100 milyar liralık ‘bayram’ beklentisi... 9 günlük tatilde 20 milyon kişi yollara çıkacak

Güncelleme Tarihi:

100 milyar liralık ‘bayram’ beklentisi... 9 günlük tatilde 20 milyon kişi yollara çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2024 07:00

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, bu yıl 5 Nisan’daki ara tatille birleşen 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde, 20 milyon kişinin seyahate çıkacağını ve 100 milyar liralık ekonomi oluşacağını söyledi. Bağlıkaya, 2 milyon konaklama olacağını da açıkladı.

Haberin Devamı

Bu yıl hem seçim sonrasıyla hem de 5 Nisan’daki ara tatille birleşen Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne uzatılmasıyla Türkiye genelinde yoğun seyahat hareketi bekleniyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Ramazan Bayramı’nın bu yıl 9-12 Nisan tarihlerine denk geldiğini belirterek, “İlk ve orta öğretimdeki öğrenciler ise ikinci ara tatil için 5 Nisan’da son dersi yapıp 6 Nisan’da ara tatile girecek, 15 Nisan’da ders başı yapacaklar. Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılması kararını, iki tatilin tam olarak birleşmesi açısından son derece kıymetli buluyoruz. Açıklamanın erken yapılması da bayrama kadar olan süreçte vatandaşlarımızın ve seyahat acentelerimizin planlamalarını yapabilmelerine olanak sağladı” diye konuştu.

Haberin Devamı

20 MİLYON KİŞİLİK SEYAHAT

Bu dönemde memleket ve akraba ziyaretleri dahil olmak üzere 20 milyon civarında kişinin seyahate çıkmasını beklediklerini söyleyen Firuz Bağlıkaya, “Bu kişilerin 2 milyonluk bölümünü doğrudan turizm hareketleri oluşturacak. Turizm tesislerine giriş sayısının 1.5 milyon düzeyinde olmasını, diğer konaklama türleri de eklenince turistik konaklama sayısının 2 milyon sayısına ulaşmasını bekliyoruz. Ara tatil ve bayram tatili dönemindeki memleket, akraba ziyaretleri ile turizm hareketliliğini kapsayan tüm seyahatlerin oluşturacağı ekonomik hacmin ise toplamda 100 milyar TL seviyelerinde gerçekleşmesini öngörüyoruz” dedi.

100 milyar liralık ‘bayram’ beklentisi... 9 günlük tatilde 20 milyon kişi yollara çıkacak
Firuz Bağlıkaya

KÜLTÜR TURLARINA İLGİ

Bayram tatilinde seyahat acentelerinin her bütçeye uygun yurdun dört bir yanını kapsayan alternatif turlar oluşturduğunu dile getiren Bağlıkaya, şu bilgileri paylaştı:

“Akdeniz bölgesindeki otellere, doğa ve kültür turlarına ilgi çok yüksek. Kültür turlarında GAP, Karadeniz ve Kapadokya turları öne çıkıyor. Seyahat acentelerimiz 3, 4 ve 5 gecelik turları vatandaşlarımızın beğenilerine sundu. Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasıyla 6-7 gecelik turlar da talep görmeye başlayacak. Şu anda yoğunluk 3 ve 4 gecelik turlarda. Bayramda yurtiçi turlarda üç gecelik otobüslü kültür turları kişi başı fiyat 8 bin TL’den, 5 gecelik turlar ise 11 bin TL’den başlıyor. Uçaklı yurtiçi turlarda fiyat ortalaması 15 bin TL’ye yükseliyor.”

Haberin Devamı

100 milyar liralık ‘bayram’ beklentisi... 9 günlük tatilde 20 milyon kişi yollara çıkacak

HERKES YORGUN, TATİL YAPMA İSTEĞİ ARTTI

Ekonomik gündem, savaşlar ve seçim sürecinin herkesi yorduğunu belirten Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz ise bayram tatilinin 9 gün ilan edilmesinin tatil yapma isteğini artırdığını söyledi. Seçimin hemen ertesinde gelecek 9 günlük tatilde öncelikle siyasilerin mutlaka dinlenmesi ve tatil yapması gerektiğini ifade eden Yavuz, “Dertleri, sorunları çözmek için onların da ruh ve sağlık durumunun iyi olması gerek. Bizler de vatandaş olarak aylardır seçim süreci sarmalında yuvarlanıp duruyoruz. Üstüne bir de ekonomik çalkalanmalar hepimizi çok yordu. Tek çaresi var, birkaç gün başka diyarlara gitmek, tatil yapmak” diye konuştu.

Haberin Devamı

YURTDIŞI TURLARI VİZEYE TAKILIYOR

Yurtdışı turlarda vize konusunda yaşanan sıkıntıların devam ettiğini vurgulayan Bağlıkaya, “Vize başvurusu reddedilen vatandaşlarımızın, vizesiz Balkan turlarına, Mısır gibi destinasyonlara yöneldiğini görüyoruz. 3 gece 4 gün ve 4 gece 5 günlük turlar daha çok talep görüyor. Yurtdışı turlarda fiyatlar kişi başı 400 Euro’dan başlayıp, uzaklığına ve ulaşım aracına göre değişiklik gösteriyor. Ortalama tur fiyatı ise 1000 Euro düzeyinde” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!