Dolar 1 yılın zirvesine çıktı

Güncelleme Tarihi:

Dolar 1 yılın zirvesine çıktı
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 02, 2008 10:16

ABD'de kurtarma paketinin Senato'dan geçmesi dolara yaradı.

Haberin Devamı

Dolar euro karşısında son 1 yılın zirvesine tırmanırken, parite 1.39'un altına gördü.

Kurtarma paketi Senato'dan geçti

Piyasalar nasıl etkilendi?

Gece 1.3908'e kadar yükselen Euro/dolar paritesi sabah saatlerinde düne göre yüzde 0.65 artışla 1.3943 seviyelerinde hareket etti. Öğleye doğru ikinci bir dalga daha gelirken euro/dolar paritesi 1.3855 ile son 1 yılın zirvesini gördü. Dolar saat 14.55 itibariyle 1.3903 seviyesinde hareket ediyor.  

Euro/dolar paritesi en son 10 Eylül 2008'de 1.3882 ile son 1 yılın zirvesini görmüştü.

NEDEN YÃœKSELDÄ°?
 
Uzmanlar, dün gece ABD Senatosu'ndan geçen yardım paketinin piyasalardaki kaygıları azaltacağı beklentileri ile dolara alım geldiğini belirtiyor. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'in bugün yapılacak toplantıda son gelişmelerin ardından faizlerin yükseltilmesinin zor olduğunu açıklayacağı yönündeki beklentiler de euro üzerinde baskı oluşturuyor.

Haberin Devamı

Piyasaların paketin Senato'nun ardından yarınki Temsilciler Meclisi'nden de geçeceğine oynadığına işaret eden uzmanlar, böylece ABD üzerindeki endişelerin azalacağını ve doların azalan popülaritesini yeniden kazanacağını düşünüyor.

Japon  Okasan Securities döviz analisti Tsutomu Soma, Senato'nun onayının ABD ile ilgili endişeleri bir miktar azalttığını ve dolara destek verdiğini söyledi.

Uzmanlar paritedeki hareketin 1.3880 sınrına kadar devam edebileceğini, bu seviyenin kırılması halinde ise yen,i bir yükseliş kanalının açılabileceğine dikkat çekiyor.

Kurtarma paketine vatandaş makjayı

AVRUPA FAİZ İÇİN TOPLANIYOR

Avrupa faizleri deÄŸiÅŸtirmedi

Avrupa Merkez Bankası'nın bugün yapılacak faiz toplantısından herhangi bir faiz değişikliği beklenmiyor. Ancak Başkan Jean-Claude Trichet'in yapacağı konuşma ile ilgili bazı tahminler pariteyi de etkiliyor.

Analistler, Trichet'in faiz toplantısının ardından yapacağı konuÅŸmada büyüme ile ilgili riskleri öne çıkaracağını düşünüyor. Bunun anlamı da yüksek faiz beklentilerinin rafa kaldırılması. Tersine, önümüzdeki aylarda ECB'nin faizleri indireceÄŸi beklentisi ağır basmaya baÅŸlıyor. Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!