Eğlenceli mi zararlı mı

Güncelleme Tarihi:

Eğlenceli mi zararlı mı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2009 00:00

Son dönemde çocukların en büyük eğlencesi, sinemada 3D (3 boyutlu) çizgi film izlemek. Bu filmlerin gösterildiği salonlar, alışılmışlardan biraz farklı. Özel gözlük ve gösterim tekniği sayesinden filmin içine girebiliyorsunuz. Yetişkinler neyse ama çocuklar kendini çok fazla kaptırabiliyor. Koltuğun tepesine çıkıp yağan karı tutmaya çalışanlara, uçtuğunu sananlara rastlanıyor. Ailelerin bir kısmı çocuklarının ruh sağlığı için endişe duyarken, bir kısmı içinin rahat olduğunu söylüyor. Uzmanlarsa çocuklara bunun gerçek değil, film olduğunun mutlaka anlatılması gerektiğini vurguluyor.

Amerikan Hastanesi’nden pedagog Güzide Soyak
GERÇEK OLMADIĞI ANLATILMALI


Normal ve 3 boyutlu çizgi filmlerdeki güçlü ve renkli karakterler, çocukların hayal dünyalarını besliyor. Çocukları, gördüklerini taklit ederken bulunca endişelerimiz artabiliyor. Alınacak önlemlerin başında, öncelikle ailelerin filmle ilgili bilgi alması, araştırma yapması geliyor. Okul öncesi dönemde, çocukların kahramanların gücüne sahip olma ve onları taklit etme eğilimi yüksektir. Filmin çocuğun gelişimine neler kazandıracağı ve çocuk üzerindeki olası etkilerini düşünerek seçim yapın. Çocukların, neden-sonuç ilişkisini kurma becerisi zamanla gelişir. Dolayısıyla izledikleri filmin etkilerini uzun süre taşıyabilirler. Şiddet içeren filmlerin çocukların davranışlarını da etkilediği unutulmamalı. Sinema tekniklerinin gelişmiş olması bu etkilerin gücünü daha da artırıyor.

Dünyagöz Hastanesi’nden Op.Dr. Mürüvvet Tüzünalp
GÖZLERE BİR ZARARI YOK


3D filmlerin çocukların gözlerine hiçbir negatif etkisi yok. Muayenesi zamanında yapılmış, gözlerinde hiçbir problemi olmayan çocuk, sorunsuz olarak 3D filmleri izleyebilir. Gözleri de bir zarar görmez. Gözleri bozuk olan çocuklarda da var olan problemin dışında herhangi bir etkiye neden olmaz.

Hicran Parlakdemir ve oğlu Can (10)
KUŞLAR BENİ YİYECEK SANDIM


Ankara’da yaşayan ilkokul öğretmeni Hicran Parlakdemir’in oğlu Can, 10 yaşında. Hicran Hanım’ın 3D konusunda çeşitli endişeleri var. Sinemalarda dağıtılan gözlüklerin hijyenik olduğundan emin olamıyor. Bu yüzden de Can’a gözlüğü mutlaka ıslak mendille temizlemesini tembih ediyor. Bir de gözlerine bir zarar verip vermediğini merak ediyor. Ama yine de oğlunun filmi izledikten sonra evdeki mutluluğu ve heyecanı onu mutlu ediyor. Can ise 3D çizgi filmlere bayılıyor: “İzlerken filmin içindeymişim gibi oluyor. İlk gittiğimde filmdeki adam benimle konuşuyor sanıp çok şaşırdım. Harry Potter’ın üç boyutlusunda kuşlar sanki üstüme geliyor gibiydi. Bir an beni yiyecekler sandım. Aslında gözlüklerin çıkarılması yasak ama ben kimse görmeden, kaçamak kaçamak ekrana baktım. Ekran titriyordu ve adamların yanında hayaletleri var gibiydi.”

Gazeteci Mesude Erşan ve kızı Elvan (11)
SİNEMA SEÇİMİNDE TERCİH NEDENİMİZ


İlk kez, bir belgesel olan Okyanus Dünyası’nı izledik. Köpekbalıkları üzerimize gelirken, Elvan heyecanlanıp elimi tuttu ve filmi bir süre el ele izledik. Ama film çıkışında çok etkilendiğini söyledi. Zaten filmi izlerken yüzüne baktığımda mimiklerinden ve tepkilerinden filmin içinde olduğu çok belliydi. Ondan sonra da hep 3D film izlemek istedi.
Elvan: İlk gittiğimiz filmde köpekbalıkları olduğu için üzerime gelirlerken çok korktum. Gerçekten denizin içinde onlarlaymışım gibiydi. Küçük balıklar göründüğünde de tutmak için çabaladım ama olmadı.

Seçil Kartopu ve ikizleri Selen ile Ferhat (6)
YAKALAMAK İÇİN ÇOK ZIPLADIM

Görsel sanatlar öğretmeni Seçil Kartopu, ikizleri Selen ve Ferhat’la sık sık sinemaya gidiyor. Gittikleri ilk 3 boyutlu film, Okyanus Dünyası. Neler yaşadıklarını Seçil Kartopu şöyle anlatıyor: “Gözlükleri takarken çekindiler biraz. Yaşları küçük olduğundan gözlükler de biraz zor oldu. İzlerken balıklar üzerlerine doğru yüzmeye başlayınca önce koltuğun altına saklandılar. Ama sonra alışıp bu kez koltuğun üzerinde zıplayarak onları yakalamaya kalktılar. Onları izleyip gülmekten filme bakamadım bile.”
Selen ve Ferhat ise üç boyutlu filmlerden çok memnun. Selen, “Keşke tüm gün o gözlüklerle dolaşıp her yeri böyle görsek” diyor.

Mars Entertainment Group
ÜÇ BOYUTA İLGİ ÜÇ KAT FAZLA


Kasım 2007’den beri Real D 3D teknolojisine sahip salonları var. İki salonla başlamışlardı, şimdi Trabzon, Mersin, Kayseri gibi 12 ilde 29 salonları bulunuyor. 3D çizgi filmlere olan ilginin, aynı filmin 2 boyutlu olanına göre üç kat daha fazla olduğunu söylüyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!