İran'la ticarette yeni adım

Güncelleme Tarihi:

İranla ticarette yeni adım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2009 00:14

AK Parti hükümetinin “komşularla ekonomik entegrasyon” projesinin bir halkası da İran’la atıldı.

Haberin Devamı

iran’la ticarette artık çin ve rusya ile yapılan anlaşma gibi Euro ya da Amerikan doları gibi döviz kurları devre dışı bırakılacak. Ülkelerarası ticaret, Türk Lirası ve iran Riyali üzerinden yapılacak. Müjdeyi bizzat Başbakan Recep tayyip erdoğan, Tahran ziyareti sırasında verdi.  Tahran’da Türk ve İranlı işadamlarına seslenen Erdoğan, iran ile ticarette ortak paraya geçmek için hem iran’ın, hem de Türkiye’nin yasal zemini hazırladıklarını, böylece hiçbir engel kalmadığını söyledi.

Hükümet düzenlemeyi 32 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkındaki Karar'da değişiklik yaparak gerçekleştirdi.  Geçen Mart ayında Bakanlar Kurulu kararı ile yapılan değişiklik ile, Merkez Bankası sadece kendi işlemlerinde kullanacağı konvertibl (çevrilebilir) dövizi tespit edecek. Merkez Bankası, kendi listesinde yer almayan paralarla ilgili özel bankaların yaptığı işlemlere ise karışmayacak. Böylece isteyen banka iran Riyali ve Rus Rublesi başta olmak üzere diğer para birimleriyle işlem yapabilecek. Bunun için bankalar Riyal  ile TL arasında bir kur belirleyecek. Kendi para biriminde ticaret konusunda Türkiye rusya ile de benzer bir düzenleme yaptı. Aynı görüşmeler, çin’le de yürütülüyor. çin’le ticaretin de bu ülkenin para birimi Yuan ve TL cinsinden yapılabilmesi için müzakereler sürüyor. ALIŞVERİŞLER DE TL VE RİYAL’LE OLACAK

Haberin Devamı

Yapılan değişikliğin anlamı şu; Bundan sonra İran-Türkiye ticaretinde, Euro, Dolar gibi para birimleri devreden çıkarılıp, ticaret doğrudan iki ülke para birimiyle yapılacak. Böylece, çapraz kurlarla, dolar ya da Euro gibi para birimlerinin yaşadıkları iniş çıkışlarla uğraşılmayacak. iran’la olan tüm ithalat ve ihracat, Türk Lirası ve iran Riyali kullanılarak gerçekleştirilecek.Bu konudaki ilk istek iran tarafından gelmişti. Türkiye’nin de sıcak bakması üzerine konu hakkındaki yasal altyapı oluşturuldu. ARTIK DOLAR PEŞİNDE KOŞMAK YOKDüzenleme ile, iran’la ticaret yapmak isteyen bir işadamı bundan böyle bankalardan veya aracı ticari kuruluşlardan döviz bulma çabasına girmek zorunda kalmayacak. Özellikle kriz dönemlerinde döviz bulmak zorlaşıyor. Bu çerçevede, iki ülke arasındaki ticarette önemli bir engel aşılmış oluyor. DEĞİŞİKLİK NELER GETİRECEK?iran ve rusya gibi ülkelerle, TL ve bu ülkelerin para birimi üzerinden ticaret yapmanın önünün açılması, pekçok avantaj sağlayacak. Bunlar özetle şöyle;* Türkiye’nin başta iran olmak üzere, kendi para birimini kullanarak ticaret yaptığı ülke ile ticaret hacmi artacak. • İthalatçı ve ihracatçı, dövizdeki iniş-çıkışlardan etkilenmeyecek• Türkiye’ye bu ülkelerden gelen yatırım artacak.

Haberin Devamı

<ımg> <ımg> <ımg>

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!