Ramazan öncesi ateşkes olacak mı

Güncelleme Tarihi:

Ramazan öncesi ateşkes olacak mı
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2024 07:00

ABD Başkanı Joe Biden’ın geçen hafta Ramazan öncesinde Gazze’de bir ateşkes beklediğini söylemesine rağmen İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes müzakerelerinde henüz somut bir ilerleme kaydedilemedi.

Haberin Devamı

İki taraf da isteklerinden geri adım atmazken ABD’nin süreçteki etkisizliği dikkat çekiyor. ABD yönetimi, çabalarını yoğunlaştırsa da son olarak Kahire’ye taşınan görüşmelerin askıya alındığı yönünde Mısırlı yetkililerin ağzından haberler geliyor.

İKİ TEMEL SORUN

İsrail yönetimi 7 Ekim sonrası Gazze Şeridi’ne yönelik başlattığı saldırıları “Hamas tehdidi tamamen ortadan kaldırılana kadar” sürdürme kararlılığını birçok defa dile getirirken, bu nedenle kalıcı bir ateşkese kapıları kapatıyor. Öte yandan elinden 100’den fazla İsrailli rehine bulunan Hamas ise kalıcı bir ateşkes anlaşması masaya gelmeden İsrailli rehinelerin serbest bırakma niyetinde değil. Hamas yetkili Bassem Naim, “(İsrail Başbakanı) Netanyahu bir anlaşmaya varmak istemiyor ve şimdi top Amerikalılarda” diyor. İsrail, Kahire’deki görüşmelere Hamas’ın rehine listesini vermeyi reddetmesi nedeniyle heyet göndermemişti.

Haberin Devamı

ABD ETKİSİZ Mİ KALDI

Ramazandan önce bir ateşkes sağlayarak hem Müslüman ABD’lilere hem de uluslararası kamuoyuna karşı elini güçlendirmek isteyen Joe Biden yönetimi ise her iki tarafa da şu ana kadar bu konularda etkili bir baskı uygulayamadı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kalıcı ateşkese yanaşmazken İsrail savaş kabinesinden Netanyahu muhalifi Benny Gantz’ın önceki gün Washington’da Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile görüşmesi dikkat çekti. Ancak yorumcular, Gantz’ın sınırlı etkisi olduğuna, ABD’nin ise uluslararası kamuoyuna ‘elimizden geleni yapıyoruz’ mesajı vermeye çalıştığına işaret ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!