Global çelik devi Bursa'ya fabrika açtı

Güncelleme Tarihi:

Global çelik devi Bursaya fabrika açtı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2010 17:25

Eylül 2009’da Başbakanlık Yatırım Ajansı’nın “sıfırdan yatırım” duyurusunu yaptığı global demir-çelik devi POSCO’nun, Bursa’daki 24 milyon ABD doları değerindeki yeni yassı çelik işleme tesisinin açılış töreni, yatırım projesinin ilk etabı olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Dünyanın dördüncü büyük çelik üreticisi konumundaki Güney Koreli Pohang Iron and Steel Company (POSCO), T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı) Başkanı Dr. Hüseyin Aslan’ın  katılımıyla, ilk etapta 24 milyon ABD doları tutarında sıfırdan bir yatırımıyla (“greenfield” yatırım) Bursa’daki yassı çelik işleme tesisinin açılış törenini gerçekleştirdi.

POSCO’nun Türkiye’de planlanan yıllık 170 bin mt’lik üretiminin otomotiv sektörüne yönelik olarak gerçekleşeceği kaydedildi. Güney Koreli çelik devinin yatırım kararı, Kasım 2009’da Başbakanlık Yatırım Ajansı tarafından duyurulmuştu.

DÜNYADA 36 BİN ÜRETİM TESİSİ VAR

Dünyanın dördüncü büyük çelik üreticisi olan POSCO’nun 36 üretim tesisinde toplam 17.600 kişi istihdam ediliyor. Şirketin yıllık üretim kapasitesi 30 milyon mt; varlıklarının değeri ise 37 milyar ABD doları. Aralarında Hindistan, Brezilya, ABD, Meksika, Kanada, Japonya, Avustralya ve Güney Afrika’nın da bulunduğu toplam 22 ülkede 42 çelik servis merkezi bulunan POSCO, aynı zamanda dünyada ilk kez otomotiv dış gövde panellerinde kullanılan 590 Mpa sınıfı yüksek dayanımlı çelik levhaları geliştiren şirket olarak da tanınıyor.

Haberin Devamı

POSCO Merkez Satış Operasyonları Genel Müdürü Jung-suk Shin konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Türkiye’deki yassı çelik işleme tesisi, POSCO’nun yüz yıllık tarihinde büyük önem taşıyor.” dedi. Projenin gerek Türkiye gerekse POSCO açısından son derece verimli olacağına inandıklarını belirten Jung-suk Shin, Türkiye ve Güney Kore arasında var olan geçmişe dikkat çekerek, “Türkiye yatırımımız, bölge açılımı açısından da önemli bir itici güç olacaktır. Bu projenin hayata geçirilmesi için bizlere her etapta son derece önemli katkılarda bulunan Başbakanlık Yatırım Ajansı’na teşekkür etmek isterim.” dedi.

YATIRIM AJANSI GÜNEY KORE'DE TEMSİLCİLİK AÇIYOR

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Dr. Hüseyin Aslan açılış töreninde gerçekleştirdiği konuşmasında Ajans’ın halihazırda 13 ülkede var olan Uluslararası Temsilciler Ağı’na Güney Kore’nin eklendiği bilgisini paylaştı. Aslan konuşmasına şöyle devam etti; “Bu proje, Ajans’ımızın öncelikli hedefleri arasında yer alan ‘katma değer yaratan yatırımların’ ülkemize yönlendirilmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Dünyaca tanınan bir çelik devinin yatırım için Türkiye’yi seçmesi ülkemizin yabancı yatırımcılar için barındırdığı fırsatlara bir kez daha dikkat çekecektir. POSCO’nun nispeten küçük adımlarla başlayan yatırımları, orta vadede büyük boyuta ulaşabilecektir. Bu yatırım, dünyada son derece ilgi gören “greenfield” tabir ettiğimiz sıfırdan bir yatırım projesi olması açısından da son derece değerli. Yaklaşık bir yıllık süreç içinde, yatırım kararının alınmasından bugüne kadar devam eden gelişmeler Ajans’ımız adına gurur vericidir. Yatırımın ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!