100 milyar dolarlık kapı

Güncelleme Tarihi:

100 milyar dolarlık kapı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2015 21:46

TOBB tarafından 60 milyon liralık yatırımla yapılan ve temeli 2013 yılında atılan Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı faaliyete girdi.

Haberin Devamı

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin Gürcistan üzerinden Kafkaslara açılacak yeni ticaret noktası olan gümrük kapısından 3 kilometre ötede 100 milyar dolarlık bir ekonomi olduğunu söyledi.

ARDAHAN’da temeli 2013 yılında atılan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yapılan Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı faaliyete geçti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kapıyı “100 milyar dolarlık ekonomiye açılan kapı hizmete girdi. Bu kapı zenginliğe açılıyor” sözleriyle anlattı. Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın da katıldığı sınır kapısının açılış töreninde konuşan Hisarcıklıoğlu, geçmişte ticaretin buralarda yapıldığını söyledi. “Biz bir hayal kurduk, ticareti yeniden bu coğrafyaya çevirme hayali kurduk” diyen Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:

Haberin Devamı

ÇILDIR’DAN ÖTE YOL VAR

“Kural basit: Bir yerde ticaret varsa para var, para varsa zenginlik var. ‘Çıldırdan öte yol yok’ derlerdi. Çıldır-Aktaş kapısı faaliyete geçiyor. 60 yıllık hayal 60 milyon liralık yatırımla gerçeğe dönüyor. Bundan sonra ‘Çıldır’dan öteye yol var’ diyeceğiz.Burada çok büyük potansiyel var. Çıldır-Aktaş kapısından sonra 3 saatlik mesafede 17 milyon nüfus var, 100 milyon dolarlık bir ekonomi var. Böylece Ardahan, Kars, Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan zenginleşecek. Bu kapı Anadolu’nun Orta Asyaya açılan kapısı olacak.

Törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, bir Ardahanlı olarak Gümrük Bakanı’ndan Ardahan’a bir gümrük müdürlüğü kurulması gibi bir müjde beklediklerini söyledi. Ancak Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı, “Yarın Ardahan olarak 100 milyon dolar ihracat yapın, müdürlüğü açalım” yanıtını vererek; yeşil ışık yakmadı. Törene Gürcistan adına katılan Maliye Bakanı Nodar Haduri ise geçtiğimiz cumartesi Ankara’daki barış mitingine yapılan terör saldırısı nedeniyle Türk halkına başsağlığı diledi.

Yılanın gövdesi 1 Kasım’da ezilecek

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, törende 1 Kasım seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Topçu, “Yılanın başı ezildi. 1 Kasım’da istikrardan yana oy kullanırsanız, kafası ayrı ezilecek, gövdesi ayrı ezilecek” dedi. Çanakkaledeki savaşın devam ettiğini söyleyen Topçu, BBC, Reuters, CNN gibi uluslararası basın kuruluşlarının seçilmiş cumhurbaşkanı ve hükümete hakaret ettiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!