Dünyadan birkaç not

Güncelleme Tarihi:

Dünyadan birkaç not
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2012 01:46

Van Gogh’un evi halka açılacakÇoğumuz Van Gogh’un hikâyesini biliriz. Henüz 15 yaşındayken amcası aracılığıyla Lahey’de sanat simsarlığına başlamış, kısa sürede ülke ülke gezip kazancına kazanç katmıştı.

Haberin Devamı

En son 1876’da Paris ofisindeyken bu işi sevmediğini anlayıp İngiltere’de öğretmenlik yapmaya başladı. Yine pek çok ülke ve iş değiştirdikten sonra Ocak 1879’da misyonerlik amacıyla Belçika’da fakir bir madenci bölgesi olan Borinage’a yerleşti. Buradaki madencilerin kötü yaşam koşullarından etkilenen Van Gogh, onlarla daha iyi iletişim kurabilmek için özellikle kötü koşullarda yaşadı, yemek ve kıyafetlerinin çoğunu işçilere verdi, yatak yerine saman üzerinde uyumaya başladı. Temmuz 1879’da, “rahiplik mesleğinin saygınlığını zedelediği” için kilise tarafından işine son verildi, ama Van Gogh bir yıl daha bölgeden ayrılmadı... İşte o zor döneminde Borinage’de yaşadığı evin restore edileceği konuşuluyor. Evin, 2015’te halka açılması planlar arasında...

Haberin Devamı

Guggenheim’dan Helsinki çıkartması

Guggenheim Vakfı, Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de müze çalışmalarına başlamayı planlıyor. Şehrin merkezindeki güney limanda 12 bin metrekarelik alana yapılması planlanan müzenin 140 milyon euro değeri olacağı söyleniyor. Eğer fikir kabul görürse, müze 2017’de açılacak. İçeriğinde Finlandiya sanatı, tasarım ve mimari öğelerin yer aldığı eserler olacak.

Picasso’yu solladı

Çinli sanatçı Zhang Daqian (1899-1983), Artprice’ın raporuna göre Pablo Picasso’nun satış rekorunu sollamış. Rapora göre Daqian’ın eserleriyle 2011 yılında 506.7 milyon dolarlık satış yapılmış. Onu ikinci sırada 445.1 milyon dolarla Qi Baishi (1864-1957) ve üçüncü sırada 324.8 milyon dolarla Andy Warhol izliyor. Picasso’ya bakıldığındaysa 311.6 milyon dolarda kaldığı görülüyor. Artprice’ın baş ekonomisti Martin Bremond, “Çinli sanatçı Zhang Daqian dünya çapında çok tanınmıyor olabilir. Ama Çin modern sanatının öncü isimlerinden biri. Ayrıca birinci sırada olmasının en büyük sebebi Çin’in bir numaralı mezat ülkesi olması. Üstelik Çinliler kendi sanatçılarının eserlerini satın almayı daha çok tercih ediyor” diyor.

/images/100/0x0/563d1ba5f018fb32c8edc788

Haberin Devamı

Almanların tercihi

Berlin’in önemli çağdaş sanat müzelerinden Hamburgerbahnhof’ta geçen hafta 2011 Halk Ödülü verildi. Kazanan ‘Artefact’ adlı işiyle 32 yaşındaki genç sanatçı Cyprien Gaillard oldu. Paris doğumlu, Berlin’de yaşayan sanatçı ödül aldığı videoyu ilk önce kendi iPhone’uyla çekip ardından 35 mm’ye çevirmiş. Görüntüde Babil yer alırken fonda David Grey’in ‘Babylon’ şarkısı duyuluyor. Jüri, sanatçının neden seçilmiş olabileceğini şöyle anlatıyor: “Sanatçının işindeki gizemli Babil görüntüleri aynı zamanda Irak’taki savaşa da gönderme yapıyor. Güçlü görseller halkın ilgisini fazlasıyla çekmiş olmalı.”

Louis Vuitton onu seçti

Louis Vuitton’nun sanat direktörü Marc Jacobs, Japon sanatçı Yayoi Kusama ile çalışmaya başlıyor. 82 yaşındaki sanatçı noktalı desenleri, çıplak performansları, narin heykelleriyle tanınıyor. Kusama, Louis Vuitton için deri eşyalar, aksesuvarlar, ayakkabılar, saatler ve mücevherler tasarlayacak.

Haberin Devamı

MICKEY ÇILGIN YOLCULUĞUNA ÇIKTI

Disney’in yeni müzikali ‘Disney Live! Mickey’nin Çılgın Yolculuğu’ ORA Arena’da sahnelenmeye başladı. Bu kez yanlarına zıp zıp Tigger’ı da alan Disney’in sevimli kahramanları, yarı yıl tatili boyunca İstanbul’da olacak. Tel: 0212 347 98 07.

ÇAĞDAŞ JAPON FİLMLERİ

8. Japon Filmleri Festivali 26 Ocak’ta Levent Kültür Merkezi’nde başlıyor. Festivalde gösterilecek 10 film arasında Bizim Unutulmaz Günlerimiz, Kappa ve Sampei, İyi Uçuşlar gibi çağdaş Japon filmi ve animasyonunun önemli örnekleri yer alıyor. Hepsini ücretsiz izleyebilirsiniz. Tel: 0212 317 46 00.

MELEKLER HATA YAPARSA

Paso Tiyatro’nun, Apo Kaya’nın yazıp yönettiği oyunu ‘Dur Bi Dakka!’ 27 Ocak’ta Tiyatro Karnaval Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Sahnesi’nde başlıyor. Bir meleğin hatasıyla vaktinden erken ölen Türkücü Salim Yavaş’ın ardından öbür dünyada işler karışır. Bundan sonra da komedi başlar... Biletler Biletix’te.

Haberin Devamı

GÜNLÜK HAYATIN KAOTİK YANLARI

Denizhan Özer küratörlüğünde Merkur’de açılan ‘Kaotik İzler’ sergisinde Ezgi Demiral, İpek İnal ve Yeşim Şahin’in gündelik hayatın renkli ama bir o kadar da kaotik yanını resim, heykel ve rölyefleriyle irdelediği dikkat çekiyor. 28 Ocak’a kadar görülebilir. Tel: 0212 225 37 37.

KADIKÖY’DE CAZ GECESİ

Caz ve piyano denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Kerem Görsev, bu akşam ‘Kerem Görsev Trio Diversion Project’le Kozyatağı Kültür Merkezi Gazanfer Özcan Sahnesi’nde. Biletler 40-50 TL. Tel: 0216 658 00 15.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!