10 proje 20 milyar TL yatırım: Arsaları hazırladı atağa kalkıyor

Güncelleme Tarihi:

10 proje 20 milyar TL yatırım: Arsaları hazırladı atağa kalkıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2024 07:00

Gayrimenkul sektöründe firmalar uzun süredir yatırımda temkinli davranıyor. Yeni konut üretimindeki iştahsızlığın en büyük nedeni ise öngörülemeyen piyasa şartları ve arsa sorunu olarak açıklanıyor. Şirket yöneticileri, hammaddeleri olan arsaya gerçekçi rakamlarla ulaşamadıkları için piyasaya yeni konut arzı gelemediğini dile getiriyor.

Haberin Devamı

Sektörün eski oyuncularından Babacan Yapı ise yeni yıla arsa avantajıyla iddialı bir giriş yapıyor. 22 yılda 30 projede 4 binden fazla konut ve işyeri hayata geçirdiklerini söyleyen Babacan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, “Önümüzdeki 2 yılda kendi arsalarımızda geliştireceğimiz 10 projeyle toplamda 20 milyar TL’lik yatırım gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

ATILIM YILI İLAN ETTİ

Bu yılı yatırım ve atılım yılı olarak ilan ettiklerine vurgu yapan Babacan, en büyük avantajlarının arsaları olduğunu dile getirdi. Doğru zamanda doğru hamlelerle iyi bir arsa stoku oluşturduklarını anlatan İbrahim Babacan şunları söyledi: “Arazi geliştirme bizim en önemli alanımız. Biliyorsunuz ki; gayrimenkul sektörünün en önemli maliyeti arsa. Biz Babacan Yapı olarak bu konuda yere sağlam basmaya, sağlam adımlarla ilerlemeye özen gösterdik. ”

Haberin Devamı

10 proje 20 milyar TL yatırım: Arsaları hazırladı atağa kalkıyor

10 projeden 5 tanesi için düğmeye bastıklarını belirten Babacan, “Projeler, Gaziosmanpaşa Küçükköy, Gayrettepe, Halkalı, Başakşehir ve Tuzla’da yer alıyor. Sonraki planlamada ise 4 tanesi İstanbul ve bir tanesi de Gaziantep’te olmak üzere 5 yeni proje eklenecek” dedi.

İKİ YENİ MODEL GELİYOR

Kısa dönem kiralamalar için yapılan yasal düzenlemenin turizm amaçlı konut üretimini desteklediğini dile getiren Babacan, bu yolla konut yatırımcısına yeni bir seçenek sunulacağını belirtti. Babacan, “Yatırım amaçlı ev almak isteyeler kira sınırlaması ve davalar nedeniyle çekimser. Biz de yeni bir model hazırladık. Turizm konutu inşa edeceğiz, yatırımcı evi alacak, kurumsal bir otel markası işletecek. Vatandaş hem kiracı ile uğraşmayacak hem de uzun dönem kiralıktan daha fazla gelir elde edecek. Yeni projelerimizde bu amaçla 500 konut hayata geçireceğiz” diye konuştu. 

Konuta erişim sorunu çekenler için de bir model hazırlandıklarını belirten Babacan, “Bugün gelinen fiyatlar ve faiz oranları yeni bir hikâye yazmamız gerektiğini söylüyor. Biz de konut bedelinin peyderpey ödendiği yeni bir model hazırlıyoruz. Detayları mart ayında açıklayacağız” dedi.

Haberin Devamı

YABANCI TAPU ALAMIYOR

Yabancıya gayrimenkul satışında tapu sorunu yaşandığını ifade eden İbrahim Babacan şunları söyledi: “Mevzuat gereği yabancıya konut satarken değerleme raporu sunulması zorunlu. Ama son aylarda bu raporlar düzenlenemiyor. Gayrimenkul Bilgi Merkezi (GABİM) sisteminde yaşanan sıkıntı nedeniyle 2-2.5 aydır yabancıya tapu veremiyoruz. Bunun arka planında bir inceleme süreci var. Bilindiği gibi vatandaşlık için 400 bin dolar sınırı var. Kamu, ‘Acaba sen 50 bin dolarlık yerleri 400 bin dolar gösterip de vatandaşlık mı veriyorsun’ endişesiyle inceleme başlattı. Elbette kötü örnekler olabilir ama kurunun yanında yaş da yandı. Yabancı alıcı da vatandaşlık için gerekli tutarın 600 bin dolara çıkacağı haberlerinden tedirgin, tapusunu almak istiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!