Dünyaya meydan okuyan adam

Güncelleme Tarihi:

Dünyaya meydan okuyan adam
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2010 00:00

Kendisini “çok özel biri” diye tanımlayan Jose Mourinho farkını bir kez daha gösterdi. Dünyanın en iyi takımı Barcelona’yı o durdurdu. Hem de tüm istatistikleri altüst ederek.

Haberin Devamı

BARCELONA-INTER KARŞILAŞMASINDAN FOTOĞRAFLAR

MOURİNHO'NUN MAÇ SONRASI SEVİNÇ GÖSTERİSİ -WEBTV

VİCTOR VALDES BİLE DURDURAMADI -GALERİ

MAÇTAKİ TEK GOL PIQUE'DEN -WEBTV

DÜNYA bir kez daha karizmatik teknik direktör Jose Mourinho’yu konuşuyor. Futbol tarihinin en iyi takımı olarak gösterilen Barcelona’yı durdurarak Şampiyonlar Ligi’nden eleyen Mourinho’nun Inter’i oldu. 3-1’in rövanşında aldığı 1-0’lık yenilgiyle takımını finale çıkaran Portekizli, Barça’nın Real Madrid’in Bernabeu Stadı’nda kupayı kazanma hayallerini de bitirerek tarihi yeniden yazdı.

Bunun adı mucize

Ancak istatistikler, 47 yaşındaki teknik adamın başarısının tam anlamıyla bir mucize olduğunu ortaya koyuyor. Zira Motta’nın 28. dakikada kırmızı kart görmesiyle uzatmalar hariç 62 dakikayı 1 kişi fazla oynayan Barcelona, istatistiklerde Inter’i ezdi geçti. Katalanlar tam 555 pas yaparken, İtalyan temsilcisi toplam 67 kez paslaşabildi.

Xavi 2’ye katladı

Daha çarpıcısı Xavi tek başına 108 pas sayısı ile koca bir Inter takımını neredeyse ikiye katladı. 44 dakika 42 saniye topla oynayan Barcelonalılar, meşin yuvarlağı yalnızca 14 dakika 44 saniye ayaklarında tutabilen rakiplerine tam anlamıyla top göstermediler. Ancak Inter’den yarım saat fazla topla oynamalarına rağmen net gol pozisyonlarına giremediler.

Milito sağ bekte

İşte burada Mourinho’nun taktik dehası ortaya çıktı. Belki de futbol tarihinde eşi benzeri görülmeyen istatistiklere rağmen sadece 1 gol yiyerek istediğini aldı. Takımı ilk yarı dolmadan takımı 10 kişi kalmasına rağmen iki santrforu Eto’o’yu da Milito’yu sahada tuttu. Ancak her iki golcüden de mükemmel defans oyuncuları yarattı. Öyle ki, Milito zaman zaman sağ bek oynarken, Eto’o da kale önünde kademeye girdi.

İlklerin adamı

Bu durum kendisini “Special One-Özel Biri” diye tanımlamaktan çekinmeyen Jose Mourinho için sürpriz değil aslında. 2003’te Porto’ya tarihinin ilk UEFA Kupası’nı kazandıran da hemen ertesi sezon Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu getiren de oradan geçtiği İngiltere’de Chelsea’yi 50 yıl sonra lig şampiyonu yapan da o.

Tarihe geçebilir

Şimdi de Inter’i 1972’den sonra ilk kez Avrupa’nın 1 numaralı kupasında finale çıkardı. Eğer Bayern Münih’i de yenerse 1965’ten 45 yıl sonra mavi siyahlıları Avrupa Şampiyonu yapacak ve belki de futbol tarihinin gelmiş geçmiş en iyi teknik direktörü unvanını kazanacak.

Mourinho: Barça’yı asla çalıştırmam

INTER Teknik Direktörü Jose Mourinho karşılaşmanın ardından yine uzun süre konuşulacak bir açıklamada bulundu. Barcelona Kulübü’nde daha önce tercümanlık ve yardımcı antrenörlük yapan ünlü teknik adam, “Barcelona’yı gelecekte çalıştırmayı düşünür müsünüz?” sorusuna “Hiçbir zaman” diye cevap verdi. Mourinho ayrıca, “Aramızdaki bu kinin sevgiye dönüşeceğine inanacak kadar salak değilim” yorumunda bulundu.

Real’e çok yakın

INTER’in Barcelona’yı elemesi kendileri dışında en çok Real Madrid’i sevindirdi. Katalanların kupayı statlarında kaldırması kabusundan kurtulan İspanyollar rahatladı. Sezon sonu çalıştırıcısı Pellegrini ile yollarını ayırması beklenen Beyaz Şimşekler, adeta Barcelona’nın nasıl yenileceğinin dersini veren Jose Mourinho’ya görülmemiş bir teklifte bulunmaya hazırlanıyor.

Inter’de keşke İtalyan da olsaydı!

La Gazzetta dello Sport: Inter’in şanlı duvarı Barcelona’ya karşı 68 dakika direndi. 38 yıl sonra finale kaldı, destan yazdı.
Tuttosport: Kahraman Inter 10 savaşçısıyla finale çıkmayı başardı. Sihirbaz Mourinho, Messi ve arkadaşlarını kolayca durdurdu.
Corriere dello Sport: Kahraman Inter. 10 kişi kaldı titremeden direndi. Büyük Barcelona’yı eleyerek finale çıktı.
Il Giornale: İtalyan oyuncusuz İtalyan takımı Madrid’de kupa için mücadele edecek.
Il Messaggero: Inter imkansızı başardı. 10 kişi kaldı, yılmadı kalesinin önünde duvar ördü.
Corriere dela Sera: Barcelona duvara çarptı.
La Repubblica: Inter’in kaderi finalmiş. Bu General Mourinho’nun zaferi.
SKY TV: Bu zaferde keşke bir İtalyan futbolcusu da olsaydı.
RAI SPORT: Inter finale Catenaccio savunmasıyla giderken, Messi ve Ibrahimovic Nou Camp’ta karanlığa sürüklendi.

Usta ile çırak finalde kapışacak

ÖNCEKİ turda Chelsea’yi eleyerek Carlo Ancelotti’yi, yarı finalde de Pep Guardiola’yı alt eden Inter Teknik Direktörü Jose Mourinho’nun karşısına finalde eski ustası çıktı. Bayern Münih Teknik Direktörü Louis Van Gaal Barcelona’yı çalıştırırken, yardımcısı da Jose Mourinho’ydu. Hatta Mourinho’nun Barcelona’dan ayrılmasını da “İkinci adam olmak için çok iyisin. Başka bir kulübe git ve önün açılsın” diyen Van Gaal istemişti. Diğer rakip teknik adamların aksine Hollandalı çalıştırıcıya saygıda hiçbir zaman kusur etmeyen Mourinho, verdiği röportajlarda kendisinden çok şey öğrendiğini söylüyor. Mourinho, son olarak Bayern Münih’in Lyon’u eleyerek finale yükseldiği maçtan sonra cep telefonuyla Van Gaal’e bir kutlama mesajı çektiğini de açıkladı.

Barcelona tiyatrosu!

CHELSEA’deyken ‘’Barcelona tiyatroları ile ünlü bir kenttir. Futbolcuları da rol yapmayı iyi öğrenmiş” diyen Mourinho, son maçla haklı çıktı. Barcelonalı futbolcu, Motta’nın eli yüzüne gelince dirsek yemiş gibi yapıp rakibine 2. sarı kartı göstertti.

Interlileri suladılar

BARCELONA-Inter maçının son düdüğüyle birlikte unutulmaz anlar yaşandı. Önce koşarak sahaya giren ve tribünlere dönerek kutlama yapan Jose Mourinho’ya kaleci Victor Valdes saldırmak istedi. Hemen ardından Nou Camp Stadı’nın çim sulama fıskiyeleri ardına kadar açılarak Interlilerin saha içinde kutlama yapması engellenmek istendi. Bu durum hemen herkesin sempati ile bakladığı Barcelona Kulübü’ne prestij kaybettirdi. Nitekim Mourinho da maçtan sonra “Çok fazla kazanan kaybetmesini bilmez. Bu çok zor ve bunu daha önce de söylemiştim. Ben çok kötü bir kaybedenim ama bu sefer kaybetme sırası onlarda” diyerek rakiplerine ince bir mesaj gönderdi.

Şampiyon gibiler

ŞAMPİYONLAR Ligi yarı finalinde Barcelona’yı eleyen Inter’in İtalya’ya dönüşü muhteşem oldu. Havaalanında binlerce taraftarın karşıladığı Mourinho ve futbolcular ezilme tehlikesi atlattı. Görüntüler İtalya’nın 2006 Dünya Kupası şampiyonluğunu aratmazken, akıllara “Bir de Bayern’i yenip kupayı kazanırlarsa ne olacak?” sorusunu getirdi.

Messi bu kadar etkisiz olmamıştı

MOURINHO’nun Inter’i ’başka gezegenden’ yakıştırması yapılan Messi’yi de tam anlamıyla kilitledi. Önceki tur Nou Camp’da Arsenal’e 4 gol birden atan Arjantinli yıldız, Inter karşısında kaleye 2 şut çekebildi. Bunlardan biri kaleye dahi gitmeden bloklandı, diğerini Cesar kurtardı.
İngiltere’deyken hep tartıştığı ve “Biz Messi dahil kimseye özel önlem almayız” diyen Arsene Wenger’e de ders vermiş oldu. Messi ise, “Maradona’ya kolay kolay yetişemez” diyenlerin eline güçlü bir koz verdi.

BÖYLE iSTATiSTiK GÖRÜLMEDi

1 Barcelona’nın 8 şutu auta çıkarkan Inter’in 1 şutu vardı
2 Barcelona 44 dakika, Inter 14 dakika topla oynadı
3 Barcelona %75, Inter %25 oranında topa sahip oldu
4 Barcelona 555 pas yaparken, Inter 67 pas yapabildi
5 Xavi 108 pas vererek Inter’i tek başına ikiye katladı

1 Porto’ya 2003’te tarihinin ilk UEFA Kupası’nı kazandırdı
2 Porto’yu ertesi sezon da Şampiyonlar Ligi şampiyonu yaptı
3 Chelsea’ye 50 yıl sonra ilk lig şampiyonluğunu kazandırdı
4 Üst üste 135 lig maçında sahasında yenilmedi
5 Inter’i 38 yıl sonra Şampiyonlar Ligi’nde finale taşıdı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!