswires'a yaptığı açıklamada, bu hareketin, yatırım olarak ABD Hazine tahvillerine olan güvenlerinde değişiklik meydana getirmediğini ifade etti.

Öte yandan Güney Kore Maliye Bakanlığı üst düzey yetkilileri, S&P'nin kararını değerlendirmek üzere acil toplandıkları belirtildi.

Güney Kore Maliye Bakan Yardımcısı Yim Jong-Yong, finansal piyasalar ve ekonomileri açısından çok endişeli olmadıklarının altını çizdi.

Avustralya Başbakanı Julia Gillard ise piyasalara sükunet çağrısı yaptı. Gillard, önde gelen diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch'in ABD'yi hala “AAA” kredi notu ile derecelendirmeye devam ettiklerini hatırlatarak, konuyla ilgili ortak bir görüş oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

GELİŞMİŞ ÜLKELERİN ÖNCELİKLİ SORUNLARI AYNI

Fransa Maliye Bakanı François Baroin, ABD ekonomisinin sağlamlığına ve hükümetin Kongre'nin planını uygulamadaki kararlılığına güvenlerinin tam olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Baroin, Fitch ve Moody's'in ABD'yi hala “AAA” ile notlandırdıklarına dikkati çekerek, S&P'nin notunun bu ülkenin finansal durumunu değerlendirmek için iyi bir unsur olduğunu ifade etti.

Böyle bir durumda fikir birliğiyle oluşturulmuş veri temeline dayalı bir karar olup olmadığı sorusunun yöneltilebileceğinin altını çizen Baroin, S&P'nin kararının tüm gelişmiş ülkelerin bugün özel ve kamu borcunu azaltmak ve büyüme gibi ortak sorunlarla karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Hindistan Maliye Bakanı Pranab Mukherjee, S&P'nin ABD'nin uzun vadeli kredi notunu düşürmesinin çok ciddi bir durum ortaya koyduğunu belirterek, durumu değerlendirdiklerini söyledi.

Hindistan Başbakanının Ekonomik Danışma Konseyi Başkanı C.Rangarajan da kararın Hindistan ekonomisini önemli oranda etkilemeyeceğine işaret ederek, ABD'nin güvenilir bir mali konsolidasyon planına sahip olduğunu göstermesi gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), dün akşam dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin “AAA” olan uzun vadeli kredi notunu, tarihinde ilk kez düşürerek “AA “ya çekti, kredi not görünümünü ise “negatif” olarak belirledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!